Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Nak Menipu Tapi Tak Cerdik, Bro Masuk Larian Ini Untuk Apa Sebenarnya?

Oleh: Khair|16-4-2018 03:39 PM |Dilihat:2943| Komen: 38
Gambar: Facebook Runwitme

Hujung minggu lalu merupakan satu minggu yang sibuk untuk para peminat sukan lari jarak jauh atau dikenali sebagai marathon kerana berlangsunya acara tahunan Standard Chartered KL Marathon (SCKLM) yang saban tahun menjadi medan cabaran untuk para pesertanya.

Ini kerana jarak yang akan dilalui sejauh 42 kilometer itu akan mencabar mental seseorang selain ketahanan fizikalnya. Kebiasaannya, masa diambil berjam-jam lamanya, namun jika anda seorang yang mempunyai fizikal yang baik dan cergas mungkin masa yang diambil hanyalah sekitar tiga ke empat jam sahaja.

Memang penuh media sosial seperti Facebook dan Instagram apabila masing-masing bergaya dengan pingat masing-masing. Tetapi, menurut penganjur, sepanjang berlangsungnya acara tersebut lebih 300 peserta telah disingkirkan kerana didapati menipu.



Antara yang hangat diperkatakan adalah seorang lelaki yang kononya berjaya menamatkan larian 42KMnya dalam masa 3.42 jam sahaja. Lebih menarik, dia sama-sama sampai di garisan penamat bersama peserta yang biasanya menyertai larian marathon iaitu Karen Siah.

Setelah diselidiki dan digali oleh para netizen, lelaki tersebut rupanya-rupanya menipu kerana di pertengahan jalan, dia menaiki pengangkutan awam dan tidak pergi ke semua 'check point' yang ada. 

Tindakan lelaki itu mengundang rasa marah netizen kerana bagi mereka, apa yang hendak dibuktikan lelaki tersebut dengan menamatkan larian tetapi dengan cara menipu.



Buat peserta di luar sana yang berfikir-fikir untuk menipu dalam acara besar seperti ini, fikirlah masak-masak. Usahlah menipu kerana pelbagai cara boleh dikesan dan setiap larian anda sebenarnya direkodkan. Jadilah jujur pada diri sendiri. - CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
3
Bosan
1
Komen: 38
Komen

Anda Mungkin Meminati

20 Sesat Lepas Pacak Bendera Di Puncak Bukit Batu Caves
Boleh Semak Maklumat Pusat Mengundi PRU14 Mulai Hari Ini
Waspada! Ini 10 Jenis 'Travel Scam' Yang Sering Terjadi Di Luar Negara
"Tak Wajib Buang," -Adam Corrie Jelaskan Semula Pada Yang Tak Faham-Faham
Pasangan Kekasih Dicekup, Tergamak Buat Seks Dalam Masjid
Takut Tidur Sendiri, Alasan Remaja 14 Dan 15 Tahun Nak Kahwin Cepat
"Cabut Bulu Pun Nak Tunjuk Ke?" -Video Sharnaaz Ahmad Ini Buat Ramai Terhibur
Dah Tak Ada Benda Lain Nak Dijadikan Burger, Tarantula Juga Dipilihnya!
Sumber Mana Kata Orang Hamil Tak Boleh Makan Durian? Mitos Je Tu! - Doktor
11 Teguran Untuk Graduan Manja Zaman Sekarang!
Jangan Harap Wajah 'Flawless' Tanpa Jerawat Kalau Masih Lakukan Perkara Berikut!
Mufti Pun Tak Terlepas Dari Jadi Mangsa Akaun Palsu
'Hotspot' Kaki Ponteng Puasa Dipantau
Al-Fatihah Buat Tan Sri Napsiah Omar
Belum Masa Nak Bercinta, Berkawan Tak Semestinya Kena Bercinta - Emma Maembong
'Bunyi Guli Je Hantu, Takkan Hantu Sedunia Main Guli? Kreatiflah Sikit!'
Pakai Gelang Ini Untuk Elak Serangan Seksual!
'Bisikan Syaitan' Suruh Pengasuh Bunuh Dua Kanak-kanak
Seronok Belanja Payudara Di Tempat Awam
"Masuk Gereja Lagi Senang Dari Masjid!"-Tweet Provokasi Gadis Ini Dihentam
"Nak Saja Tumbuk, Tapi..." Adik Zulfarhan Kongsi Suasana Ketika Perbicaraan
Ngeri! Mata Tercucuk Pensel. Sikit Lagi Nak Kena Otak..
"Apa Salah Saya?" - BMW Buat Dajal Pada Rider Ini, Netizen Gigih Gali Maklumat Pemandu
Perasaan Cuak Dah Bertukar Happy...Sporting Gila Orang Kat Malaysia Ni Wehh!
"Kalau Nak, Bagi RM200 Dulu!" - Penumpang Tertinggal iPhone Diugut Pemandu Uber

