CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Ada Masalah Dengan iPhone 16gb? Baca Tip Ini Untuk Jimatkan Storan!

28-6-2018 11:47 AM| Diterbitkan: Cari-suzy| Dilihat: 4922| Komen: 5|Original author: Oleh: Suzy

Description: Sering kali telefon bimbit menjadi perlahan atau ‘hang’ kerana terlalu banyak menyimpan perisian dan aplikasi yang tidak diperlukan?
Sering kali telefon bimbit menjadi perlahan atau ‘hang’ kerana terlalu banyak menyimpan perisian dan aplikasi yang tidak diperlukan?

Masalah tidak cukup ruang memori adalah perkara biasa kepada kebanyakan pemilik telefon bimbit terutamanya jenis iPhone. Sebenarnya, ada cara untuk menjimatkan ruang penstoran Iphone. Cuba kaedah ini seperti dikongsikan pemilik akaun Twitter techlagi dan lihat keberkesanannya. 




1. Buang muzik dalam data, gunakan aplikasi seperti Spotify, JOOX, Deezer dan lain-lain. Pergi Settings > Storage & icloud Usage > Manage Storage > Music > All Songs (slide ke kiri untuk padam)





2. Gunakan Google Photo untuk backup gambar swafoto anda dan sebagainya. Kemudian, buang gambar di camera roll kerana gambar banyak menggunakan ruang. 




3. Buang aplikasi permainan yang jarang anda main kerana ianya paling banyak memakan ruang memori. Tinggalkan yang anda main sahaja.




4. Data lain-lain (guna iTunes di PC) Sambungkan peranti anda ke komputer, buka iTunes, backup dan restore. BOOM! Jimat ruang lagi.




5. Photo & camera. Pergi ke Settings > Photos & Camera > My Photo Stream, iCloud Photo Sharing serta Keep Normal Photo (semua TUTUP).





6. Message history. Pergi ke Settings > Messages > Keep Messages (pilih 30 days) *Bila keluar amaran delete older messages, tekan delete.




7. Safari. Pergi ke Settings > Safari > Clear History and Website Data 



8. Kemas kini ke iOS 10. Ini kerana iOS 10 lebih jimat ruang berbanding iOS 9. Amat disarankan untuk kemas kini melalui iTunes!




9. Buang stock aplikasi (iOS 10). Jika anda menggunakan iOS 10, anda boleh membuang aplikasi dari Apple yang tidak digunakan.




10. Rakam video pada resolusi rendah. Pergi Settings > Photos & Camera > Record Video (pilih 720 p HD at 30 fps)



Tip dari techlagi, kepada yang ingin membeli iPhone edisi baru, elakkan membeli storan memori 16gb walaupun ditawarkan dengan harga murah ya. Selamat mencuba! - CARI
13

Bagus
19

Marah
20

Terkejut
16

Sedih
15

Lawak
23

Bosan

Friends Rank (106 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote misscendol 28-6-2018 04:33 PM
susah2 beli flash drive ajelah... utk yg noob nak paham cara diatas
Quote batmana 28-6-2018 10:58 PM
pakaila microsd card 128gb






owh lupe ipon tk support.............

option terakhir, belila ipon X 128gb
pengguna ipon kan kaya2 belaka

pelik masih ada yg gune 16gb ipon, sedangkan 16gb sesuai tuk tahun 2011 aja
Quote kluangman 29-6-2018 10:57 PM
Phone android yang murah2 pun boleh support SD card 256GB.
Quote kiambang 30-6-2018 10:58 AM
Good info qalaupun aku tak pakai iphone 16hb
Quote haliamerah 1-7-2018 08:35 AM
iphone ni utk yg rajin nak fhm bnd2 mcm tt ni share jek...kadang stress sbb ipon xsupport bnd2 yg android ade...bestnye gune ipon sbb xhang jek...android aku gune dulu selalu hang jek...

ipon aku pun rosak dah ni.xley hidup....nak pakai henfon ape pulak lepas ni agaknye... stress

Lihat semua komen(5)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-2-2023 09:08 AM GMT+8 , Processed in 0.086949 second(s), 35 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top