Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Sumber Mana Kata Orang Hamil Tak Boleh Makan Durian? Mitos Je Tu! - Doktor

Oleh: Ain|16-4-2018 04:14 PM |Dilihat:1208| Komen: 53
Terbayang durian, siapa sahaja tidak terliur? Jarang sekali rakyat Malaysia tidak menggemari durian.

Bagaimanapun, kecoh betul apabila pelakon Sharnaaz Ahmad memuat naik video isterinya, Noor Nabila sedang makan durian menerusi laman Instagramnya, baru-baru ini.


Foto: IG Sharnaaz

Biasalah, makcik bawang mana tahan nak tutup mulut puaka mereka. Dari tak tahu mengenai sesuatu ilmu itu, terus menjadi seorang yang pakar menjatuhkan hukuman.




"Kesian kat baby, panas dalam tu. Tak takut gugur ke?"
komen netizen.

Ramai yang percaya, makan durian ketika hamil boleh membahayakan kandungan kerana sifatnya yang 'panas'.

Bagaimanapun, seorang doktor menangkis kenyataan ramai itu dan mendakwa tiada kajian membuktikan durian boleh menyebabkan keguguran.


Mitos sahaja, buat pekak je bro




Ramai netizen mengiakan apa yang disampaikan Dr Ahmad Zakimi Abdullah itu. Malah, ramai yang mengakui pernah memakan durian ketika hamil dan ia langsung tidak menjejaskan kandungan mereka.


Pernah makan durian 'berbiji-biji' masa hamil




Walaupun tidak menyangkal seratus peratus, segelintir netizen berpendapat ada betulnya juga mitos berkenaan kerana tak semua manusia memiliki sistem ketahanan yang kuat.

"Makanan tak pernah memudaratkan, yang jadi mudarat apabila makan tak beringat,"
komen netizen.





Terpulang kepada penerimaan masing-masing


Foto: FB Dr Ahmad Zakimi Abdullah

Makanlah apapun yang boleh dimakan, hatta yang baik untuk kesihatan sekalipun boleh menjadi memudaratkan jika diambil berlebihan. Untuk lebih pasti, dapatkan nasihat daripada doktor anda, okey? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
1
Bosan
2
Komen: 53
Komen

Anda Mungkin Meminati

Payung Tiket Pilihan Raya, Tony Fernandes Marah Netizen Kalut Tak Menyempat
Selalu Masuk Muka Depan, Takkan Nak Malukan Diri Sendiri Tak Bayar Cukai? - Vida
Janda, Suami Orang Tak Serik Dicekup Terlanjur
Apalah Dosa Anak Nora Danish Dihina Netizen
20 Sesat Lepas Pacak Bendera Di Puncak Bukit Batu Caves
Nak Menipu Tapi Tak Cerdik, Bro Masuk Larian Ini Untuk Apa Sebenarnya?
Dah Tak Ada Benda Lain Nak Dijadikan Burger, Tarantula Juga Dipilihnya!
Halal Ke Ubat Yang Kita Telan?-Suhaimi Saad Dikecam Buang Ubat Hospital
AC Mizal Bengang Beg Rosak, Marah Servis Syarikat Penerbangan
11 Teguran Untuk Graduan Manja Zaman Sekarang!
Jangan Harap Wajah 'Flawless' Tanpa Jerawat Kalau Masih Lakukan Perkara Berikut!
Mufti Pun Tak Terlepas Dari Jadi Mangsa Akaun Palsu
'Hotspot' Kaki Ponteng Puasa Dipantau
Al-Fatihah Buat Tan Sri Napsiah Omar
Belum Masa Nak Bercinta, Berkawan Tak Semestinya Kena Bercinta - Emma Maembong
'Bunyi Guli Je Hantu, Takkan Hantu Sedunia Main Guli? Kreatiflah Sikit!'
Pakai Gelang Ini Untuk Elak Serangan Seksual!
'Bisikan Syaitan' Suruh Pengasuh Bunuh Dua Kanak-kanak
Seronok Belanja Payudara Di Tempat Awam
Nak Rasa Keseraman Filem 'It'? Jom Tidur Di Motel Ini Ditemani Badut Menyeramkan!
"Sayang Sebab Abah Banyak Duit!" - Aliff Syukri Sentap Dengan Jawapan Anak
"Patutlah Kena Tembak..." - Gadis Buat Tuduhan Melampau Terhadap Dr Fadi
"Syaratnya, Kena Sayang Anak Kami Juga,"-Rela Bermadu, Isteri Lan Solo Dihentam Hebat
"Janganlah Kereta Putih Dan Tinted", Sekali Betul! Anak Nyaris Nak Kena Culik..
Dah Gila, Sengaja Tak Nak Bagi Balik Ke?- Rakyat Marah, Hari Mengundi Jatuh Pada Rabu
Ingin Perhatian, Maryam Sengaja Pakai Skirt Masuk Masjid

