CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Nak Beli Kereta Baru Tapi Kena Reject? Cuba Kiraan Mudah Ini Tengok Layak Ke Tak

5-7-2018 05:29 PM| Diterbitkan: Cari-suzy| Dilihat: 6910| Komen: 30|Original author: Oleh: Suzy

Description: Sebelum CARI kongsikan cara kiraan ini untuk anda, kami ingin ucapkan tahniah kepada anda yang baru sahaja mendapat pekerjaan dalam keadaan kebanjiran graduan sekarang ini. Setelah setiap hari membuka ...


Sebelum CARI kongsikan cara kiraan ini untuk anda, kami ingin ucapkan tahniah kepada anda yang baru sahaja mendapat pekerjaan dalam keadaan kebanjiran graduan sekarang ini. 

Setelah mendapat pekerjaan yang diusahakan, ada pula keinginan memiliki sebuah kenderaan bagi memudahkan perjalanan ke tempat kerja, kan?

Sebelum membeli kenderaan yang diingini, semak dahulu sama ada anda berkemampuan atau tidak. Pemilik akaun Twitter Kewangan Graduan berkongsi cara pengiraan mudah untuk anda menganggarkan apakah jenis kenderaan yang mampu anda miliki berdasarkan gaji bulanan.


Foto: Twitter Kewangan Graduan

Pengiraan ini adalah cadangan sebagai asas membeli kenderaan bagi memastikan kestabilan kewangan anda setiap bulan. Ia mungkin dapat mengelakkan anda daripada 'makan mi segera' dihujung bulan ataupun gagal pulang ke kampung kerana baki wang makin susut. 

Bagaimana? Adakah anda setuju dengan pengiraan ini? Ataupun anda percaya sebenarnya anda lebih daripada mampu untuk memiliki kenderaan yang lebih mewah dengan gaji sebegitu? Jangan gopoh. Fikir baik-baik sebelum membeli. Semoga tip ini dapat membantu anda. - CARI
15

Bagus
8

Marah
9

Terkejut
25

Sedih
12

Lawak
12

Bosan

Friends Rank (81 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote munchkin 5-7-2018 06:06 PM
Hmmm. Pengiraan tu boleh jadi baseline. Kalau takde komitmen lain.

Sepatutnya kena tambah kos petrol parking maintenance contigency kalau ada repair etc.

Itu pengiraan kalau kereta tak pakai minyak parking maintenance repair etc
Quote misscendol 6-7-2018 09:37 AM
OHHHH MCM TU KE
Quote tagas 6-7-2018 10:31 AM
kena take consider jugak

1. mentenen
2. petrol
3. road tax insurans
4. tayar
5. parking&tol

mende2 ni lebih kurang sama dgn kos monthly payment keta

kalo monthly keta Rm500..kos2 above pun purata nya sama

so monthly should standby rm1k

Quote palmolive 6-7-2018 11:05 AM
beli motor la dulu..jimat pun jimat.
Quote cmf_premierleag 6-7-2018 01:57 PM
apa khelass nak pakai lokal car
busuk2 mesti jepun car
malu wehh kat org kampung...kata keje kat bandar besor khueeen
kene la show off walau ujung2 makan maggi jah
Quote munchkin 6-7-2018 02:10 PM
Bil i sibuk nak pakai honda ikut kawan. Bila nasihat kata alahhh bayar rm800 sebulan..gaji dalam rm2k ++. Road tax dah berapa. Tayar rim diganti hari tu dah rm2k. Major service dah rm900. Bila ckp tak caya. Hmnn
Quote ninjago 6-7-2018 02:25 PM
munchkin replied at 6-7-2018 01:10 PM
Bil i sibuk nak pakai honda ikut kawan. Bila nasihat kata alahhh bayar rm800 sebulan..gaji dalam rm2 ...

hehehe.. kte pesan sbb syg dia kan. taknak dia susah later2.

tapi sis, some people kena learn the hard way. learn by his/her own mistakes for the decision they made themselves. baru dorg matang dgn sendirinya nnti
Quote PristineOne 6-7-2018 02:38 PM
cmf_premierleag replied at 6-7-2018 01:57 PM
apa khelass nak pakai lokal car
busuk2 mesti jepun car
malu wehh kat org kampung...kata keje kat b ...

Paling bangsat..bila adik adik cousin kecik newbie grads...nak carik kerja siap nak carik gaji 3.5k minimum. Pundekk...ko cgpa pun sib baik sipi sipi boleh grads. Uncle aku turunkan kereta purba dia pada anak dia...cousin kecik aku..kereta waja..Ceh!! pungkok ayam...boleh dia tarik muka...Masa sembang beraya dia boleh cakap nak ambik Vious.  Tengah takda kerja ni...gi la part tine 7E ka Mc D ka... ni tak pemalas .. sanggup merewang ngan kawan kawan anak orang kaya tumpang kawan belanja kopibin..setarbak. Kelaut la cita cita nak pakai Vious tu dik...
Quote dekmieDandy 6-7-2018 02:55 PM
jangan haraplar nak beli axia manual tu

kang pakai sebulan da nyesal hadap jem
Quote munchkin 6-7-2018 03:15 PM
ninjago replied at 6-7-2018 02:25 PM
hehehe.. kte pesan sbb syg dia kan. taknak dia susah later2.

tapi sis, some people kena learn t ...

