Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Lagu Haqiem Rusli Pelat Sebutan Inggerisnya - Adibah Noor Sedia Tunjuk Ajar

12-6-2018 04:43 PM|Oleh: Azza | Dilihat: 3618| Komen: 62



Mendengar lagu-lagu BBNU (Budak Baru Nak Up) sekarang, memang terasa perubahan tempo sama ada dari segi melodi dan juga lirik. Namun, sesuai dengan peredaran zaman, ia tetap kedengaran lunak pada khalayak pendengar sebayanya.

Terbaru, lagu 'Jatuh Bangun' dendangan Haqiem Rusli mendapat perhatian daripada Adibah Noor. Bukan kerana percampuran antara lirik Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris namun lebih kepada cara sebutan Haqiem yang kurang jelas. Adibah menulisnya di Twitter.


Namun, ia terus disangkal oleh peminat Haqiem yang menjelaskan mereka memahami lirik tersebut.


Namun, bagi mereka yang memahami bahasa Inggeris mencadangkan Haqiem perlu lebih belajar supaya lagunya lebih sedap didengar. Adibah yang membahasakan dirinya sebagai 'auntie' juga sanggup memberi tunjuk ajar.



Tweet berterusan kerana sebutan Haqiem memang kurang jelas. Mereka boleh bertukar antara perkataan 'mind' dengan 'mine'.


Ada pula netizen yang memerli gaya sebutan Haqiem dengan menulis ayat yang langsung tidak difahami. Nakal juga ya netizen.


Namun, ada satu komen yang juga masuk akal iaitu kononnya cara sebutan Haqiem yang pelat sebagai strategi untuk mempopularkan lagu tersebut. Ya tak ya juga kan?




Baguslah apabila yang lama menegur yang baru dan sanggup pula memberi tunjuk ajar untuk membetulkan lagi sebutan yang tersilap. DIharapkan beginilah seterusnya bukan menyindir-nyindir di laman sosial seperti mencari gaduh pula. - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
1
Bosan
2
Komen: 62
Komen

Previous : "Tahfiz Ja Ke Tak Boleh Pegang Tangan? Orang Lain Tak Tegur Pula" - Netizen Bergaduh Tentang Raja Atiq

Next       : Azah Aziz Muat Naik Gambar Keluarga Pakai Songkok, Peminat Teruja!

Komen Terbaru

Quote LipasComel 20-6-2018 11:41 AM
patut la org kita susah nk pandai cakap english. bila kena tegur pronunciation umum2 pun sentap. kata tak reti adab menegur. setakat tegur sebutan & grammar english xkan nk terasa hati jugak kot. elok lah dia tegur public, org lain yg terbuat salah pun tau benda yg betul bila dengar ditegur mcm tu. anggap benda tu benda yg positif sudah. kalau asik dengan pemikiran " org ni nak malukan kita, org ni berlagak bagus" mmg sampai bila2 la kita dekat takuk tu je

Lain-lain Komen

Quote shernazz 12-6-2018 08:47 PM
Wakanda forever...haha
Quote Munshi 12-6-2018 09:56 PM
adibah punnnnnnn.... konon terer lah cikgu english gitu
Quote annadonna 12-6-2018 10:01 PM
Adibah ni memang asyik proud dgn dia punya english skill ke hulu ke hilir. Tapi aku appreciate lah dia nak tolong tapi dm ajelah.  
Quote Body_language 12-6-2018 10:04 PM
Alah, rilex la. Nama pun Melayu kan. Tp bdk ni bkn sebut bahasa Melayu pun acah2 pelat kan

Siti konpiden jer buat album English gune accent Melayu pekat. aman2 jer. Wlpn x minat siti tp situ aku puji dia tak acah2 nk jd urbanite Malay KL acah2 hebat sbb English berabuk.
Quote salmon-suki 12-6-2018 10:10 PM
No komen...my inggerish very the hauk,maybe ai boleh join auntie jgk?kekeke~
Quote munchkin 12-6-2018 10:17 PM
Ntah aku dengar pun sebutan dia tak jelas
Quote chazey 12-6-2018 10:22 PM
Edited by chazey at 12-6-2018 10:24 PM

Betul la sheol cakap. Akak baru pi dengar lagu tu. Part BM jelas ja heols sebut. Part BI akak dapat tangkap first ngan second line tapi third line lirik Inglis tu akak memang takleh proses lansung amende yang dak Akim ni nyanyi. Pi la dengar tanpa tengok lirik.
Quote chazey 12-6-2018 10:24 PM
Munshi replied at 12-6-2018 09:56 PM
adibah punnnnnnn.... konon terer lah cikgu english gitu

