Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Kecewa Lihat Masjid Gah-gah Tapi Asnaf Depan Mata Berlapar Dahaga - Netizen

Oleh: Whitney|16-4-2018 11:15 AM |Dilihat:1203| Komen: 15
Seringkali masjid dan gereja dibuat perbandingan dalam pemberian bantuan berupa wang ringgit atau makanan oleh orang ramai. Teruk sangatkah pengurusan masjid di negara kita?
 
Gambar sekadar hiasan
Tidak dinafikan, ada sesetengah masjid tersergam indah dengan hiasan bangunan yang mewah, cantik dan kemudahan yang selesa bagi umat Islam yang datang untuk beribadah. Yang menyedihkan apabila ia tidak memperuntukkan sebahagian wang atau menyediakan keperluan asas berupa makanan untuk membantu mereka yang miskin dan sangat memerlukan. 

Seorang pengguna Facebook bernama Waridah Lothpi berkongsi pendapat individu lain di status Facebooknya agar luahan tersebut sampai kepada AJK Masjid atau Surau, Pegawai Majlis Agama Negeri dan JAKIM.

Tidak semua masjid dan surau yang mempunyai lebih dana tetapi alangkah baik jika masjid yang mempunyai lebih dana menyalurkan pada perkara yang lebih penting seperti keperluan makanan kepada asnaf.



Contoh rak bantuan makanan dan keperluan harian yang diwujudkan di sebuah masjid. 
Kebanyakan netizen sangat bersetuju dengan pendapat tersebut. Malah, di tempat mereka sekarang sudah ada masjid dan surau yang menyediakan rak atau tempat untuk meletak makanan asas bagi membantu sesiapa sahaja yang memerlukan.


Komen netizen ini pula, ada sesetengah orang Islam bersikap malas bekerja tetapi inginkan bantuan daripada pelbagai pihak. Bukan itu sahaja, yang hidup senang pun masih hendak berebut dana dan bantuan dengan asnaf yang betul-betul miskin dan dhaif.


Diharap pihak masjid dan surau dapat mengambil langkah untuk turut sama membantu golongan asnaf atau mereka yang memerlukan. Bukan apa, kadang kala gaji yang diperoleh tidak mencukupi untuk menampung keperluan keluarga yang bermacam-macam sekarang ini. Sekurang-kurangnya dapatlah mengisi perut anak-anak. Betul tak? - CARI 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
1
Bosan
2
Komen: 15
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote rogayahtop 29-4-2018 11:54 AM
lol. berbilion duit zakat nok. kalau diorang nak tolong dah lama dah.

Lain-lain Komen

Quote Red_mAnc 16-4-2018 11:36 AM
cadangan yg bagus, mudahan2 cara dakwah ini lebih terkesan ..insyallah semoga di permudahkan segala urusan kita..amin.
Quote prettyuglybabe 16-4-2018 11:49 AM
orang terdesak mungkin ye amik ikut cukup..
but sorry to say.. masyarakat kita masih ramai yang pemalas dan mengharap bantuan..
pantang ada bantuan, habis dirembat sampai tak ada tinggal untuk orang terdesak..
sebab tu kena juga selidik kerja apa..
Quote Artemesiaa 16-4-2018 12:23 PM
Usaha yang baik tapi mungkin bukan semua tempat sesuai diadakan konsep sebegini.  Semuanya terpulang kepada disiplin individu yang tinggal dikawasan tu.  Kalau jenis yang beringat dan tahu diri tak jadi masaalah.  Tapi yang masaalahnya zaman sekarang ni ramai yang lupa diri selalu membanyangkan kehidupan dia je yang susah pada hal ramai lagi yang lebih susah dan daif dari dirinya tu
Quote kucengcomel 16-4-2018 12:25 PM
prettyuglybabe replied at 16-4-2018 11:49 AM
orang terdesak mungkin ye amik ikut cukup..
but sorry to say.. masyarakat kita masih ramai yang pem ...

stuju sgt..masih ramai org dlm masyarakat kite malas keje, harapkn bantuan je..kalau xdapat mengamok, maki org semua bagai..pas tu cakap org xnk bantu dier.

