Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

"Ustaz Bukan Pakar Psikologi, Hati-Hatilah Terima Nasihat" - Wardina Safiyyah

13-6-2018 12:51 PM|Oleh: Azza | Dilihat: 3915| Komen: 44



Bulan Ramadan ini jarang pula kedengaran tentang masalah kemurungan atau 'depression'. Ini mungkin kerana fokus terhadap bulan yang penuh berkat ini menyebabkan mereka yang sebelum ini mengalaminya seakan kurang berfikir mengenainya.

Jika ada pun, pesakit seperti boleh menanganinya. Namun, ada juga yang mengadu kepada yang tidak ahli tentang masalah yang dihadapi. Ini menyebabkan masalah tidak dapat diselesaikan malahan boleh menyebabkan kemurungan berlebihan.

Wardina Safiyyah menasihati netizen yang mengalami masalah supaya merujuk kepada yang pakar, bukannya orang alim yang tidak mempunyai kepakaran.



Betul kata Wardina, setiap orang mempunyai kepakaran mereka sendiri dan tidak sepatutnya orang yang mengalami kemurungan merujuk kepada yang bukan ahli. Ini akan lebih menyebabkan pesakit berasa lebih tertekan dan ia dipersetujui oleh netizen lain.


Para pengikutnya berterima kasih kepada Wardina yang mengetengahkan isu ini, kerana ramai yang telah tersilap faham sebenarnya. Menyatakan pesakit kemurungan sebagai rendah iman akan lebih menyebabkan mereka berasa tertekan.


Ia juga dipersetujui oleh netizen yang belajar subjek psikologi bahawa sakit mental perlu ditangani seperti penyakit serius yang lain dan bukannya dipandang mudah. 




Semoga apa yang didedahkan oleh Wardina ini mendapat perhatian lebih ramai netizen bahawa jika anda mengalami masalah kemurungan atau stress, rujuklah mereka yang pakar seperti pakar psikologi atau mereka yang lebih arif. Ini kerana silap percaturan akan membuatkan anda lebih tertekan. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 44
Komen

Previous : Azah Aziz Muat Naik Gambar Keluarga Pakai Songkok, Peminat Teruja!

Next       : "Tolong Ye, Saya Merayu.."- Isteri Lan Solo Minta Masyarakat Faham, Tak Cium & Gomol Anaknya..

Komen Terbaru

Quote ladybugz 20-6-2018 11:41 PM
honeybee1802 replied at 20-6-2018 01:35 PM
Sis u ada baca pasal ibu meroyan tu... Huhuhu.. Sedih kan.. Women need to be heard... Both sides i ...

Betul2.. bagus u n friends adalah kawan yg baik sentiasa peka dgn keadaan kawan. Bagi org rasa happy dan bahagia tu pun dah satu nikmat. Lebih2 lagi sebagai wanita kita ni mudah terkesan dgn keadaan hormon dan pelbagai tekanan disebabkan expectation dlm masyarakat melayu ni agak tinggi terhadap wanita.  So jika kita terjatuh, mmg kita menharapkan sokongan mereka yg disekeliling kita utk memahami dan memberi encouragement n mendengar dgn empati masalah kita. Semoga kita terhindar drpd segala penyakit mental n emosi yg x nampak kecederaannya di mata kasar.

Lain-lain Komen

Quote ALDRIN 13-6-2018 12:55 PM
Dulu2 pon Wardina kena depression yg teruk gak kan..
Quote Victorioussss 13-6-2018 01:21 PM
So called pakar saikologi pun kekadang mental mengikut keadaan

Pompuan ni xpernah baca dn tgk movie "the stanford experiment" ke?
Quote SLAManya 13-6-2018 01:22 PM
I setuju sangat.. hntikanlah dakyah kata depression sebab iman tak kuat etc.
Orang yang mendera emosi dan mental orang lain sampai orang lain depress itu yang kurang iman!!tak kira ibubapa/kawan2/atuk nenek/partner... sebab depa ni lah yang selalunya penyumbang terbesar kepada masalah depression
Quote Victorioussss 13-6-2018 01:23 PM
ALDRIN: Dulu2 pon Wardina kena depression yg teruk gak kan..