Jangannnnn. Nanti mil i yg susah. My bil sil kalau apa hal mesti minta tlg ngan mil.

Kalau susah sendiri takpe. U tau jelah generasi muda ni, susah nanti minta tolong ngan mak bapak adik beradik bagai. Semak kepala dengan selera besar depa ni.
Quote Sazida 9-7-2018 05:56 PM
Entahler. Aku sampai skrg xde kete. Hrpkn kete laki aku jer. Masa bujang pegi mne2 pun naik moto je. Hujan basah. Kalau panas hitam tgn. Bkn xde niat nk beli, tp komitmen lain lg byk nk pikir. Tu pun hjg bulan mkn megi jgk
Quote shernazz 9-7-2018 06:54 PM
Jiran iols.baru je cite yang anak.dia nak beli bezza...
Koje petronas...
Pam minyak.tuuu...
Diankata.mampu bayar dgn gaji rm1400 include ot...
Iols.ckp...xyah dolu..bayarkan.bezza je dh setengah.gaji..
Minyak tol n maintainance.lagi?
Adoi la...
Tapi rasanya.mmg.xlepas pon.kalau nak.beli...
Quote shernazz 9-7-2018 06:57 PM
PristineOne replied at 6-7-2018 02:38 PM
Paling bangsat..bila adik adik cousin kecik newbie grads...nak carik kerja siap nak carik gaji 3.5 ...

My bro fresh grad dpt rm4k+
Tapi tengok kos apa kot..
Kalau selera besar.gitu..gaji rm5k pon blom tentu dpt.cover life dia smpi.hujung bulan...

Xpe..dia xtau lg tu hakikat kehidupan hipstur.ni...jangan nnt dh koje siap amek cc.udah le...
Mau depression smpi bunuh diri nnt
Quote mzzenma 9-7-2018 10:50 PM
Mzz so far mampu beli kereta second hand ja..tapi pi kerja tetap rempit macam biasa..jimat minyak and boleh cilok2
Quote ladybugz 10-7-2018 07:13 AM
Dulu mase student terpaksa pakai kereta kancil turun temurun drpd kakak i yg pakai sampai grad and then pass kat i mase i dah final year. Sebab terpaksa pakai kete rumah sewa jauh drpd fakulti, bas mini x lalu kawasan i n teksi pulak asik mencekik jer. Nk tumpg kawan2 hari2, kurg selesa sbb diorg ade life masing2. Nak tak nak terpaksa pakai kereta tu. Kereta tu plak kakak aku dh penah accidentkan beberapa kali sampai gear reverse asik x lekat je. N it is in manual mode ye. Blaja kat area jam n manual car mmg rase nk tercabut lutut. Tapi alhamdulillah, kereta tu i pakai sampai i keje beberapa tahun. Selepas tu bagi smula kat my mom. And i bought my first car, myvi tu pun bile my income dah stabil. Ade jg my friend the first job she got, terus rembat vios sbbnya nk tunjuk kat sedara mara di kelantan. Hehe. But iguess family die mungkin kaya raya.  Apepun syukur sbb ade kenderaan nk ke mana2. Jgn over budget
Quote taji2906 10-7-2018 08:15 AM
hmm.. pendapatan lebih 5k tp aku pun was2 nak pakai brand H... ikut hati dan nafsu tu mau je amik civic.. tp kesedaran sivik terhadap perbelanjaan keter ni yg buat was2... so pakai je la keter mesia yg da abis bayar ni.. tetap king kat atas hiway.. hahaha
Quote kimika 10-7-2018 12:44 PM
setuju sgt dgn u all sume pnye pandangan...iolls pn pakai kete second jek yg dah abz byar dr intern smpai la dah keje ni...nak beli kete bru pn kne pk byk kali...kne pk saving dlu palign penting
Quote moonbug 10-7-2018 04:05 PM
shernazz replied at 9-7-2018 06:57 PM
My bro fresh grad dpt rm4k+
Tapi tengok kos apa kot..
Kalau selera besar.gitu..gaji rm5k pon blo ...

Keje apa adik u tu fresh grad dah 4k++?
Quote moonbug 10-7-2018 04:08 PM
tagas replied at 6-7-2018 10:31 AM
kena take consider jugak

1. mentenen

Betul tu. Aku pakai kereta local, tiap-tiap bulan set aside rm100 utk tabung kereta (renew roadtax insurance, car-related emergency). Tak masuk service kereta

Lihat semua komen(30)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-12-2022 07:04 AM GMT+8 , Processed in 0.098919 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top