Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Pakatan Harapan Bakal Mansuh UiTM, Palsu!

14-5-2018 05:54 PM |Dilihat:1938| Komen: 40
Media sosial kecoh bila satu berita tersebar, menyatakan bahawa Pakatan Harapan (PH) bakal memansuhkan Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Walau bagaimanapun,  Menteri Kewangan, Lim Guan Eng menafikannya sekeras-kerasnya menerusi perkongsiannya di facebook dan Twitter.

Foto: Fb Lim Guan Eng
Mesej palsu itu menyebut pemansuhan tersebut adalah sebahagian daripada manifesto PH sebagai langkah untuk menjimatkan wang rakyat.

Selain itu ia juga menyebut, pemansuhan tersebut akan membolehkan peruntukan yang dikhaskan untuk Uitm bakal diagihkan kepada semua universiti kerajaan Pakatan Harapan. -CARI

Foto: Twitter

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
2
Lawak
3
Bosan
3
Komen: 40
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote harizs 29-5-2018 11:53 AM
nampaknya kebenaran semakin hampir... fikiran rakyat Msia semakin terbuka.
Dr M: The government will consider Hindraf's demands




PETALING JAYA: The government will consider the 25 demands made by the Hindu Rights Action Front (HINDRAF 2.0) including on land issues and admission to Universiti Institut Teknologi MARA (UiTM).

Prime Minister Tun Dr Mahathir said the claims will be reviewed and considered.

We will consider their demands, he said at a press conference after chairing the Parti Pribumi Bersatu Malaysia's (PPBM) Supreme Council Meeting held at Menara Yayasan Selangor, here, today.

It was reported that Hindraf had asked for the Pakatan Harapan (PH) government to provide lands for low income Indian families similar to the FELDA plan.

They also urged the new government to consider opening UiTMs entry to all races.

Hindraf chief P Uthayakumar demanded that UiTM which was created specifically for Bumiputeras and Malays to be opened to all races, especially for Indians from the B75 group.

We want 20,000 lots of land such as Felda. Each lot should be equipped with palm oil and wild cattle farm, the land ownership scheme must come with home-based facilities and basic amenities.

We also demand the government of PH to provide the property of 20,000 lots of 0.8 hectares of land for cattle or goat livestock as well as houses and facilities.

It includes a 15 percent chance for the B75s for entry into public universities, polytechnics, UiTM and Tadika Permata every year, he told the media after submitting a memorandum containing 25 claims to the government through the Government Advisory Council at Menara Ilham.--Reporting by Reporting by Manirajan Ramasamy, Fairul Asmaini Mohd Pilus, Nasarudin Parzi and Farhana Syed Nokman

Lain-lain Komen

Quote besarkecik 14-5-2018 06:00 PM
Pening rakyat marhaen
Quote jazaa100 14-5-2018 06:45 PM
UITM tu dah ada sblm Tun M jadi PM lagi...
dulu ITM....

selagi Tun ada kat atas tu.....aku tak risau...
bila tun digantikan dgn sesapa, ha...masa tu perlu risau....
Quote Konahhh 14-5-2018 06:47 PM
Ni memang la pelsu. Yang betul and hot sekarang is some people soh bukak UiTM ke semua kaum.
Quote grouper 14-5-2018 06:48 PM
Dap x berani jolok sarang tebuan..  btw fake news yg ni sengaja nak tgk reaksi gomen skang.
Quote AbukRokok 14-5-2018 06:57 PM
jazaa100 replied at 14-5-2018 06:45 PM
UITM tu dah ada sblm Tun M jadi PM lagi...
dulu ITM....

tun xkan lama.... aku xrasa tun akan lengkapkan 1 penggal ni
nak ganti dgn anwar kan

Quote jazaa100 14-5-2018 07:05 PM
AbukRokok replied at 14-5-2018 06:57 PM
tun xkan lama.... aku xrasa tun akan lengkapkan 1 penggal ni
nak ganti dgn anwar kan

Harap tak lah.....

Anwar tu akan ikut je apa DAP kata....