Komen Terbaru

Quote anony-mous 18-4-2018 12:19 PM
nishikido replied at 18-4-2018 07:32 AM
Tq..tngah usaha lagi ni.tapi kalau fikir2 balik rasa brsalaaaaah sangat2..sbb tak jaga diri btul2. ...

Alaa jgn mcm tu. U pon xtau bnda nk jd kn? Try la mkn folic acid in case klu blom try.

Lain-lain Komen

Quote lch3333 16-4-2018 04:21 PM
bukan tak bolh makan, sebag kandungan gula durian tinggi, takut mama dpt diabetes
Quote grizz 16-4-2018 04:29 PM
kwn  iolls dlu gugur sbb mkn durian..mane rahim yg xkuat xpon bebaru trimester bek la elakkn..
bkn nk kte pecaye ke x petua tu, tp beringat je..bkn lame pon xdpt mkn..lepas beranak melantak la ko puas2..
Quote barfi 16-4-2018 04:31 PM
Pernah baca few komen di info ibu hamil, lepas makan durian, malam tu baby berpusing2. Pergi hospital dah tak bernyawa. Ada yg cakap makan je durian terus rasa contraction alih2 terberanak tak cukup bulan.. ni aku baca pengalaman org la.. so aku punyala berhati2 sewaktu pregnancy yg lepas langsung tak makan durian. Huhu.
Quote palmolive 16-4-2018 04:41 PM
sebelum ni yg aku dgr kebanyakannya yg makan tak beringat kandungan tak selamat...nak makan, makan la..risiko sendiri tanggung
Quote kikuri 16-4-2018 04:43 PM
aku mengandung makan je durian... tp tak banyak la dalam seulas dua... orang kata buat lalu kat tekak gitu...

tapi masa lepas habis pantang aku makan secolek je terus demam urat...
Quote Red_mAnc 16-4-2018 04:57 PM
ngidan durian takpe kot, tp jgnlah ngidam duri durian tu...hehehehe , tercekik kang..
Quote prettyuglybabe 16-4-2018 05:11 PM
doktor moden memang takde pantang larang..
ko nak makan apa dia suruh bedal je..
i ingat masa kena chicken pox..
tanya doktor kena pantang makan apa dia kata tak yah pantang..
sekali makan apa entah gatal nak mampus..
so jadikan pengajaran amik juga pantang larang orang tua..
apa pun, badan orang lain-lain..
tak mudarat kat kita, mungkin mudarat pada orang lain..
so bersederhana saja la..

Quote myakayina 16-4-2018 05:34 PM
cleaner kat ofis aku ni citer org kg.dia mkn durian..baby meninggal kulit mcm melepuh lepuh gitu..  nak mkn boleh tapi jgn la terlebih kan..ada risikonya jgk..
Quote jazaa100 16-4-2018 06:15 PM
Oooo...iya ke...

aku tak tau pun cerita ni semua...
aku mkn je....dah mkn, aku tanya akak ipar aku, tak pe ke?....
dia tanya, byk ke mkn?....aku jawab, 3 je...
3 ulas dia kata, tak pe......

aku katalah....Bkn 3 ulas.....3bijik....masing masing senyap sunyi seketika....
tapi nasib baik tak jd apa apa.....

Quote Wakefield 16-4-2018 09:14 PM

Nenek tukang urut I dulu pesan untuk elak 3 benda ketika pregnant - nenas, durian n tebu. Nenas n durian masa early pregnancy (x sure sampai bila, lepas tu nak makan boleh tapi bukan makan x ingat dunia, makan sikit-sikit dah ler). Tebu pulak sepanjang pregnancy. Katanya nenas n tebu tajam, durian panas.

