CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Punca Gaji Pekerja Malaysia 'Ciput' - CEO Gaji Berjuta, Tapi Pekerja RM2500 Saja?

25-6-2018 04:30 PM| Diterbitkan: Cari-Zidni| Dilihat: 7761| Komen: 37|Original author: Oleh: Whitney

Description: Ramai netizen yang mengeluh susah untuk mendapatkan pekerjaan, terutamanya yang selari dengan bidang yang dipelajari semasa di pusat pengajian tinggi awam atau swasta. Jika ada sekalipun, gaji yang di ...


Ramai netizen yang mengeluh susah untuk mendapatkan pekerjaan, terutamanya yang selari dengan bidang yang dipelajari semasa di pusat pengajian tinggi awam atau swasta. Jika ada sekalipun, gaji yang ditawarkan pula agak rendah tetapi terpaksa menerima kerana keperluan kepada pekerjaan begitu mendesak pada masa kini. Memang untunglah sesiapa yang berjaya mendapat pekerjaan dengan gaji yang besar.

Seorang pengguna twitter berkongsi status tentang senarai gaji dan elaun Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) beberapa buah syarikat GLC yang mencecah jutaan ringgit setahun. Dia melihat situasi tersebut seperti tidak adil malah seolah menindas golongan pekerja bawahan yang bekerja keras membantu membangunkan syarikat tetapi dibayar dengan gaji dan kenaikan yang kecil.


Rata-rata netizen terkesan dengan isu tersebut kerana ramai yang menghadapi masalah gaji dan kenaikan tahunan yang sedikit di syarikat tempat mereka bekerja.





Komen netizen ini ada betulnya, sesetengah syarikat sengaja menawarkan gaji yang rendah kerana keperluan kepada pekerjaan yang mendesak akan membuatkan netizen menerima pekerjaan tersebut malah pekerja juga takut jika mereka hilang pekerjaan. Maklumlah, sekarang memang susah untuk mendapat pekerjaan dan perlu bersaing dengan graduan baru.





Nampak sangat ketara jurang antara pekerja yang dibayar gaji paling rendah dan pengarah yang dibayar elaun paling tinggi dalam sebuah GLC kan? Apa-apa pun, sentiasa bersyukur dengan rezeki yang kalian ada dan sentiasa menambah baik prestasi dan nilai tambah dalam diri agar peluang mendapat gaji yang lebih tinggi. - CARI 

11

Bagus
24

Marah
14

Terkejut
12

Sedih
8

Lawak
9

Bosan

Friends Rank (78 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote nerdy69 25-6-2018 04:40 PM
Interesting...
Quote fliphair8 25-6-2018 04:52 PM
Inilah kapitalis....not only malaysia....US pun sama....their people pun fight for new minimum wage....sedangkan CEO2 kat sana make millions...worsened with trump yg cut taxes from corporations and billionaire...tgk disneyworld punya case
Quote meow_tompok 25-6-2018 05:10 PM
kalau pandai investing and trading
sambil keje sambil trade
keje sbg imbuhan tetap setiap bulan (security)
dan bagi EPF account tu berjalan utk top up unit trust investment

malangnya .. kita semua tak bole pilih lahir kat keluarga kaya raya family CEO ni semua
Quote orked44 25-6-2018 05:24 PM
company ak pom sama ade basic gaji fresh grad yg jadi site engineer 1800 gile ke dah lah kena pergi sana sni..tapi yg bestnya stkt kerja purchasing mcm sy ni stil ade bonus sebulan time raya sebulan lagi time Chinese new year. kenaikan tiap2 tahun mmg ade. wlpm seratus hahahaha.
Quote jiji85 25-6-2018 05:37 PM
ada saudara laki ku dulu keja dgn petronas terpaksa keja dlm 5y sbb nak ganti balik modal petronas biaya u dia kalau x silap..habis kontrak dia terus cabut dgn company jepun sampai la ni almost 10y still lagi bertahan.mayb la increement n elaun company tu bagi sesuai dgn living cost skrg compare dgn petronas.aku rasa je la.
Quote capiloton 25-6-2018 07:44 PM
Edited by capiloton at 25-6-2018 07:47 PM

kalau pekerja2 bawah ni ada pilihan lain,
or masing2 ada bisnes sendiri.
dah lama orang blah,
boleh melingkup company ni semua.

masalah nya, fresh graduate melambak takde keje.
yg dah lama keje ni, gaji naik tiap tahun, so basic masing2 agak besar.
kalo nak blah company lagi lagi suka. lagi jimat kos bayar salary.
boleh hire bebudak fresh graduate yang terdesak nak cari keje.
offer mereka gaji murah, dengan alasan takde pengalaman.

capitalism mmg lahanat.
kat mana2 pun sama. bukan kat msia jer.
kau, aku dan lain2.. adalah economic slave seumur hidup.