Quote Victorioussss 14-5-2018 07:39 PM
I dah cakap! Tak mungkin dia akan mansuhkan ipta i belajar dulu. Uitm selamanya

Kerana Tuhan untuk manusia, universiti teknologi mara!
Quote Guccibamboo 14-5-2018 07:45 PM
Victorioussss replied at 14-5-2018 07:39 PM
I dah cakap! Tak mungkin dia akan mansuhkan ipta i belajar dulu. Uitm selamanya

Kerana Tuhan untu ...

Tuhan utk manusia?
Astaghfirullahhalazim
Quote saladin780 14-5-2018 07:47 PM
rasanya akan bukak gak ni at least 10% utk student non bumi..walopun bukan dlm masa terdekat

wakeup call lah utk stok2 rempit yg blajar tah apa2 pun tapi tetap mengharap dpt masuk U atas dasar ko tu bumiputra..
Quote wana89 14-5-2018 07:49 PM
Yang dengor nak buka kuota uitm untuk kaum lain??
Quote olaklempit 14-5-2018 07:54 PM
Jangan ingat bdk2 uitm tu result cikai hah...dari zaman aku lepas spm kawan2 yg dapat aggregat bawah 15, (zaman tu pakai gred 1,2,&-kira aggregat) pun masuk uitm, masa tu saing nak masuk u. Mana ada utp, utem, umt, ums bagai.
Zaman skrg ni result bdk2 spm 7A, 8A ok..ni aku review sendiri permohonan diaorg bdk2 uitm nak training tempat keje aku. Korang main tangkap harung je. Yg cikai tu kot sepupu sepapat atau anak korang kot.

Kalau result cikai tu kau hadap lah pra dip dulu...
Law UiTM antara terbaik, zaman aku di U dulu, Uitm ni je la yg ada MACPA, CIMA, bagai.
Nak masukkan non bumi, silakan lah...majoriti bukan bodoh. Saja nak bgtau je.
Quote jolijo 14-5-2018 07:59 PM
Aiyo apa punya fake news lah{:yameteh
Quote onexox97 14-5-2018 08:03 PM
lama dh berita ni

NC uitm dah jawab pun dah


udah udah la jolok uitm tu

http://m.utusan.com.my/berita/nasional/uitm-nafi-arahan-terima-pelajar-bukan-bumiputera-1.670913
Quote kemaruk 14-5-2018 08:16 PM
Smoke screen..

LGE : "Jangan risau, cerita tipu je tuuu.. kami janji tak akan tutup UITM.. jangan fikir yang bukan bukan ye.. Kami nak bukak untuk semua kaum je.."
Quote izat123 14-5-2018 08:25 PM
olaklempit replied at 14-5-2018 07:54 PM
Jangan ingat bdk2 uitm tu result cikai hah...dari zaman aku lepas spm kawan2 yg dapat aggregat bawah ...

LAW memang lah nak masuk foundation law tu pun kena at least 7A. Yang course macam mass com, teknologi skrin apa nadah tu semua takde A pun boleh masuk lol.
Quote Knights 14-5-2018 08:26 PM
kemaruk replied at 14-5-2018 08:16 PM
Smoke screen..

LGE : "Jangan risau, cerita tipu je tuuu.. kami janji tak akan tutup UITM.. jangan ...

dalam pakatan harapan, sebarang keputusan atas dasar majoriti
kalau majoriti tak setuju, tak boleh buat apa juga
ppbm ada di sana
takkan mereka nak diam je
Quote mjla 14-5-2018 08:35 PM
Klu tutup Uitm PH gali kubur sendiri
PH jgn hengat hebak sgt
Quote Orix 14-5-2018 08:41 PM
Saman jela sapa yg buat fake news ni. Kan ke pahlawan Bugis tu dh perkenalkan akta berita pelesu.....
Quote Minami2013 14-5-2018 08:48 PM
I setuju je buka utk non bumi uitm tu.. mcm mrsm ada je cina, india masuk.. 5% kot.. yg dpt masuk pun yg susah & result bagus.. always antara top 3.. ade jugak course mcm forensic accounting yg cuma uitm offer tp cina/india yg interested tk dpt enroll the course..

Lihat semua komen(40)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.087748s Gzip On
To Top