CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Astaga, Apasal Orang Sabah Sebut Istighfar Tak Lengkap?

4-4-2018 11:59 AM| Diterbitkan: Cari-Nurulain| Dilihat: 6382| Komen: 11|Original author: Oleh: Ain

Description: "Astaga". Selalu sahaja kita mendengar segelintir masyarakat beristighfar, tetapi tidak lengkap sebutannya terutama penduduk Sabah.
"Astaga". Selalu sahaja kita mendengar segelintir masyarakat beristighfar, tetapi tidak lengkap sebutannya terutama penduduk Sabah.

Lebih pelik apabila mereka menyebut "Astaga... astaga...” sambil memonyokkan muka. Apa maksudnya?


Foto: Foundation for Economic Education

Seorang pengguna Facebook, Jib Razif baru-baru ini berkongsi sebabnya orang Sabah menyebut Astaga.

"Astaga boleh digunakan dalam beberapa konteks dan tidak boleh digunakan sembarangan. Biasanya untuk menunjuk keterkejutan, kekaguman, menempelak dan lain lain,"
tulisnya.


Astagaaaa...





Dalam konteks macam mana perkataan Astaga digunakan?




Wah, siap dengan contoh ayat lengkap diberinya! Bolehlah belajar serba sedikit bahasa Sabah kan?

Dalam masa sama, Jib turut mengingatkan orang ramai supaya tidak mengambil hati sekiranya terasa dengan tutur kata Sabahan yang kedengaran agak kasar.




Ramai netizen berterima kasih di atas perkongsian ilmu itu kerana sedikit sebanyak, mereka juga dapat mempelajari bahasa Sabah.


Seronok belajar bahasa Sabah

"Saya suka dengar bahasa Sabah sebab dialeknya menghiburkan,"
komen netizen.


Foto: FB

Astaga, begini bah orang Sabah menyebut perkataan Astaga. - CARI
13

Bagus
4

Marah
9

Terkejut
4

Sedih
6

Lawak
11

Bosan

Friends Rank (47 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote saviour_09 4-4-2018 12:48 PM
astaga...sumandak2 sabah cantik2 bha..
Quote imransulaiman 4-4-2018 01:14 PM
Astagaaaaaaa...Baru sia faham! Hehe..

By the way, kenapa orang ingat dialek Sabah tu pelik? Apa beza "kepelikan" dengan dialek Kelantan, Terengganu, Utara dan lain-lain?
Quote Skuau 4-4-2018 01:29 PM
oina!...itulah...itu....{:laugh
Quote CiliPadiSedap 4-4-2018 01:33 PM
astaga sumandak chazey masuk cari forum
Quote prettyuglybabe 4-4-2018 03:05 PM
bukan astaga tu mana-mana pun ada guna ke..
baru tau perkataan tu asal sabah.. astagaaaa..
Quote mieymiey 4-4-2018 03:11 PM
Astagaaaa naga
Quote zulka 4-4-2018 03:12 PM
astaga...
takkan korang tak pernah dengar lagu indon bill n broad'astaga..'
Quote cik-jaja 4-4-2018 05:02 PM
i suka dengar kawan2 i ckp sabah...comel bah...
Quote amyza 5-4-2018 09:32 AM
Astagaaa terhibur bha aku baca thread ni..
Quote chazey 5-4-2018 12:22 PM
Astagaaaanagara ini pon boleh jadik isu!

Quote batmana 5-4-2018 03:22 PM
astaga tu asalnya indon ler

aku tv cite indon, merata subtitles 'astaga' dlm filem omputih, transalte ke indon

Lihat semua komen(11)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-5-2022 02:49 AM GMT+8 , Processed in 0.064213 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top