kt flat iolls, ank bederet pastu dpt bantuan dari baitumal utk persekolahan ank2.tp last2 ank xg skolah (ank 7, 4 skolah rendah, 3 kecik)duit bantuan si bapak kebas..ade 1 lagi kalau sebut bantuan, ke ujung dunia sanggup pegi ambik.tp suh keje malas.dah la umah memasing ade yg baitulmal bayarkan.soh keje xnk..byk sgt alasan..elok sebelum bagi bantuan tu pihak masjid ambil tahu sikit latar belakang..
Quote krustykrab 16-4-2018 12:52 PM
prettyuglybabe replied at 16-4-2018 11:49 AM
orang terdesak mungkin ye amik ikut cukup..
but sorry to say.. masyarakat kita masih ramai yang pem ...

betul tu...tgk sajalah kes mencuri dlm masjid....org tgh solat pun ko rembat henbeg org tu..

nak jugak tapis ...kalau bewak hidup, takkan kita nak sara hidup dia.

Quote Sazida 16-4-2018 12:59 PM
Agak2 SS laksa amik tak? Maklumla beliau kan ahli masjid konon{:nose
Quote manjalara_01 16-4-2018 01:14 PM
pd pdpt manja pulak...

golongan yg u all kata miskin tp malas keje ni..i rs..masalah/dugaan die org byk sebenarnye..
bukan sekadar kemiskinan tu saje...

kadang2 fikiran kite kena lebih terbuka...selain dari mengata org lain malas (bukan nak deny org malas x wujud)
mcm yg kes kucengcomel kongsi...tgk family anak ramai...tp suami/ketua keluarga x jalankan tugas..main kebas duit pulak. WHY??..mungkin sbb die penagih dadah? or alchoholic...? or sakit mental??...the list goes on. the truth is you just don't know right?..so how do you expect the ketua keluarga to function as a responsible leader in his own family? x kan nak harap everything the wife yg kena pikul...? tp mcm tu la keadaan some families yg dysfunctional  yg also berhadapan dgn masalah kemiskinan..it's nothing new..

and golongan yg miskin ni pun (just my opion) most of them xde good background eduction. so dari situ kalau la contoh ade ahli keluarga yg sakit mental ke...they might not even be aware of it kan? just 1 masalah ni saje..menpengaruhi all the other aspects of your life termasuk prestasi di tempat keje..so if xde awareness, mcm mana nak dpt bantuan? medication, treatment nak improvekan way of life?...

also i feel that it's not a suprise for those yg miskin come from dysfuntional families, abusive upbringing, unhealthy surroundings, pengaruh rakan sebaya yg bermasalah...etc...

so to me sakit malas tu....bersebab for some of these people....it's not something like..you wake up one day..and decide to be malas...there is a whole lot of others stuff going...on...tp kite as org luar...you just don't bother to know..then we judge....cause it's easier that way...




Quote PEPPERMAN 16-4-2018 02:31 PM
mungkin ada yang malas, tapi jangan lah pukul rata yang semua malas ala biawak.
Hidup zaman ni memang banyak dugaannya, jadi pertimbangan dan rasionallah yang menjadi neracanya.
Quote bulan_gerhana 16-4-2018 02:43 PM
cadangan yang baik sebenarnya.. bole galakkan org pi masjid.. kang lama2 mesti teringin berjemaah sekali..

kalo bole kurangkan la birokrasi bile nak mohon bantuan.. masjid bole letakkan sebagai satu amal jariah.. kalo org tu x susah takkan org tu sangup ke masjid mohon bantuan.. dia bukan nak duit.. pada aku kalo dari segi barangan anggap itu itu perbelanjaan lump sum.. x perlu letak byk kuantiti. kang nam[ak dah susut .. top up la.. ajk masjid pun kene kreatif..sikit2.. mcm keperluan asas. beras 5 kg ke atau yg 1 kg ke.. tepung ke.. susu budak dalm certain kategori 0-12 mons / 2-4 tahun punye ke.. pempers dlm pack kecik dlm 10 keping 1 pack ke.. kalo rasa x jln amil masjid cer ronda2 cari org miskin tu maybe nampak anak2 berkeliaran.. pi la aproach anak2 tu maybe bole pi approach parents dia sekali..

