Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"Hari-hari Rasa Macam Nak Mati" - Wanita Tak Malu Mengaku Sakit Mental, Akhirnya Pulih..

Oleh: Whitney|13-4-2018 11:43 AM |Dilihat:3028| Komen: 29
Tanpa sedar, ramai orang yang mengalami masalah depresi atau kemurungan. Kemurungan adalah penyakit yang perlu dirawat dan tidak boleh dibiarkan begitu sahaja kerana ia boleh mnyebabkan seseorang itu rasa hendak membunuh diri. 

Tetapi, ia amat menyedihkan kerana ramai yang malu untuk berjumpa pakar psikiatri atas alasan malu jika dicop gila.


Seorang pengguna Facebook, Nazia Suhaimi berkongsi masalah kemurungan yang dialaminya sehingga membuatkan dirinya rasa ingin mati. Dia tidak malu untuk mendapatkan rawatan penyakit mental kerana dia tekad untuk kembali sihat demi anak-anak dan keluarganya.


Padahal wanita ini sudah pun mendapatkan rawatan lebih awal tetapi dia berhenti makan ubat. Selepas itu, terus jumpa doktor sebab sudah rasa seperti orang gila!


Wanita ini berkongsi cara dia melawan masalah yang dihadapinya. Dia juga berpesan agar jangan malu untuk dapatkan rawatan jika hendak sihat dan abaikan kata-kata orang yang suka mengejak.



Netizen rata-ratanya kagum dengan semangat wanita ini yang kuat melawan perasaannya dan ingin kembali sihat seperti sedia kala. Mereka juga memberikan sokongan agar berjaya menghadapi ujian hidup dan masa depannya lebih cerah. Ini kerana, bukanlah mudah untuk melawan penyakit mental dan kemurungan yang membelenggu diri jika hati tidak kuat.

Rupanya ramai juga netizen yang komen mengalami masalah kemurungan dan sedang menjalani rawatan. Mujurlah ramai yang sedar mereka sedang mengalami masalah kemurungan. Dengan mendapatkan rawatan awal, ia dapat menghalang mereka daripada melakukan perkara yang boleh membahayakan diri dan orang sekeliling.

Sekiranya kalian ada tanda-tanda kemurungan, jangan biarkan tetapi perlu segera mendapatkan rawatan agar ia tidak melarat dan menjadi lebih kronik. Elakkan berada dalam kelompok netizen yang negatif kerana ia akan lebih membuatkan diri rasa tertekan dan masalah kemurungan menjadi lebih teruk. - CARI 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
1
Bosan
2
Komen: 29
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Konahhh 26-5-2018 06:13 PM
I support you sis! Bukan mudah, lagi2 yang dah ada anak and suami.

Lain-lain Komen

Quote Red_mAnc 13-4-2018 12:17 PM
alhamdulillah and it is not easy to stand up and admit such self shortcomings..alhamdulillah dan semoga bahagia serta sihat walafiat di samping suami & anak2..
Quote shernazz 13-4-2018 12:36 PM
Depression.ni ada yang kita boleh detect ada yang rasa in denial...
Bukan mudah tanpa sokongan org terdekat
Quote chicozinn 13-4-2018 12:45 PM
kaka ni join grup Kisah Rumah Tangga kat Fb ke chuollss?meollss da berbulan stop bukak fb..so stres weyh lelagi kt wall fb asyk psal org jual produk jahhh..meluat!!
Quote Artemesiaa 13-4-2018 12:54 PM
Syabas sebab beliau sedia mencari bantuan tak di pendamkan je hingga boleh membahayakan
Quote saviour_09 13-4-2018 02:35 PM
depression
lost in your own world
Quote dinopower2 13-4-2018 02:54 PM
sekurang2nya die ade kesedaran utk sihat....  huhu
Quote abangadek 13-4-2018 03:15 PM
apa puncanya ya? ada yg cakap keturunan pun boleh jadi
Quote Jorja 13-4-2018 04:50 PM
Tahniah sis
Quote RatuDunia94 13-4-2018 07:03 PM
Hanya org yg alami benda ni je tau betapa seksanya.. Semoga semuanya ok.
Quote jazaa100 14-4-2018 05:21 PM
chicozinn replied at 13-4-2018 12:45 PM
kaka ni join grup Kisah Rumah Tangga kat Fb ke chuollss?meollss da berbulan stop bukak fb..so stres  ...