Dia memang terer. Nyanyi BM pon takda pelat. Cakap BI pula tak fefeling lahir kat Briton or Amareka still sedap namampus sebutannya.
Quote chazey 12-6-2018 10:28 PM
Akak pi google lirik, ni jah 3 baris ayat inglis heol ulang2:

Cause all I want is time ah ah - line 1
To know your mind ah ah - line 2
And i want to you know that I'm fine - line 3

Line 1 akak sexcellent dengar betul. Tu pun akak gigih fokus ya.

Line 2 akak dengar "to know you're mine".

Line 3 nohorom jahnam ke lautan sepi terus pendengaran akak takleh tangkap hapa heol sebut padehal perkataan simple jah. Choih.
Quote moocoww 12-6-2018 10:29 PM
Selalu dengar anak jiran nyanyii...

Di saat ku sedang datang...kau merubah tendang..


Dalam hati ai berkata..apa ke pelik benor lagu budak ni nyanyi

Quote September14 12-6-2018 11:23 PM
Cara dia tgur tu agk poyo n mrendah2 kn org.
Quote Munshi 13-6-2018 12:07 AM
chazey replied at 12-6-2018 10:24 PM
Dia memang terer. Nyanyi BM pon takda pelat. Cakap BI pula tak fefeling lahir kat Briton or Amarek ...

mungkinlah betul dia pandai tapi mcm komen org kat bwh ni lah cara dia tegur tu. i pernah ada sekali berurusan dgn dibah ni dulu dulu lah mungkin 12-13 tahun lepas, pun begitu juga tgh kita bercakap ni dia terus perbetulkan sebutan depan ramai ramai org tgh ada event ni. bukannya salah besar grammatical errors ke apa cuma nahu sebutan shj almaklumlah kita bukan orang inggeris. kot ye pun nak tegur tgklah jugak tempat dan situasi. ni pun sama lah kesnya terus di publickan seakan memperlekehkan bbnu. dan bbnu dipilih tak lain tak bukan utk publisiti sendiri. ok itu je pendapat i. sekian

Quote Adakah? 13-6-2018 12:12 AM
moocoww replied at 12-6-2018 10:29 PM
Selalu dengar anak jiran nyanyii...

Di saat ku sedang datang...kau merubah tendang..

haha yg ni lawak
Quote Adakah? 13-6-2018 12:13 AM
selain tegur kat pronunciation, bole dak kak dib ni tegur gak netizen yg tulis design as "desing" and mcm2 perkataan lain jugak? berdesing je iols bace bile ade yg tulis design jd desing
Quote maeye 13-6-2018 12:27 AM
moocoww replied at 12-6-2018 10:29 PM
Selalu dengar anak jiran nyanyii...

Di saat ku sedang datang...kau merubah tendang..

kehkehkeh. kelako kelakoo
Quote annadonna 13-6-2018 12:35 AM
Munshi replied at 13-6-2018 12:07 AM
mungkinlah betul dia pandai tapi mcm komen org kat bwh ni lah cara dia tegur tu. i pernah ada seka ...

Ha ah mmg perangai dia mcm tu.  Tengah bagi talk kat ipta tetiba dia ckp satu english saying. Then dia cakap korang mesti tak paham kan?  Then bebudak tesl buat muka macam whaaaatttt ko ingat engko ke paling terer english kat msia ni sampai dia ingat she knows everything
Quote Tukul.Besi 13-6-2018 01:15 AM
Walaupun kak dibah a bit poyo tapi dalam hal ni dia memang betul. So deal with it!
Quote Levespa 13-6-2018 01:22 AM
Munshi replied at 12-6-2018 04:07 PM
mungkinlah betul dia pandai tapi mcm komen org kat bwh ni lah cara dia tegur tu. i pernah ada seka ...

setuju.. dm pun boleh kalau ikhlas nak ajar..
Quote Levespa 13-6-2018 01:32 AM
Adakah? replied at 12-6-2018 04:13 PM
selain tegur kat pronunciation, bole dak kak dib ni tegur gak netizen yg tulis design as "desing" an ...

typo kot you.. type cepat sgt jadi terbalik.. g tertukar tempat dengan n

Lihat semua komen(62)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.046350s Gzip On
To Top