Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Prihatin Masalah Hutang Negara, Agong Setuju Potong 10% Gaji & Emolumen Sendiri

12-6-2018 10:35 AM |Dilihat:4132| Komen: 109
Berikutan negara kita berdepan hutang yang menggunung tinggi, menteri kabinet dan beberapa negeri dilaporkan membuat pengumuman memotong gaji 10% sebagai usaha untuk membantu ekonomi negara. 

sumber : carian internet

Terkini Yang Dipertuan Agong, Sultan Muhammad V turut mengambil keputusan memotong gaji dan emolumen sendiri sebanyak 10% sepanjang tempoh pemerintahannya.

Memetik laporan Kosmo, kenyataan yang dikeluarkan oleh Datuk Pengelola Bijaya Diraja, Datuk Wan Ahmad Dahlan Abdul Aziz semalam berkata Baginda juga ingin bersama rakyat menunaikan tanggungjawab Baginda dengan berkenan agar peruntukan gaji dan emolumen Baginda dikurangkan sebanyak 10% sepanjang tempoh pemerintahan Baginda sehingga tahun 2021."

Baginda amat tersentuh dan menzahirkan ucapan penghargaan serta terima kasih kepada rakyat Malaysia yang telah bermurah hati menyumbang kepada Tabung Harapan Negara yang telah diwujudkan oleh Kerajaan baru-baru ini."

Selain itu, Datuk Wan Ahmad juga mengumumkan, Baginda juga telah bertitah untuk tidak mengadakan Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri di Istana Negara pada tahun ini.

Ini kerana Baginda berharap anggaran peruntukan kewangan untuk Majlis Rumah Terbuka tersebut boleh digunakan untuk membantu golongan yang kurang bernasib baik.- CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 109
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote parasitology 28-6-2018 02:52 AM
adakah cinta sis oren penah ditolak ydpa? sakan sgt meroyan tak cukup tanah...dari satu tanah ke tanah lain...mohon istighfar banyak2...

Lain-lain Komen

Quote monsterwife 11-6-2018 06:56 PM
Terima kasih ydpa.
Quote Minami2013 11-6-2018 07:03 PM
Elok la.. jimat cermat...
Quote Aerhys 11-6-2018 07:03 PM
At least biar ada kesedaran dan sensitiviti terhadap kesusahan rakyat. Bagus juga rakyat ada kebebasan bersuara. Zaman sekarang maklumat di hujung jari, semua orang memerhati tindak tanduk kita jadi berhati hatilah berbelanja guna duit rakyat aka tax payers money. Tapi tidak semestinya bebas bersuara means boleh mencerca sesuka hati ya. Jangan kerana mulut badan binasa.
Quote moonbug 11-6-2018 08:42 PM
A good gesture, syabas. Baguslah bersama rakyat. Kalau rakyat gaji 3k sebulan boleh derma kat negara, raja-raja apa kan lagi. Kalau betul apa yg Kadir Jasin revealed on Agong's expenditure, that's a saving of roughly rm75mil a year bila cut down 10%. Banyak tu
Quote AbukRokok 11-6-2018 08:53 PM
my hat is off to you sir

in the mean time another issue
celako celako celako damn damn damn

hishamudin muthypillai
Quote Dwdrum 11-6-2018 08:57 PM
Harap binatang exotic peliharaan beliau tidak mati kelaparan
Quote OrenTheReturn 11-6-2018 10:08 PM
Terima kasih Kadir Jassin...suaramu membuahkan hasil, rakyat n negara dpt manfaat walaupun anda disiaat dibwh segala akta. Klu takde org buka mulottt si gemokkk ni buatt derkk je aman2 dgn hidop mewahh dia segala pompuan kokesen yg di simpan kat spore atas duit rakyat msia.
Quote pyropura 11-6-2018 10:15 PM
Edited by pyropura at 12-6-2018 05:36 AM

a good start Tuanku, hope more to come, dengarlah keluhan rakyat, juga belajarlah sesuatu dr kejatuhan Umngok
Quote OrenTheReturn 11-6-2018 10:15 PM
75million dlm 16 bulan, byk tak byk pikir sendiri lah. Sebulan rakyat byr gaji dia hampir 4.7 juta.....sebulan yachh....dasatttr tak dasatt kemewahan yg dia dpt tanpa perlu bekerja.  Potong 10% tak sampai 500k pun sebulan sebenarnya.
Quote stania83 11-6-2018 10:24 PM
Open house pon takde. Is that bad?  Ingat hutang kita proportionate dgn gdp no?
Quote OrenTheReturn 11-6-2018 10:25 PM
Dwdrum replied at 11-6-2018 08:57 PM
Harap binatang exotic peliharaan beliau tidak mati kelaparan

Selain dr bela binatang exotic n perempuan/s haruslah pd masa yg sama belau kena berlakon syumul depan rakyat potong gaji 10% tanda simpati dgn keadaan negara bagai. Tu pun sbb kesah dah terbongkarrr terbaraiii habiss klu tak diam seribu bahasa...cashhhh!
Quote OrenTheReturn 11-6-2018 10:27 PM
Selain dr potong gaji mohon si gemokkk belajar menghormati masa, rakyatt dan org2 tua.
Quote chazey 11-6-2018 10:29 PM
Elok la tu. Ni sebulan blanja peribadi jota2 termasuk nak tanggung 2 pooks yang kena sorok somewhere ntah. Apa kes? Tak zuhud kay?
Quote Mahathirina 11-6-2018 10:36 PM
Naye le Nazrin..
Quote OrenTheReturn 11-6-2018 10:41 PM
Soltan2 negeri2 lain yg byk2 tu mcm mana tak buat diam jah psl elaun dorg....jgn ingattt korang blh senanggg2 terlepasss si gemokkk ni kena sorg2 ....byk canthekkk??  

Makcik @azmee06 ko jgn buat lupa yach elaun utk negeriii ko, mana hati perottt korangg? dah lah negeri ko tu miskin nak mamposss rakyattt pulak pemikiran masihh ulu banatt opss jgn nak perbodohkan dorg lagi! Aku expect sehari dua ni royall  pahang akan buat announcement yg sama,  potong elaun 10 to 20%. Ini cabaran dr aku.
Quote dodolgemok 11-6-2018 10:45 PM
Tahniah! Yg ni cacai2 walaun2 xnak kecam cakap lakonan ke?
Quote sharlenetexas 11-6-2018 10:48 PM
OrenTheReturn replied at 11-6-2018 10:25 PM
Selain dr bela binatang exotic n perempuan/s haruslah pd masa yg sama belau kena berlakon syumul d ...

Terima kasih AKJ yg menjadi lilin membakar diri.
Quote satrianaga 11-6-2018 10:51 PM
Ni nak counter issue perbelanja agong ke apa??? So mcm mana sultan2 lain? tunggu ada pendedahan juga kah.... mcm mana CEO2... maybe tunggu pendedahan juga.
Quote dodolgemok 11-6-2018 10:55 PM
Macai walaun kata ekonomi mantop, tpi Agong sendiri gusar hati dan bimbang dgan hutang negara yg menimbun smpaikan baginda potong emolumen 10%. What say cacai n walaun @iloveselangor @JohnnySins @tobby @kemaruk @lkick2113 @mogey @badaksumbu @silencekiller @cmf_BeachBoys @zorrro_03 @akusukaq

Lihat semua komen(109)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.082968s Gzip On
To Top