Yeke depressed sbb xjadi dgn yusman ke?
I tengok dia dulu ceria je..teringat rambut kaler purple jd model kt billboard panasonik

Dia xla hot tp muke dia eksotik
Quote duffyduck 13-6-2018 01:32 PM
She's not wrong but she's not a specialist in anything either. Should we take her advice? It's just a common sense.
Quote judicata 13-6-2018 02:33 PM
depression only you can get yourself out of it. might be from getting help from a psychiatrist or even a man of faith. if either of them can make you think that you are worth it and change your mind that life is in fact, worth living... why not? jangan la limitkan your options. try everything to get the necessary help. people are there for a reason. to help each other.
Quote bukan_ustazah 13-6-2018 02:45 PM
Orang malaysia kalau ustaz je kau fikir maksum dan tahu serba serbi .. dari masalah social, agama, rumah tangga pun nak mintak pendapat ustaz
Quote julia5094 13-6-2018 02:48 PM
Betul la apa dia cakap..even perangai dia tu kadang2 annoying...tapi kali ni iols bersetuju sgt..
Quote Orix 13-6-2018 02:48 PM
Alah. Kt porum cari ni pn kalo ada benang depression asekla duk suruh solat, dekatkan diri dgan awloh bagai etc.......
Quote munchkin 13-6-2018 04:27 PM
Mmg betul pun.
Quote Alais 13-6-2018 11:14 PM
jika sakit pun jangan jumpa ustaz atau pengamal perubatan Islam

mereka bukan pakar perubatan

betul tak ?
Quote Begbiru 13-6-2018 11:18 PM
Bila baca komen Abt pendamai kekeluargaan di pejabat2 agama, mmg mereka tiada kepakaran dlm psikologi. Kebanyakkan mereka pula lebih memihak kepada suami2 yg dayus & tidak adil kepada isteri2 mereka.  

Penasihat2 ni x fikir gangguan mental yg dialami oleh mangsa akibat dibuli oleh pasangan masing2. Tp asyik berkhutbah akan kepentingan utk stay married and ikut ckp suami; Sbb takut derhaka.

Manalah in the end kita ada makin ramai mengalami depression.. bukan Saha directly pd mangsa tetapi juga anak2 pasangan itu
Quote ladybugz 14-6-2018 01:44 AM
Bagi sy if u have a depression or any illness it is important to seek help /advice from the islamic view and medical view. Put your best effort to get better and never give up hope. Go to your doctor n go to your ustaz / imam too. It is interrelated .
Quote ohnoLia 14-6-2018 10:02 AM
Ok. Ustaz2 xde kepakaran psikologi...
Tetapi ustaz2 ni normally bagus dalam hal kerohanian dan kekuatan dalaman....  cuma mungkin bukan semua ustaz kot yg boleh channel unsur2 kekuatan ke pesakit sbb ia demand softskill dan psikologi tool...  tp klu ustaz tu ada kemahiran ni..dia lah yg paling sesuai membantu...

Org2 sekitar ni pun .... konon2 nak bantu org depression..skli kang dgn dia2  jadi depression gak
Quote ohnoLia 14-6-2018 10:03 AM
Alais replied at 13-6-2018 11:14 PM
jika sakit pun jangan jumpa ustaz atau pengamal perubatan Islam

mereka bukan pakar perubatan

Klu mcm.tu dgn doktor pun xyah jumpa.. kdg2 dia bg ubat je.. bukannya nk bg kaunseling atau semangat...
Quote aliya23 14-6-2018 10:27 AM
Orix replied at 13-6-2018 02:48 PM
Alah. Kt porum cari ni pn kalo ada benang depression asekla duk suruh solat, dekatkan diri dgan awlo ...

Ejaannya adalah ALLAH...sori la, x kisahla awk ni muslim ke non muslim ke...tp sgt kurang ajar klo  merubah ejaan ALLAH
Quote Orix 14-6-2018 11:01 AM
aliya23 replied at 14-6-2018 10:27 AM
Ejaannya adalah ALLAH...sori la, x kisahla awk ni muslim ke non muslim ke...tp sgt kurang ajar klo ...

Hahaha... since when ada ejaan rumi sebenar utk eja awloh ? Kalo nak eja elohim pn like who cares. Otak tu biar berkembanh sikit. Awloh tu bukannya nama tuhan ke apa pun nak kena jaga ejaan bagai. Tau tak apa maksud awloh tu ?
Quote katibism 14-6-2018 11:16 AM
duffyduck replied at 13-6-2018 01:32 PM
She's not wrong but she's not a specialist in anything either. Should we take her advice? It's just  ...

Haha... #ouch sgt komen ni. Yiiiihhh

Quote lovelytouch 14-6-2018 12:16 PM
Orix replied at 14-6-2018 11:01 AM
Hahaha... since when ada ejaan rumi sebenar utk eja awloh ? Kalo nak eja elohim pn like who cares. ...

Gitu laa penerangan org tak cerdik. Meh akak ngajo awak yg belum masuk Islam ni.  Ejaan dlm jawi ALIF LAM LAM HA. dalam rumi Alif - A  Lam - L. Lam - L. Ha - H. Diantara Lam ke dua & H tu ada tanda di atas kalau di rumikan jadi A. Makanya ejaannya ialah ALLAH. Bukan awloh atau lain. Akaq doakan kau masuk Islam dek..

Lihat semua komen(44)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.041866s Gzip On
To Top