Kau masuk group tu buat apa....
Pastu nk salahkn fb....

Aku masuk group deko rumah, group tanam tanam pokok...best je...tak de pun org mnjual....
Quote dani-rox 14-4-2018 06:49 PM
Good for you sis.
Sekarang nih makin ramai rakyat Msia yg menghidap depression, ai rasa kempen kesedaran psl sakit mental patut diperhebatkan lg termasuk juga di sekolah2. No one should feel ashamed of their mental illness.



Quote lonso 15-4-2018 12:40 AM
berperang dgn diri sendiri ke... atau terlalu banyak berfikir.. atau terlalu perfectionist.. ata ada kesilapan yg tak boleh dilupakan....
Quote chicozinn 15-4-2018 04:31 PM
jazaa100 replied at 14-4-2018 05:21 PM
Kau masuk group tu buat apa....
Pastu nk salahkn fb....


Ak xpenah pn msuk grup tu..kengkawan ak kt fb mostly msuk grup tu pstu kgsi kt wall memasing.. Siap tag2 ak.. Kejadah tol.. Tp idup ak mkin senang lyan ig,  twit n of coz cari la chuoolllss
Quote Themilo 15-4-2018 04:40 PM
selaindari treatment hopsital, support group juga penting untuk mereka yang mengalami perasaan begini. bukan setakat support group untuk stress relief & psikiatri, ada juga support group untuk pengidap kanser, HIV/AIDS, bipolar disorder, kidney failure dll. cari je la kat FB tu.
Quote jazaa100 15-4-2018 04:54 PM
Themilo replied at 15-4-2018 04:40 PM
selaindari treatment hopsital, support group juga penting untuk mereka yang mengalami perasaan begin ...

Aku pernah join group anxiety disorder....saja nk tgok apa yg dorang bincangkn.....

Kesian ek....
Merintih, menangis luahkm perasaan....aku cecepat kuar takut semangat aku pun tercabut....
Quote jazaa100 15-4-2018 04:56 PM
lonso replied at 15-4-2018 12:40 AM
berperang dgn diri sendiri ke... atau terlalu banyak berfikir.. atau terlalu perfectionist.. ata ada ...

Kesemua tu rasanya....

Tahap pemikiran sesorang berbeza...ada ygblh ignore je...ada yg akn melekat kat memori....
Quote Themilo 15-4-2018 05:02 PM
jazaa100 replied at 15-4-2018 08:54 AM
Aku pernah join group anxiety disorder....saja nk tgok apa yg dorang bincangkn.....

Kesian ek.. ...

eh kenapa you left sis? patutnya, u stay & observe. mana la tau kalo-kalo ada family member kita yang kena penyakit tu. kalau u nak tahu, dlm support group cancer, ada gak pesakit yang dah tak larat nak gi chemo & radiotherapy. tapi disebabkan oleh ahli-ahli yang very supportive, sampai ada yang sanggup pickup & tunggu patient tu sampai habis kemo pun ada tau. same goes with HIV/AIDS patient. ada yang dah give up. tapi, supporting group ni la yang banyak membantu, bawa gi klinik & dapatkan rawatan yang bersesuaian. basically, they don't know each other. tapi still bantu-membantu.
Quote selyusi 15-4-2018 05:22 PM
Speechless aku baca..
Quote selyusi 15-4-2018 05:23 PM
jazaa100 replied at 15-4-2018 04:54 PM
Aku pernah join group anxiety disorder....saja nk tgok apa yg dorang bincangkn.....

Kesian ek.. ...

Ada eh kat malaysia?

Lihat semua komen(29)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.336390s Gzip On
To Top