CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Bayi Maut, Terlangkup Dalam Buaian Di Rumah Pengasuh

10-4-2018 10:29 AM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 5653| Komen: 35

Description: Sepasang suami isteri terpkasa merelakan pemergian bayi lelakinya baru berusia 10 bulan akibat lemas dalam buaian.
Sepasang suami isteri terpaksa merelakan pemergian bayi lelakinya baru berusia 10 bulan akibat lemas dalam buaian.

mStar Online melaporkan insident tersebut berlaku di rumah pengasuh yang terletak di Sungai Buloh, Selangor.


Nur Syazwanie Mustafa, 27, yang kehilangan Mikhael Sufyan Muhammad Syafiq pada Jumaat lepas berkata, 

Foto: FB Syazwanie
"Perkara yang paling mommy takutkan selama ni berlaku akhirnya. Kehilangan seseorang yang sangat kami sayangi.

"Sudah jadi bahagian Mikhael meninggal dunia akibat lemas dalam buaian di rumah pengasuh dan bahagian saya dan keluarga untuk menerima takdir dari-Nya."

Difahamkan, bayi tersebut ditemui dalam keadaan terlangkup tidak sedarkan diri dan sudah tiada denyutan nadi ketika dikejarkan ke klinik berhampiran.

Foto: FB
Namun dia sudah memaafkan pengasuh tersebut dan berbincang dengannya sama ada akan terus menghantar seorang lagi anaknya ke rumah wanita berkenaan.

"Kami sudah berbual hati ke hati tentang rancangan selepas ini dan bersepakat untuk tidak lagi menghantar anak sulung ke rumah pengasuh itu.

"Ia bukanlah disebabkan saya tidak memaafkannya, tapi untuk menghilangkan trauma anak perempuan saya yang masih ingat dengan jelas insiden yang berlaku." -CARI
24

Bagus
10

Marah
20

Terkejut
20

Sedih
7

Lawak
12

Bosan

Friends Rank (93 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote prettyuglybabe 10-4-2018 10:36 AM
baby kalau dah pandai pusing-pusing badan tu jangan la main tinggal dalam buai..
selagi belum tidur, gigih la kena buai sampai dia lena then angkat letak kat luar...
Quote moonbug 10-4-2018 10:37 AM
Takziah. Semoga diberi kekuatan
Quote zulka 10-4-2018 10:46 AM
Takziah...semoga tabah.
comel anak2...ibu pun lawa
Quote manehnya 10-4-2018 10:52 AM
comelnya anak2 dia...

nk pakai buai okeh ja, tp jgn la pakai kain yg tebal... kdg2 budak2 mmg akan pusing2 badannya.. tp kena pantau SELALU...

Quote mieymiey 10-4-2018 10:52 AM
Comel-comel anak pasangan ni.
Takziah dan semoga diberi kekuatan dan ketabahan menghadapi hari mendatang.
Quote aechae 10-4-2018 11:03 AM
Ank buah iols pn 10 bln dh...wlupn x bg tido berbuai, tp lately dia pndai2 adjust sndri posisi dia tdo menonggeng lah kpala sembam gtu...  kita plak risau pesan ibu dia suh tgk2 slalu
Quote raihaneem 10-4-2018 11:04 AM
Comel2 anak2 nya..
Allahuakbar
..smga ibubapa baby syurga ini tabah...
Quote chacon 10-4-2018 11:07 AM

tak berapa berkenan kalau pakai buai letrik. biasa jenis on suis lepas tu tinggal.

takziah buat keluarga...comel arwah anaknya

Quote vanillaninja 10-4-2018 11:07 AM
Innalillah, salam takziah buat family arwah baby ni. Semoga diberikan kekuatan dan ketabahan dalam menghadapi ujian.
Quote paz 10-4-2018 11:12 AM
Takziah buat keluarga ni. Comel betul budak ni.
Quote siputsedut 10-4-2018 11:14 AM
Risaunya..anak aku tidor terlangkup camtu.tp tak tido dlm buaian..tido atas katil...so far kani elakkan bantal sbb bantal soft sgt..tkut lemas..takpe ke eh... letak terlentang pon nnt sire dia pusing tidor menerap...
Quote krustykrab 10-4-2018 11:18 AM
anak aku masa kecik dulu selalu gak tido telangkup....kdg risau tgk leher dia....

tp kan benda dah nak jadi, takkan la pulak kita nak duduk sebelah dia 24 jam kan? even kalau mak sendiri yg jaga, mesti ada je benda lain nak kena settle....
Quote yayangmama 10-4-2018 11:31 AM
takziah, alfatihah untuk bb

dah berkali juga kes bb lemas dalam buai,salah 1 sbb nye alas dengan bantal

huhuhuu...klu bb tido kt buai xyah alas bantal tau...

anak saya masa kecik, kalau tdo buai, kat bawah tu alas tilam sebab takut terhantuk dgn besi buai
Quote myakayina 10-4-2018 12:16 PM
org tua2 ckp anak klu tido buai ni lama tidonya compare dgn tido bawah.. anak2 aku tak pernah aku ajar tido buai, semua tido bawah jer..lama jer tidonya.. pelukkan bantal bagi selesa jgn gamam kata org kan.. tapi klu dah ajal..Allah bagi pinjam sekejap apa pun yg kita ada..
Quote chazey 10-4-2018 12:20 PM
Pengasuh Melayu born Moslem seringkali bunuh anak orang. Jika tidak dibunuh pula, pasangan or anak si pengasuh cenderung merogol/mencabul anak di bawah jagaannya.
Quote shamsadis 10-4-2018 12:56 PM
pengasuh patut kena charge pembunuh
Quote missDollie 10-4-2018 01:05 PM
Uihhh comel2 nyeee...baka baik ni.. beranak kerap dekk.. hehe.. takziah.. baby dah pandai pusing bahaya tidur buai lama2 kalau takde yang tolong pusing kan..memang kena alert je la jawapannya..
Quote pukulrata 10-4-2018 01:11 PM
dahtu, pengasuh tu terlepas gitu je ke ?
hmm....mudahnyaaaaaaaaaaaaaaaa
Quote MyStiQu3 10-4-2018 01:16 PM
pukulrata replied at 10-4-2018 01:11 PM
dahtu, pengasuh tu terlepas gitu je ke ?
hmm....mudahnyaaaaaaaaaaaaaaaa

Tu la kan takkan that easy off the hook. Takutnya negligence.
Kene buat post mortem tengok apa cause of death. Siasat sikit. Pengasuh betul ke berdaftar dengan JKM. Ada x ciri2 keselamatan kat rumah tu?
Rasanya nurse2 KKIA  selalu nasihat jangan pakai buai, jangan pakai walker atas sebab keselamatan.  

Lihat semua komen(35)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-12-2022 01:03 AM GMT+8 , Processed in 0.113070 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top