yes true kemiskinan bandar sngat x diduga.. memang org tu ade astro. tapi itu mungkin tinggal piringnye ade.. mungkin dulu masa dia bekerja.. sekarang mungkin hilang punca pendapatan.. yg jadi ibu tunggal ni lagi kecian.. dia nak kuar bekerja kene tinggalkan anak.. ape daya dia.. kadang dpt duit bantuan kene kebas dgn laki x guna.. soo kalo dia ambik beras dlm 5 kg dari masjid... takkan la lakinye nak jual pulak beras tu..

kadang ajk masjid ni pun kene la proactive kalo betul2 nak bantu masyarakat.. bukan duk masjid je.. sambil ngumpat (x sume yg cengini).. baik korang kuar or else jgn dok bangga sgt masjid berjaya kumpul jota2
Quote mjla 16-4-2018 03:52 PM
Nak jd org masjid ego letak bawah tapak kaki
Dah bantu org pastu ckp malas
Jgn jatuhkan hukum klu tak tau masalah org
Quote anony-mous 17-4-2018 06:47 AM
kucengcomel replied at 16-4-2018 12:25 PM
stuju sgt..masih ramai org dlm masyarakat kite malas keje, harapkn bantuan je..kalau xdapat mengam ...

Cth mcm acik yg bwak moto angkut ank rmai2 tu. Bdn kemain sihat. Tp dlm kes ni wpon rmai pesen mcm ni, i stuju je buat gerobok rezeki. Dri xtlg, lg teruk. Yg ambik bantuan pon rajin2 kn la smbhyang kt sejid lps tu
Quote ladybugz 17-4-2018 09:11 AM
Cepat sgt menghukum. Ramai kesempitan dan ianya satu peluang utk kita lakukan amal jariah. Rezeki yg kita dpt bukan juga semata2 kita rajin tp ianya nikmat pemberian drpd Allah. Jgn rasa bangga n gah sbb kita rajin kita ada duit.
Quote silampumeja 17-4-2018 09:27 AM
bukan setakat masjid i rasa kena buat ni... nak letak kat tepi kedai runcit ke, dewan ke, ofis ke...pon ok... easy access..  tapi di masjid mungkin perangai manusia di malaysia ni boleh dikawal sikit akhlaqnya...jgn jadi seperti rakyat bangsa sebuah negara nun di selatan Malaysia yang rakus dapat benda free tapi menjahanamkan lagi...  kalau benda mcm ni lebih banyak, insyaAllah kadar meminta-minta tu kita boleh slow2 reduce...

benda mcm ni kat gereja banyak dah dibuat.... memang siap orang islam ambil duit lagi... ni bukan i reka2 tapi kawan i sendiri mengaku... tapi alhamdulillah bukannya akidah dia terpesong...  mesej kemanusiaan sejagat lebih dititikberatkan lah dalam hal ni... kalau orang islam kita boleh lebih terbuka laksanakan di masjid2 insyaAllah yang baik2 juga untuk agama kita

Quote Genkidesuka 17-4-2018 10:18 AM
Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Nak bg bantuan, kita kena tgk juga asnaf tu mcm mana.  Ada tu masuk kategori asnaf tetapi jenis serem nak masuk masjid.  Tinggal dekat masjid tp jd ahli kariah pun tak.  Conceptnya - never darken the masjid door - mmg jenis terang2 tak solat langsung dan tak mau solat.  Bila ditanya, solat fardhu tak wajib, katanya.   Dah tazkirah lemah-lembut, dah tegur dgn tegas, dah suruh taubat tapi tak jln.  Org mcm ni pengkhianat Allah, pengkhianat Rasul.  Sbbkan bukti pun dah ada (dia kata solat tak wajib maka terkeluarlah dia dari Islam), maka haram kita bg zakat, bg mkn or bantuan.   
Quote rogayahtop 29-4-2018 11:54 AM
lol. berbilion duit zakat nok. kalau diorang nak tolong dah lama dah.

Lihat semua komen(15)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048932s Gzip On
To Top