Quote leylapple 25-6-2018 09:00 PM
cadangan aku.. biar keja jadi hamba abdi ..gaji kecik dulu.. abis semua keja ko sapu....even jadi tukang sapu kat opis...cleaner cawan bos

sampai satu masa ko dah blh berdikari... ko cabut...buat business sendiri dari pengalaman ko jadi kuli batak kompeni sebelum nie..

sweet revenge
Quote leylapple 25-6-2018 09:02 PM
nanti ada lah org jawab...ala, gaji 2.5k sebab effort ko rm2.5k...ko hanya fikir utk 1 orang, yaitu diri ko sendiri...

effort CEO tu utk semua orang... kalau CEO melingkup, semua org lingkup
Quote kay781 26-6-2018 01:38 AM
Petronas..hihi
Quote devilito2 26-6-2018 07:53 AM
kapitalis....
Quote ladybugz 26-6-2018 08:16 AM
Setuju. Byk juga company glc lain yg bile company untung. Pi bawak hanya jabatan die n bos2 aje pegi bercuti luar negara. Yg jabatan lain duk nengok je. Sedangkan yg duk buat keje semua jabatan. Habis ratus2 ribu duk blanje kroni2 kat pejabat. Tak termasuk lg board of directors yg x dak function n lantikan sbb politik jah. Last2, company glc duk bgtau staff rugi rugi rugi rugi, kene jimat jimat jimat. Masalahnya pengurusan tertinggi duk berjimba2 dgn duit company. Staff bawahan punye la nk jimat, aircond nk bukak pun berkira, kertas a4 pun catu, printer komputer semua pun kene berkongsi satu jabatan satu aje, mmg zalim n tamak tahap firaun. Moga melingkup la semua.
Quote annehuda 26-6-2018 08:35 AM
hari tu aku bc kt mana ntah, justifikasi kenapa gaji  bos tinggi. sbb bos kene fikir kalau company tutup, pekerja bawahan die takde keje, nasib family pekerja tu dah dibawah tanggungjawab bos.

tp aku rasa kalau company tutup pun, bos mesti aset dah ada.silap haribulan bleh bukak company baru kot
Quote rosasen 26-6-2018 10:20 AM
ada satu GLC ni (malas sebut)..mmg langit dgn bumi kalau nk banding benefit staff permanent+contract direct hire dgn third party.. ape ingat staff third party ni buat keje ringan sambil lewa ke? menyumbang jgk tau..
Quote tri-max 26-6-2018 11:08 AM
apalagi buat mogok la macam kat negara india sana
tak puas hati mogok
ari2 mogok
Quote mamapea 26-6-2018 11:43 AM
ladybugz replied at 26-6-2018 08:16 AM
Setuju. Byk juga company glc lain yg bile company untung. Pi bawak hanya jabatan die n bos2 aje pegi ...

apa ko ckp semua btl...aku dh x dpt increment dh dkt 10 thn...kata nak bg increment last2 bg elaun cola...
skrg cola pun xdak dh 3 thn...harap basic je tiap2 bln...bonus lg la...mati hidup semula pun x dpt...
org atas2 dpt bonus berbulan2...ada yg dpt bonus setengah juta...
Quote fly_in_d_sky 26-6-2018 01:05 PM
company fly setiap tahun ada increment
cuma tak tinggi jer la ... sebab boss punya gaji dah 22K .. hehehe
Quote pakderis 26-6-2018 01:14 PM
seronok jadi ceo ye
Quote star_karat 26-6-2018 01:45 PM
Sebenar nya boleh jer nak limit kan pendapatan CEO ni.  Dengan People's Power anytime boleh buat.  
Quote palmolive 26-6-2018 02:05 PM
leylapple replied at 25-6-2018 09:02 PM
nanti ada lah org jawab...ala, gaji 2.5k sebab effort ko rm2.5k...ko hanya fikir utk 1 orang, yaitu  ...

CEO tu pun staff..dia melingkup company patut hire org lain

Lihat semua komen(37)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

20-5-2022 09:13 PM GMT+8 , Processed in 0.119451 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top