CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

"10 Tahun Dalam Penjara, Nak Jadi Ahli Parlimen Biasa Pun Tak Boleh?" - Anwar

6-6-2018 11:44 AM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 11687| Komen: 138

Description: Datuk Seri Anwar Ibrahim membuat keputusan untuk bertanding dalam pilihan raya kecil dan menjadi ahli Parlimen dalam beberapa bulan akan datang, lapor Utusan.
Datuk Seri Anwar Ibrahim membuat keputusan untuk bertanding dalam pilihan raya kecil dan menjadi ahli Parlimen dalam beberapa bulan akan datang, lapor Utusan.


Foto: The Coverage

Ketua Umum PKR itu bagaimanapun, menafikan keputusannya adalah bertujuan mengganggu tugas Tun Dr Mahathir Mohamad, sebaliknya Perdana Menteri boleh menjalankan tugas mentadbir negara de-ngan selesa dan baik.

“Saya terfikir juga, keterlaluan bagi sesetengah pihak yang takut saya hendak memberi kejutan atau mengganggu Perdana Menteri. Biar Dr Mahathir bercakap dengan saya sendiri. Setakat ini, kami berdua berbincang dengan baik.

“Semalam, dia (Dr Mahathir) bagi akses yang sangat baik. Bila saya hendak telefon, terus dalam beberapa minit, dapat panggilan kembali. Itu adalah dia merupakan seorang Perdana Menteri yang sibuk. 


"Saya kena ambil perkiraan itu juga dan Dr Mahathir tahu saya pergi mana-mana jumpa raja atau jumpa rakyat, saya sudah bagi tahu Dr Mahathir. 

"Kini, saya hendak bagi laluan untuk dia mentadbir tanpa gangguan dan berasa selesa menjalankan tugas dengan baik,” katanya seperti dipetik dari portal The Malaysian Insight.


Foto: Reuters

Tambahnya, hasrat untuk menjadi ahli Parlimen adalah perkara biasa dan lumrah dalam dunia politik.

Anwar yang sebelum ini memegang jawatan menteri, Timbalan Perdana Menteri sehingga menjadi ketua pembangkang tidak pernah menjadi ahli Parlimen biasa sejak melangkah ke dalam politik negara pada 1982.

“Kali ini, saya hendak tempa sejarah pula, hendak jadi ahli Parlimen biasa. Baguslah tu. Saya duduk 10 tahun setengah dalam penjara, kena godam kiri kanan, kemudiannya hendak bercakap sebagai ahli Parlimen biasa pun tak boleh?" ujarnya. - CARI
11

Bagus
12

Marah
8

Terkejut
19

Sedih
8

Lawak
27

Bosan

Friends Rank (85 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote pinkpunk 6-6-2018 09:44 AM
apa peranan anwar ni sebenarnya??
Quote shi_jewel 6-6-2018 09:48 AM
pinkpunk replied at 6-6-2018 09:44 AM
apa peranan anwar ni sebenarnya??

bakal pm
Quote dewimalam78 6-6-2018 09:52 AM
Edited by dewimalam78 at 6-6-2018 09:54 AM

.
.
.


Suatu ketika dulu syeikh ashari pengasas al arqam ada bgtau...anwar tak mungkin berjaya menjadi PM.
Dlm satu puisi dia tulis...anwar x dpt mengalahkan tun M, malah kalah pd paklah dan najib..
Semua tu dh berlaku.
Now ai nk tgk this time dia berjaya ke jd pm.
Quote kerabuBiru 6-6-2018 10:07 AM

xpayah laa pakcik oiiiii...duk umah lagi baik..satu lagi jangan duk prasan syok sendiri bole x???aku xpaham laaa orang yang folow and taksub dengan mamat ni huhhh..
Quote C1k_J4h 6-6-2018 10:10 AM
aritu kata nak berehat..jumpa kawan2 la..p oversea bagai
skrg u-turn da?
xsabo2 betul
ckp mcm tin kosong jugak
Quote scorpionkiki 6-6-2018 10:15 AM
oklah tu...tun pun makin tua sangat...dan kalau jd apa apa kat dia wan azizah rasa tak mampu jd pm...nanti pergolakan politik pulak kita. Cuma i takut kalau mmg betul nama pangkal MAHATHIR jd pedoman...A tu Anwar...yg H tu i takut Hadi...mcm akan ada political problem lepas Bg Non jd PM yg menyebabkan PAS jd pilihan...dan Hadi jd PM
Quote harizs 6-6-2018 10:46 AM
Edited by spiderman80 at 6-6-2018 10:19 PM

Nak pegi jumpa former US vice-president Al Gore dulu kata anwar. Balik msia nanti nak buat by-election utk masuk parlimen. "I may speed up the process because there's nothing wrong with me being a member of parliament," he was quoted by The Malaysian Insight as saying today.

