CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Batu Pengganti Ais, Lebih Sejuk Dan Selamat!

9-7-2018 01:05 PM| Diterbitkan: Cari-suzy| Dilihat: 5584| Komen: 13|Original author: Oleh: Suzy

Description: Teknologi terkini boleh dikatakan semakin canggih dan sukar diterima akal. Betul ke letak saja batu, air boleh jadi sejuk macam ais?


Teknologi terkini boleh dikatakan semakin canggih dan sukar diterima akal. Betul ke letak saja batu, air boleh jadi sejuk macam ais? 

Baru-baru ini, kecoh di media sosial apabila sebuah kedai barangan harga murah menawarkan batu sebagai pengganti ais. Batu ini dikatakan berasal dari batu asli yang disebut granite dan mampu menyejukkan air. Idea menggunakan batu semula jadi sebagai pengganti ais ini pertama kali diperkenalkan oleh syarikat dari Jepun.

Penggunaan batu ini dibangkitkan oleh seorang pengguna Twitter yang menggunakan nama Nik Nazwan. 














Foto: Twitter nik_nazwan

Menurutnya, batu yang dijual dengan harga murah ini sangat mudah didapati dan selamat digunakan. Cara mengendalikannya juga amat ringkas iaitu dengan hanya meletakkannya di bahagian sejuk beku selama tiga jam atau lebih.

Batu yang dikenali sebagai stone ice cube ini juga boleh dikitar semula. Maksudnya, anda masih boleh menggunakannya berulang kali.

Kelebihan menggunakan batu ini adalah bentuk dan sifatnya tidak akan terjejas serta tidak mengurangkan kemanisan air minuman. Bukan itu sahaja, batu ini juga merupakan batu natural yang tidak larut dan tidak mempunyai bahan kimia serta tidak mempunyai kesan sampingan. 

Menggunakan batu ini memang memudahkan. Bukan sahaja menjimatkan ruang di dalam peti sejuk, malah menjimatkan masa. Cuma akan menjadi masalah kepada golongan pemakan ais. Mungkin mereka perlu berhati-hati selepas ini. Bimbang gigi pula yang berderai nanti. - CARI
20

Bagus
17

Marah
19

Terkejut
12

Sedih
17

Lawak
23

Bosan

Friends Rank (108 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote znorm 9-7-2018 01:41 PM
Yg stainless steel pun ada.
Quote gerbera.memopad 9-7-2018 02:46 PM
Tapi lepas habis minuman, aku suka gigit ais so kalau pakai batu ni tak boleh la gigit2
Quote RatuDunia94 9-7-2018 07:13 PM
Tp x berat ke? Kang nk buat air satu jag x terangkat plak..
Quote lumie 10-7-2018 05:32 AM
Lepas disejukkan 3jam dlm peti ais, brapa lama jgka masa batu tu utk teros sejuk ? Sape2 tau... ?
Quote moonbug 10-7-2018 04:10 PM
gerbera.memopad replied at 9-7-2018 02:46 PM
Tapi lepas habis minuman, aku suka gigit ais so kalau pakai batu ni tak boleh la gigit2

Boleh je gigit, berterabur gigi lah lepas tu
Quote dekmieDandy 10-7-2018 04:29 PM
senang la nak bajet gula pasni


ni kalau tak terlebih manis, macam xde gula pon jadi lepas letak ais
Quote moonbug 10-7-2018 04:37 PM
Pegi tgk kat Daiso tadi, tak jumpa pun
Quote epis 10-7-2018 06:46 PM
Ni kiranya mengambil konsep muatan haba pendam yg kita bljr masa fizik zaman sklh dulu la ye?? Tapi betul menjadi ke? Ada yg dah cuba?
Quote drivethru 11-7-2018 05:42 AM
Nak cari kat daiso japan nanti. Kalau jumpa boleh beli sikit.
Quote seramado 11-7-2018 02:29 PM
bersih ke kalau guna
Quote misscendol 11-7-2018 03:50 PM
wowwwww creative naw jepon ni
Quote haryatie 12-7-2018 11:06 AM
betul ker x membahayakan kesihatan
ada kelulusan dr KKM ker..
iya lah da rendam dn campur dlm air minuman
Quote cewekbopot 12-7-2018 11:10 AM
RatuDunia94 replied at 9-7-2018 07:13 PM
Tp x berat ke? Kang nk buat air satu jag x terangkat plak..

hahahaha relevan juga pemikiran ni..berat ke batu tu?

Lihat semua komen(13)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-1-2023 10:48 AM GMT+8 , Processed in 0.086214 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top