CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Hari Pertama Kak Long Di Rumah Mentua, Belajar Masak Sardin Guna WhatsApp

4-4-2018 03:04 PM| Diterbitkan: cari-khair| Dilihat: 16147| Komen: 120|Original author: Khair

Description: Bagi wanita yang baru berkahwin pastinya mempunyai sedikit rasa berdebar apabila hendak memasak di rumah mentua kerana persekitaran yang baharu, pendek kata serba-serbi tak kena.


Bagi wanita yang baru berkahwin pastinya mempunyai sedikit rasa berdebar apabila hendak memasak di rumah mentua kerana persekitaran yang baharu, pendek kata serba-serbi tak kena.

Mungkin perasaan berdebar itu juga yang dihadapi oleh kakak kepada seorang netizen apabila terpaksa belajar memasak Sardin Masak Kicap dengan ibunya menerusi aplikasi WhatsApp.



Adiknya, Effa (@Effa_SyaZwani) berkongsi perbualan kakak dan ibunya itu di Twitter miliknya dan mendapat perhatian netizen sehingga mencapai lebih 6,000 retweet dan like



Menurut Effa, kakaknya itu sebelum ini kerap juga membantu ibu mereka di dapur untuk menyediakan lauk-pauk. Tetapi, dek kerana gemuruh nak memasak di rumah mentua, terpaksa jugalah kakaknya itu memohon pertolongan ibu untuk 'memberi kelas memasak' menerusi WhatsApp.






Apa yang menariknya, si ibu sabar sahaja mengajar anaknya itu memasak dengan menerangkan setiap langkah dan bahan apa yang perlu dimasukkan.

Para netizen turut berkongsi pengalaman memasak di rumah mentua dan berkongsi cerita bagaimana mereka memasak buat pertama kalinya di rumah orang lain.



Foto: Twitter

Untuk kaum lelaki di sana, bantu-bantulah isteri anda jika mereka pertama kali di rumah mentua. Mungkin dengan anda menemani mereka di dapur dapat menghilangkan rasa gemuruh. - CARI
13

Bagus
7

Marah
7

Terkejut
11

Sedih
13

Lawak
10

Bosan

Friends Rank (61 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote idakamaruddin 4-4-2018 03:08 PM
olololo

iols dh 9 thn kawen x pnh sekali masak kt umah mer huhuh

xtau nape mcm mer tak bg kami sibuk2 masak

Quote krustykrab 4-4-2018 03:09 PM
zaman dah berubah, tp nasib wanita masih lagi tak berubah...masih kena masak kat rumah mentua...

yg untungnya menantu lelaki, balik ke mana2 pun tak de siapa larang kalo nak tido sampai mlm pun
Quote idakamaruddin 4-4-2018 03:12 PM
krustykrab replied at 4-4-2018 03:09 PM
zaman dah berubah, tp nasib wanita masih lagi tak berubah...masih kena masak kat rumah mentua...:lau ...

pelik gak sbb rumah my parent pn mak iols xde pn suruh adik ipar iols masak

skg ni lagila adik ipar iols dlm bilik je sbb BF baby haha

yg sllu kene kerah adik iols la yg tak kawen lg tu

iols pn blk umah tlg2 cmtu je..lebih pada makan
Quote Artemesiaa 4-4-2018 03:14 PM
Sebab tu dah tahu nak kahwin rajin2 ler tengok cara atau buku memasak jangan rajin tengok majalah hantaran dan design baju pengantin je
Quote pearl.silver 4-4-2018 03:16 PM
Along dia bahasakn diri saya je dlm family..
Skema nye..
Mak mertua saja bg test percubaan ni suh masak sardin. Klu test penuh suh wat rendang ayam kulit xcrispy..
I pun jd nerves sama
Quote krustykrab 4-4-2018 03:17 PM
idakamaruddin replied at 4-4-2018 03:12 PM
pelik gak sbb rumah my parent pn mak iols xde pn suruh adik ipar iols masak

skg ni lagila adik  ...

mmg untung kalau dpt mentua mcm tu..tp jgn pulak depan2 x suruh tp belakang umpat keji menantu malas..

spatutnya la kan, lelaki pun kena kerah masuk dapo bila balik rumah mak sendiri, bini blh relaks. sbb bila balik rumah bini, suami2 rileks je.

zaman skrg ni bini2 semua tlg laki perkasakan ekonomi, apa salahnya kita ubah culture zaman tok kaduk ni. semuanya kena bermula dari kaum wanita jgk.