Anwar: I will be back in Parliament within months

Posted on 5 June 2018

PETALING JAYA: Datuk Seri Anwar Ibrahim will contest a by-election within months to get back into the Dewan Rakyat.

The de facto PKR leader is speeding up his return to Parliament after his pardon from the Yang di-Pertuan Agong and release from prison slightly more than two weeks ago.

"I may speed up the process because there's nothing wrong with me being a member of parliament," he was quoted by The Malaysian Insight as saying today.

Anwar said he would not be contesting the Pandan seat, which is held by his wife and Deputy Prime Minister Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

"Pandan would be problematic because Wan Azizah would resign earlier as deputy prime minister leaving a vacuum for PKR," he said.

"Next week, I will go to London to meet (former US vice-president) Al Gore. A few days after Hari Raya, I will be in Turkey because President (Recep Tayyip) Erdoan has reminded me three times to pay a visit.

"And there are a few important meetings with world leaders who requested that I visit them. I feel good as a regular Malaysian citizen who can freely discuss matters and meet up with friends," he said, adding that Indian Prime Minister Narendra Modi has also extended his invitation.

"When that round (of visits) is completed in a few months, then I would offer myself as a by-election candidate."

Anwar also said he would not "disrupt" the administration, adding that his relationship with Dr Mahathir is "good".

"So far, there has been very good communication. Tomorrow (yesterday), I will speak with him again. Last night, I spoke with him over the phone. He has given good access to me.

"When I telephone, within minutes, I get connected. And this is a prime minister who is busy. Tun Mahathir also knows where I go. Whether I seek an audience with the king or meet the people, I inform Dr Mahathir beforehand.

"I give way to him to administrate without any disturbance and I let him be comfortable to carry out his job."
Quote pinkpunk 6-6-2018 10:47 AM
pinkpunk replied at 6-6-2018 09:44 AM
apa peranan anwar ni sebenarnya??

ala.. xnak.. nak azmin
Quote DARSITA 6-6-2018 10:47 AM
sanggap bukak thread pembangkang ni ..dah ada dah lah!
Quote pinkpunk 6-6-2018 10:47 AM
scorpionkiki replied at 6-6-2018 10:15 AM
oklah tu...tun pun makin tua sangat...dan kalau jd apa apa kat dia wan azizah rasa tak mampu jd pm.. ...

teori pink

M - Mahathir
a - anwar hoh!
h - hishamuddin/hadia
a - azmin


Quote harizs 6-6-2018 10:48 AM
DARSITA replied at 6-6-2018 10:47 AM
sanggap bukak thread pembangkang ni ..dah ada dah lah!

Yg ini POLL. Jom vote sama2
Quote DARSITA 6-6-2018 10:50 AM
C1k_J4h replied at 5-6-2018 06:10 PM
aritu kata nak berehat..jumpa kawan2 la..p oversea bagai
skrg u-turn da?
xsabo2 betul


Kan .. pergi lah umrah ke haji ke. Honeymoon dgn Kak Zizah. Main dgn anak cucu barang setahun dua. Jaki ler tu tak dpt limelight (hahahha sentap dess baca ni karang)



Quote DARSITA 6-6-2018 10:53 AM
Aii sokong kalau LGE jadi Perdana Menteri.  Biar bergetar keadilan dgn DAP.
Quote zidane_ziege 6-6-2018 11:05 AM
Anwar ni jenis suka sembang lebat hal strategi dia.. jenis mulut bocor..baik utk anak buah dia utk bersedia lebih awal dan faham apa langkah2 dia lps ni..

Tapi baik jugak utk musuh2 politik dia..tak payah kajian apa langkah nuart lps ni..nnt nuart bgtau sendiri..

Tp iols x rasa akan ada nuart vs madey version 2.0 ..apa madey boleh buat dgn ahli parlimen ppbm 12 org tu..kecuali madey cemolot balik dgn pas dan BN lah.. dpt jd pm pun atas ihsan parti nuart..

Bola dikaki nuart skrg..terpulang la nk sepak ke dlm gol atau ke garisan keluar..

Quote saripdolmat 6-6-2018 11:14 AM
Klu wan azizah letak jawatan siapa nanti jadi tpm?
Quote jofizo 6-6-2018 11:16 AM
perangai x sabaq dia mai balik dahhh......
Quote Dunhill. 6-6-2018 11:18 AM
budak yang masih kencing bercabang je yg tolak anwar... dia bukan tahu era 1998
Quote tobby 6-6-2018 11:18 AM
So kak wan nak kosongkan kerusi TPM utk siapa??  Betul ke abg non nak jadi ahli parlimen biasa?  Mcm bau hancing jah
Quote tobby 6-6-2018 11:19 AM
jofizo replied at 6-6-2018 11:16 AM
perangai x sabaq dia mai balik dahhh......

Harap jgn kena masuk jel tuduhan liwat lg sekali

Lihat semua komen(138)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-8-2022 07:52 PM GMT+8 , Processed in 0.073624 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top