Well, sejauh mana kebenaran larangan nenek ni I pun x sure. Cuma masa pregnant tu berpada-pada la nak makan apa pun... X payahlah take d risk.
Quote whitePoison 16-4-2018 10:12 PM
Durian panas oii.. makan banyak boleh demam pening2 lalat.. makan sekerim derian je nabirah, lagi sedap
Quote noraidil_06 16-4-2018 10:54 PM
jazaa100: Oooo...iya ke...aku tak tau pun cerita ni semua...aku mkn je....dah mkn, aku tanya akak ipar aku, tak pe ke?....dia tanya, byk ke mkn?....aku jawab, 3 ...


Hahahahahah.kak jaz tudia baik punye makan.i hantu durian.tp ms preggy x jumpe durian.so selamat la.x mkn
Quote SLAManya 17-4-2018 12:37 AM
I dah baca ulasan doktor pasal durian walaupun nyampah doktor tu emo asyik highlight word bawang

Boleh makan durian tapi sedikit je
Beberapa ulas boleh, tapi jangan sampai 2-3-4-4 bijik kau telan... itu nafsu serakah
Durian mengandungi kandungan gula yang tinggi
Kenapa baby berpusing? Dia jadi hype sebab kandungan gula yang tinggi
Ada ibu pregnant yang kena darah tinggi, kalau makan durian... high risk ok
Darah tinggi + makanan tinggi kandungan gula = paham2lah ye

Makan apa pun biar lah moderate
Hidup pun samalah... tak perlu lebih2
Berlebihan tu amalan syaiton

#donenasihat
Quote anony-mous 17-4-2018 06:29 AM
grizz replied at 16-4-2018 04:29 PM
kwn  iolls dlu gugur sbb mkn durian..mane rahim yg xkuat xpon bebaru trimester bek la elakkn..
bkn  ...

Btol. Doc skg rmai yg dbnu . Hbis smua pi ckp mitos. Its not a joke. Ada bdn y tahan ok la. I pon mkn byk durian masa preggy tp i test dlu mkn 2-3ulas, klau ok, esok/lusa baru mkn lg. Bkn terus mentakedarah at one time
Quote anony-mous 17-4-2018 06:31 AM
prettyuglybabe replied at 16-4-2018 05:11 PM
doktor moden memang takde pantang larang..
ko nak makan apa dia suruh bedal je..
i ingat masa kena ...

Knape doc sgt mcm bengap2 je? Mcm belagak yg kesihatan ni based on teori je. Pdhal ciken pox mmg ada pntang larang
Quote fishcracker 17-4-2018 07:55 AM
mitos ke tidak makan berpada pada....iol makan je shashimi durian bagai tapi berpada pada,jamah buat ubat org tua kata
Quote tri-max 17-4-2018 08:23 AM
lain org lain tahap penerimaan badannyer,
ada yg boleh telan apa shj tanpa ada effect pd diri dia
ada yg sikit jer terus berangin satu badan,
doctor2 moden ni semua kerbergantungan pd ubat shj, mitos petua semua tolak tepi
haissshhh
Quote ctaz 17-4-2018 09:17 AM
bini aku masa mengandung rilek jer makan durian....
sihat sejahtera jer anak aku.....

Quote jiji85 17-4-2018 10:17 AM
makan la durian kalau rahim kau kukuh dan kuat umpama konkrit..makan boleh kalau hanya utk pelepas lidah..kwn aku aku tegur jgn makan byk sangat durian waktu preggy tp mulut mcm joyah jwb aku cakap rahim dia kuatla apala..ok up to u aku juz nasihat je..next 2 days dia bleeding selama 7 hari dokto pun dah bagi tahu tggu masa janin jatuh je lagi siap d korek2 lagi vaginajayjay dia..nasib masih rezeki..dia still hamil n bagi tahu aku last aku preggy dulu aku makn durian ok pun x sangka kali ni mcm tu x nak aku makan durian lagi...ehh makan la lagi ko kan rahim kuat sambil aku perli dia.

Lihat semua komen(53)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.164913s Gzip On
To Top