Komen Terbaru

Quote shernazz 20-4-2018 06:42 AM
Iols.join.utk.fun.aje..
Tapi kawan kawan iols.mostly mmg power la...basikal la.lari la..
Iols hanya mampu berhuhu aje...
5km pon berejam
42km mau iols seharian.kots...hahahaha

Lain-lain Komen

Quote arffa 16-4-2018 03:44 PM
silapnya dia sebab habis dalam 4 jam sama dengan iron man, maka runner2 lain pun lakukan siasatan.
Quote Red_mAnc 16-4-2018 03:47 PM
hahahahahhaha, lawak!!!! Ni lagi satu wannabe urban..lu lari kat kampung je lah bro.,.buat malu kaum je... sure UMNGOK yg ajar.. kalau nak tipu pun lu ikut lah larian yg di anjurkan oleh LOCAL bank, bukan Standard Chartered bro,.,dah la HQ bank ni kat London, bukan kat kampung bro, hahaha, kaki kencing..shame on you cunt!!
Quote prettyuglybabe 16-4-2018 04:03 PM
tak larat masuk 5km saja sudah la..
eksyen kemahen nak masuk 42km..
ni bini suruh pi buang sampah pun malas ada hati nak masuk marathon..
Quote bettyboops 16-4-2018 04:14 PM
i dulu masuk fun run n fun ride.. 10km..

siap benti makan breakfast roti canai.. singgah shopping air kat 7e..

tetap finisher jugak laa walopon dah terkebelakang.. ingatkan i n d gang ni yang corot.. rupanya ada lagi corot terok dari kitorang.. but it was fun laaa.. hahhaahahaa..

Quote Iema5008 16-4-2018 04:17 PM
Org skrg bila join run lebih kepada nak mnunjuk betapa urbannya aku okay....
Dulu2 masa run tak femes best je.. tp skrg? Huh.. maksud aku kebelakangan ni.. pada tahun 2015
/2016 mcm tu run2 ni fun je join.
Bila start ptengahan 2017, runner yg bbnu atak mak bru nak up join masa marathon, lari ke bbasikal ke, sempat nak membawang dan selfie.. i was like errr.... ni nak sehat ke nak mental {:run{:laugh
Quote noraidil_06 16-4-2018 04:17 PM
prettyuglybabe: tak larat masuk 5km saja sudah la..eksyen kemahen nak masuk 42km..ni bini suruh pi buang sampah pun malas ada hati nak masuk marathon..


