Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Kerja Asyik Nak Meniru Je, Proton Malas Nak Mampus - Amran

Oleh: Ain|13-6-2018 11:14 AM |Dilihat:1230| Komen: 5
Sebaik Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengumumkan cadangan memulakan projek kereta nasional baharu, pelbagai respon disuarakan rakyat termasuk figura politik.



Masing-masing dengan pendapat sendiri sama ada positif mahupun negatif. Hingga kini, rata-rata cenderung memandang negatif cadangan berkenaan.

Sehubungan itu, laman Facebook Amran Fans menyuarakan harapannya terhadap kereta nasional baharu yang bakal dikeluarkan agar tidak akan mengamalkan konsep 'copy and paste' seperti sebelum ini.


Loading FB Post...

"Ramai yang kata, 'alah, buat kereta nasional pun bukannya rakyat bangga. Beli Wira dia ubah suai jadi Evo, beli Inspira dia ubah suai jadi Lancer'.

"Bang, dah Proton keluarkan kereta yang boleh diubah suai, memanglah ramai yang akan ubah suai. Inilah kesilapan Proton, malas nak mampus. Kerja tahu nak copy paste je.

"Kesimpulannya, jika mahu rakyat berbangga dengan kereta nasional ni senang je. Berhenti keluarkan kereta copy paste. Buat body sendiri, tapi dalam masa sama reka bentuk nak kena kemas, enjen nak kena mantap," katanya.

Rata-rata bersetuju dengan pendapat Amran dan meminta Tun M agar menumpukan kepada penambahbaikan pengangkutan awam.


Tak payah membazirlah Tun



Bagaimanapun, ramai juga yang masih menyokong produk keluaran Proton selain menyifatkan pembeli lebih memilih jenama berbanding rupa.

"Tengok Nissan Almera, hodoh pun orang beli juga sebab jenama 'Nissan'," komen netizen.



Sementara itu, segelintir netizen membandingkan kenderaan keluaran Perodua dan Proton dari segi harga pasaran dan penggunaan minyak petrol.



Dalam pada itu, beberapa pengguna menyelar tindakan segelintir netizen yang gemar bersungut di laman sosial.

"Cuba pergi kelas industri automotif, mesti kau menyesal buat posting macam ni," komen netizen.


Foto: FB Amran Fans

Setiap keputusan yang kita ambil ada akibat baik dan buruknya. Nak puaskan hati semua orang memang susah. Bagaimana pula dengan anda? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
1
Bosan
2
Komen: 5
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote MissVixen 13-6-2018 09:13 PM
Campro mentekedarah minyak. Rnd malaysia ni lemah. Duit takde kot.

Lain-lain Komen

Quote bungamelurindah 13-6-2018 11:37 AM
nak buat R&D memerlukan kos yang besar, sbb tu malaysia just amik je design luar, tu la len kali kaji dan banyaK memnbaca jgn tahu hembur je,
Quote system_failure 13-6-2018 12:31 PM
Start dari Gen 2, sume adalah design sendiri..
Engine Campro pun buatan malaysia sepenuhnya.

Persona, Preve, Suprima semua ni proton generasi baru yg dh boleh berdiri atas kaki sendirik..
Quote rogayahtop 13-6-2018 06:15 PM
kesian budak2 amran ni lol.
Quote Victorioussss 13-6-2018 06:22 PM
system_failure: Start dari Gen 2, sume adalah design sendiri..Engine Campro pun buatan malaysia sepenuhnya.Persona, Preve, Suprima semua ni proton generasi baru yg dh ...


Tak jugak. Gen2 copy wheelbase direct dari wira aeroback. Cuma tambah lotus handling, lincah sikit la. Tapi first model still lembab. Power high end takde. Low end pun xde. Tekan minyak kereta xnk pergi mcm kita nak, macam kereta2 lain.

Nak canggih sangat drive by cable, tapi ade lag. Nak hebat sangat pakai ecu siemens bdo tapi ecu keras kepala tak bole nak ajar self learning kekdahnya. Xnak pakai rocker arm, nak pakai shim konong lagi bgus tapi rpm xleh cecah 8 pun. Starting 110hp on paper, on dyno sekitar 90hp sajork. Bygkn 1.6 tapi xcecah pun 150hp. Bile upgred enjin, kos modified lagi mahal dari main enjin jepun.

Belum masuk bab ketahanan, crashshaft asik patah. Hose oil turbo asik bocor. Suis aircond menggila.

Kalu tak sebab kereta nasional, mgkin kereta import tak mahal
Nak tolong survival punya pasal
Quote MissVixen 13-6-2018 09:13 PM
Campro mentekedarah minyak. Rnd malaysia ni lemah. Duit takde kot.

Lihat semua komen(5)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.045334s Gzip On
To Top