Quote moonbug 4-4-2018 03:24 PM
pearl.silver: Along dia bahasakn diri saya je dlm family..Skema nye..Mak mertua saja bg test percubaan ni suh masak sardin. Klu test penuh suh wat rendang ayam kuli ...


Kalau MIL suruh buat rendang ayam crispy iols suruh dia beli KFC je
Quote rosasen 4-4-2018 03:28 PM
nasib iolls duk sendiri...husband pon memahami je kalo masak tak berapa menjadi.hahaha
Quote idakamaruddin 4-4-2018 03:29 PM
krustykrab replied at 4-4-2018 03:17 PM
mmg untung kalau dpt mentua mcm tu..tp jgn pulak depan2 x suruh tp belakang umpat keji menantu mal ...

adik ipar iols rajin jugak la sllu dr rumah bw desert ke apa ke..tp sbb anak dia suka ngempeng so susah nk gerak so my parents paham la...

kt belakang xde mengata cuma ada la mak iols ckp menantu dia tu suka sgt berderat hahaha

pastu adik iols kalau payment lmbt dpt dia suka pinjam duit ngn mak ayah n adik beradik..mak iols ngata tgk bini dia elok berbarang kemas bagai sbb adik iols malu nk minta gelang bini buat gadai


Quote yum3 4-4-2018 03:59 PM
Aku dah 16 tahun bkawin tapi tak penah masak utk keluarga mak mentua. Sbb Bapak mertua aku  btul2 cerewet giler. Potong bawang, potong daging dll  kena ada stail. Tak leh sebarangan.  Dek krn tu kalau dorng dtg nirumah anak2 menantu kat KL i.. Kami makn luar jer...   Satu kelbihan utk kami menantu2 ppuan.. ahhahahah...  Tak susah2 & tak sakit jiwa...
Quote palmolive 4-4-2018 04:15 PM
masak sardin pun nak tanya ker? alhai
aku masa duk tumpang umah bujang kawan aku masak kari rasa sebijik mcm kedai mamak tu
Quote adeqbun 4-4-2018 04:20 PM
Artemesiaa replied at 4-4-2018 03:14 PM
Sebab tu dah tahu nak kahwin rajin2 ler tengok cara atau buku memasak jangan rajin tengok majalah ha ...

dik..bkn mslh malas atau rajin..tp sebab gemuruh tu mmg tk leh buat apa dahh..mcm org laki tiba2 kene jd imam solat 1st time kat rumah mertua gak la..xkan nak kate slame ni die xpenah solat kalau tibe2 lintang pukang bacaan solatnye
Quote aderaderker 4-4-2018 04:31 PM
Annoying pulak dok baca Ibu Ibu Ibu tu berulang kali ..
Quote prettyuglybabe 4-4-2018 04:34 PM
kalau biasa masak, takdenya la nak nebes ke apa..
Quote malutapimahu 4-4-2018 04:37 PM
sekali ja aku masak utk PIL and family dia, tu pon sbb FIL aku masuk hospital, semua ank beranak dok lepak hospital, hospital pulak kantin ttp weekend. terkang2 masak kat rumah, sampai hospital depa bole buat cuit2 ja, yang makan pon laki aku jah... Lepas tu sampai sekarang mmg xku sentuh la dapur MIL aku tu, lantak la dia nak masak cm mana pon mmg tolong potong2 pon aku x buat kang semedang aku salah. Depa makan semua nak kena letak gula aku pulak semua nak cili mmg lariiii jauh la cita rase nyer... ahahahaha
Quote Rainrein 4-4-2018 04:37 PM
idakamaruddin replied at 4-4-2018 07:08 AM
olololo

iols dh 9 thn kawen x pnh sekali masak kt umah mer huhuh

Samaaaaaa. I pun x penah masak kat rumah mertua. Setakat  tolong siapkan bahan bahan je. Kalu nak tolong asikla cakap suh gi depan tengok cucu cucu dia. Lagipun anak anak dia kalu balik kampung nak makan masakan mak katanye.
Quote fushimi 4-4-2018 04:42 PM
iols balik umah mertua just duduk duduk tengok tv sambil cat kuku kaki

koser sangat nak masak bagai
Quote mokcikKSKB 4-4-2018 04:55 PM
Baguslah ada effort jugak nk masak.aku xpernah hengen pon masak kat rumah inlaw.kang x sedap kena perli plak..kosser.
Quote cik-jaja 4-4-2018 05:04 PM
kalau biasa masak guna serbuk secukup rasa, tiba2 fmly in law xsuka letak..nanti sakit kepala semua..acano?

Lihat semua komen(120)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-6-2022 11:48 AM GMT+8 , Processed in 0.078324 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top