CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Comelnya! Apam Persis Aiskrim Cornetto Sudah Tular! Kena Cuba Ya..

6-4-2018 11:47 AM| Diterbitkan: Cari-Faizal| Dilihat: 14469| Komen: 31|Original author: Oleh: Faizal

Description: Jika baru-baru ini viral tentand apam yang dihasilkan dengan 3 bahan sahaja. Kali ini apa kata kita cuba pula apam yang seakan-akan aiskrim Cornettp. Apam ini berbentuk kon dan mempunyai lapisan berwa ...
Jika baru-baru ini viral tentang apam yang dihasilkan dengan 3 bahan sahaja. Kali ini apa kata kita cuba pula apam yang seakan-akan aiskrim Cornetto. 

Apam ini berbentuk kon dan mempunyai lapisan berwarna-warni serta terdapat juga lapisan coklat  di atasnya. Memang persis aiskrim Cornetto.




Apam ini amat sesuai dinikmati ketika minum petang ataupun sarapan pagi. Anak-anak dan keluarga pasti suka dengan warnanya yang cantik dan rasanya juga enak.

Berikut resepi yang dikongsi oleh Na Lee untuk rujukan anda semua.

Resipi Apam Cornetto


Bahan-bahan

4 biji telur gred A
1 sudu ovelete
1 cawan gula halus (gunakan cawan matrik)
Sedikit Essen vanila
3 cawan tepung gandum (diayak)
3/4 cawan air aiskrim soda
Pewarna ikut suka
Coklat masakan

Cara memasak

1.  Putar bahan-bahan seperti telur, ovelete, gula dan essen vanila sehingga gebu dan likat.

2.  Masukkan tepung gandum berselang seli dengan aiskrim soda.
 
3. Kemudian bahagikan 3 bahagian dan letak warna kegemaran anda.

4. Masukkan ke dalam piping bag & paipkan ke dalam acuan kon. Paipkan warna satu persatu. Lebih kurang 3/4 kon sahaja sebab nanti lepas masak apam akan naik. 


5. Kemudian kukus dengan api sederhana selama 15 minit hingga 20minit (pastikan pengukus dipanaskan terlebih dahulu).

6. Sementara itu panaskan coklat masakan menggunakan kaedah double boil. Kemudian curahkan coklat masakan di atas apam yang telah masak dan taburkan gula warna/kekacang.


Mudah sahaja kan caranya? Selamat mencuba. - CARI 

Kredit: Na Lee
19

Bagus
27

Marah
17

Terkejut
14

Sedih
16

Lawak
16

Bosan

Friends Rank (109 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote myakayina 6-4-2018 12:32 PM
cantik dan nampak menyelerakan...
Quote cewekbopot 6-4-2018 02:04 PM
aduhaiii comelnyaaaaa
Quote grizz 6-4-2018 02:46 PM
klu anak iolss msti mkn yg atas je..wlpn yg bwh tu kale beria2..
Quote vanillaninja 6-4-2018 02:52 PM
Rasa macam nak turun bawah office ni beli Cornetto.
Quote CardiGans85 6-4-2018 02:58 PM
Cantik..tp sy x kan mkn sbb pewarna. Cukup la minum air sirap ros yg bergelen msk dlm bdn ni. Lain org lain selera.
Quote blewnatural 7-4-2018 01:37 AM
Aiskrim cornetto pelangi tu ,uiii manis sangat ..
Quote dewi_rina 7-4-2018 08:09 AM
Comelnyaaaaa, nak makan pun sayang nie

Sesuai kalau buat birthday anak2 hidangkan nie
Quote swimswim 7-4-2018 10:35 AM
menarik ni.. lps ni xde dah apam polkadot
Quote munahminah 7-4-2018 06:50 PM
Adoi comelnya tp tinggi pewarna
Quote RatuDunia94 7-4-2018 08:46 PM
Ha'ah budak2 mesti makan coklatnya je..
Quote missDollie 7-4-2018 09:20 PM
Comel nye....
Quote dubuk 8-4-2018 01:25 PM
kalau semuanya coklat dubuk makan.. malas nak makan tepung warna lain
Quote pinkypetal 8-4-2018 09:12 PM
Comelnya....
Quote merrissa 9-4-2018 05:26 PM
kreatif.....nmpk mcm sodap
Quote drivethru 11-4-2018 01:36 PM
Xyah buh kaler. Buat warna putih jer. Conetto vanilla.
Quote xdielzx 8-7-2018 06:43 PM
tak pernah nampak pun.. menariknya rupa!
Quote Amalinarazi 18-7-2018 09:10 AM
Comelnyaaaaa
Quote raihaneem 13-2-2019 08:43 AM
CardiGans85 replied at 6-4-2018 02:58 PM
Cantik..tp sy x kan mkn sbb pewarna. Cukup la minum air sirap ros yg bergelen msk dlm bdn ni. Lain o ...

Sama la..warna warni sgt saya tak mkn..suka natural atau colourless...tp apam ni cute banget..nampak sedap.
Sorg bos ni siap ckp..nak mati cepat mkn la semua pewarna ni.
Pastu pewangi kereta, air freshner ..dia ckp..haa nak mandul cepat ka..boh la kat semua tempat.. hihi

Rasa mcm dpt bos persatuan pengguna Islam penang pulak..
Quote leogirl8902 18-2-2019 03:24 PM
sedapnya. kt mana boleh beli?

Lihat semua komen(31)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-7-2022 09:37 AM GMT+8 , Processed in 0.205149 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top