CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Kuasa Budak 9 Tahun, Nyalakan Lampu LED Dengan Sentuhan

5-4-2018 12:20 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 2495| Komen: 12

Description: Seorang budak lelaki berusia 9 tahun menjadi sensasi selepas videonya menyalakan mentol lampu LED yang boleh dicas semula dengan hanya meletakkannya di mana-mana bahagian.
Seorang budak lelaki berusia 9 tahun menjadi sensasi selepas videonya menyalakan mentol lampu LED yang boleh dicas semula dengan hanya meletakkannya di mana-mana bahagian.


Abu Thahir yang berasal dari Kerala, India baru mengetahui tentang kelebihan dirinya selepas pulang dari membeli mentol lampu tersebut bersama bapanya.


Daily Mail melaporkan, bapanya, Nizar memberitahu yang lampu tersebut menyala semasa memberikannya ke tangan anaknya. 

Ibu saudaranya yang kagum dengan Tahir telah merakamkannya sebelum memuat naik video tersebut di media sosial.

Walau bagaimanapun Thahir tidak selesa dengan perhatian yang diterima.

Foto: Facebook
Sementara itu ada juga netizen yang mempersoalkan kesahihannya dengan mengatakan,

"Tiada gambar dan video yang saya lihat menunjukkan seluruh tubuh budak lelaki itu, jadi secara teknikal mungkin arus elektrik rendah dibuat untuk memasuki badannya dan dia hanya bertindak sebagai konduktor.

Namun seorang pakar , Joshy K Kuriakose memberitahu Manorama Online, fenomena ini berlaku mungkin disebabkan kandungan garam yang tinggi dalam badannya.

Foto: Facebook
"Orang yang banyak berpeluh biasanya mempunyai kandungan garam yang tinggi dalam tubuh mereka. Jika tahapnya luar biasa tinggi."

"Kandungan garam meningkatkan kekonduksian kulit. Ini dapat menjelaskan mengapa lampu LED menyala apabila ditekan pada badan Thahir."

Thahir hanya mampu menyalakan mentol LED yang boleh dicas semula, dan bukan semua jenis mentol lampu. -CARI
9

Bagus
17

Marah
11

Terkejut
7

Sedih
13

Lawak
12

Bosan

Friends Rank (69 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote zulka 5-4-2018 12:42 PM
senang la camtu...jimat letrik, pegi berak bwa mentol je
Quote batmana 5-4-2018 12:52 PM

'http://i.wp.pl/a/f/jpeg/32580/zarowka-chip_640.jpeg

konduktor, ngalir kt badan
sapa2 pn bole buat, kene kuat peluh lar

dia bukan ada tenaga, mentol ni siap bateri, dia cuma ngalirkn arus aja

aduiiyaaa...
Quote Changa 5-4-2018 12:52 PM
entah nya mentol yg guna battery jah mmg la nyala bila tekan dek
Quote zorrro_03 5-4-2018 12:58 PM
tangkap budak ni letak dalam loji tnb.  tarif bakal turun.  




ps-mcm kena tipu dgn budak kerala je....
Quote SINCITY 6-4-2018 01:48 AM
zorrro_03 replied at 5-4-2018 12:58 PM
tangkap budak ni letak dalam loji tnb.  tarif bakal turun.  

Tangkap hang tu sumbat dalam kandang kambing sebab bodoh bahalul tahap lembu
Quote kucen_miang 6-4-2018 04:09 AM
SINCITY replied at 6-4-2018 01:48 AM
Tangkap hang tu sumbat dalam kandang kambing sebab bodoh bahalul tahap lembu

kambing lak jd mangsa why?
Quote Simunggu 6-4-2018 07:33 AM
tau tau di kakinya ada power bank
Quote ell768 6-4-2018 08:35 AM
ok laa tu..xyah pakai generator kalau umah blackout..btw leh nyalakan lampu ke le?on tv ke kipas ke apa ke leh x?
Quote aku_best 6-4-2018 11:12 PM
Kelentong je india nih...
Quote zorrro_03 7-4-2018 11:19 PM
SINCITY replied at 6-4-2018 01:48 AM
Tangkap hang tu sumbat dalam kandang kambing sebab bodoh bahalul tahap lembu

Kenapa marah2 ni.  Adik kau ke penipu tu?   Sesuai lah mentaliti penipu dgn kakak di mcm kau ni.  Sempit ye?  
Quote sitisitu25 8-4-2018 09:34 PM
boleh dpt tawaran film  x men nnt..gerenti x menipu mcm raja ilya
Quote Red_mAnc 10-4-2018 05:53 PM
hahhahaa, india ni mmg lucu... oklah tu, berdiri bwk mentol je kat lokasi slump dog millionaires.. huhu

Lihat semua komen(12)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

15-8-2022 06:36 PM GMT+8 , Processed in 0.082401 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top