Habis dgn bini2 dia ko heret. X yah lari la bang.duk umah main game sudeh
Quote leylapple 16-4-2018 04:24 PM
bettyboops replied at 16-4-2018 04:14 PM
i dulu masuk fun run n fun ride.. 10km..

siap benti makan breakfast roti canai.. singgah shopping ...

wahhh...

berapa jam u masuk fun run and fun ride siap shopping sakan tu?

mesti organiser tu bising2 kat finishing" mana lah runner/rider aku nie tak sampai2 lagi"
Quote bettyboops 16-4-2018 04:40 PM
leylapple replied at 16-4-2018 04:24 PM
wahhh...

berapa jam u masuk fun run and fun ride siap shopping sakan tu?

i pernah join fun ride hari sukan negara.. and few at kl city centre, putrajaya..
yang fun run i join shell at cyberjaya, kl city centre and others..

dah nama pun fun kan.. so memang betul-betul enjoy  chilling je lah.. hahhahaaa..

gaya of cos lah macam runner/rider pro.. tak nak kalah tapi tu lah.. tahan 4,5 kilometer je.. kilometer yang selebihnya tu, hampehhhh.. hahhahaaa..

among my frens ni ada lah yang badan chubby-chubby.. selalunya diorang ni lah yang ajak join n registerkan.. mostly other frens yang join ikut ni pun sebab being supportive.. ye lah, orang beriya nak kurus, jaga badan.. kita bagi lah moral support..







Quote SayangSalmah 16-4-2018 04:40 PM
dia pon nak glamer gak...tk pasal2 je muka jd viral ..
Quote siape_aku 16-4-2018 04:45 PM
bodonye la...kalo larat 5km...masuk fun run je la...Dino fun run...bnyk acara yg ringkas2... kalo tgk badan...patutnye baju heols mesti berpeluh lencun....ni rilek je....org lain muke kat finishing mcm nak putus urat kentut dah
Quote insulin 16-4-2018 04:46 PM
Failllllll... Siap bukti bergambar lagi...
Quote bettyboops 16-4-2018 04:53 PM
Iema5008 replied at 16-4-2018 04:17 PM
Org skrg bila join run lebih kepada nak mnunjuk betapa urbannya aku okay....
Dulu2 masa run tak fem ...

betol..

i pernah tengok ada yang datang muka make-up kemain tebal, rambut berkepok-kepok.. i was like diorang ni nak run/ride or nak mencarik jodoh kahhh..?? at last, tu diaaaa.. rambut kepok jadi bun teros sebab kepanasan..

yang datang pakai wrong type of sneakers/trainers pun ada.. kot ya pun, tengok lah dulu kasut tu sesuai ke tak untuk long distance running, walking n so on.. tengok asal cantik, asal very in, hi-end, pegi pakai but tak feed d purpose.. hambik kauuu.. terpeleot buku lali kat situ jugak..
Quote imransulaiman 16-4-2018 05:14 PM
Saya kalau join marathon (10K je pun...hahahaaaa), bila nampak cameraman baru nak lari.. Bila lepas je, saya berjalan... Miahahahahaha!
Quote paz 16-4-2018 05:22 PM
Sekarang ramai kan yang masuk just nak share kat media social. Aku setakat fun run aja sudahlah, itu pun kena wakil office. Kalau idak, tak kuasa.
Quote Owlknight 16-4-2018 05:47 PM
I am motivated to run sebab selalu nampak kawan my hub join run etc. This year she ups her game by joining triathlon. So untuk acik gems macam aku, aku sedar diri dan try to register as a 5km free run je dulu. Biar usaha sendiri. Sikit2 pun tak pe. Asalkan buat sendiri baru rasa berbaloi.
Quote jazaa100 16-4-2018 06:08 PM
Red_mAnc replied at 16-4-2018 03:47 PM
hahahahahhaha, lawak!!!! Ni lagi satu wannabe urban..lu lari kat kampung je lah bro.,.buat malu kaum ...

Kau lagi BONGOKKK....

tak de kena mengena dgn UMNO, yg kau petik petik nama UMNO knp?...




*mode ketua wanita
Quote Artemesiaa 16-4-2018 06:33 PM
Attention seekers je suka buat kerja cam ni
Quote nikaido 16-4-2018 08:08 PM
Aku running setakat ni plg jauh HM je (21km). Belum berani buat FM
Quote cikanggun 17-4-2018 01:26 AM
Iols join fun run or lenggang mak limah sbb finisher medal unik... haha..

Lihat semua komen(38)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.118639s Gzip On
To Top