CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Mulut Terlopong Ketika Tidur? Patutlah Lesu Memanjang Di Pejabat!

4-4-2018 11:12 AM| Diterbitkan: Cari-Nurulain| Dilihat: 1946| Komen: 4|Original author: Oleh: Ain

Description: Pernahkah anda merasakan hari-hari yang anda lalui bagaikan berlalu begitu lambat kerana tubuh cepat berasa lesu? Mengapa tubuh mudah lesu dan mata cepat saja terasa berat?
Pernahkah anda merasakan hari-hari yang anda lalui bagaikan berlalu begitu lambat kerana tubuh cepat berasa lesu? Mengapa tubuh mudah lesu dan mata cepat saja terasa berat?

Nampak macam biasa, tapi tujuh perkara berikut menjadi punca tubuh mudah kepenatan lebih cepat daripada biasa.


1. Kafein berlebihan

Foto: Odyssey

Minum secawan kopi pada waktu petang atau malam boleh mengganggu kitaran waktu tidur anda.

Penyelidik dari Michigan's Henry Ford Hospital's Sleep Disorders & Research Center dan Wayne State College of Medicine mendapati pengambilan kafein enam jam sebelum tidur boleh mengurangkan waktu tidur seseorang.



2. Multitugas

Foto: Pinterest

Melakukan beberapa tugas dalam satu waktu membuat otak kehabisan oksigen dan glukosa dengan cepat menyebabkan tubuh mudah lesu.


3. Bersungut tentang kerja

Foto: Reader's Digest

Anda sering merungut tentang kerja di pejabat? Sebuah kajian dari Journal of Applied Psychology mendapati perbuatan itu dapat membuat otak menjadi lesu. Patutlah tak bersemangat nak bekerja.

Jadi, jangan sebarkan aura negatif di tempat kerja, okey?


4. Asyik nak 'bermuka buku'

Foto: Reader's Digest

Berkampung di alam maya sebelum tidur mengurangkan  rembesan melatonin hormon yang mengawal tidur, Pergerakan Mata Cepat (REM) menjadikan anda lebih sukar melelapkan mata.

Sudahnya, anda menjadi lebih mengantuk untuk menjalankan tugas keesokan hari.


5. Ternganga ketika tidur?

Foto: Mirror

Tidur dalam keadaan mulut terbuka juga menyebabkan anda kepenatan sebaik terjaga dari tidur dan membuat mata anda kelihatan lebam.

Kenapa? Ia kerana anda mengalami dehidrasi apabila mulut terbuka ketika tidur, sekali gus menyebabkan kualiti tidur terganggu.


6. Membongkok

Foto: Today.com

Postur tubuh membogkok memang memberi banyak kesan negatif kepada kesihatan anda. Ia boleh mengakibatkan gangguan pada sistem peredaran darah, sakit kepala, seterusnya radang pada sendi dan semuanya akan menyebabkan anda kehabisan tenaga.


7. Meja bersepah

Foto: The Independent

Meja kerja yang bersepah akan membuat mata dan otak tertumpu kepada banyak arah, sekali gus membuat tubuh cepat lemah. Ini kerana, otak tidak dapat memberi tumpuan kepada apa yang sepatutnya dilihat dalam masa tertentu.


Nampak remeh saja, kan? Tapi inilah dia punca yang menyumbang kepada faktor kelesuan anda setiap hari! - CARI
23

Bagus
15

Marah
23

Terkejut
26

Sedih
18

Lawak
38

Bosan

Friends Rank (143 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Artemesiaa 4-4-2018 11:14 AM
Mereka2 seperti diatas elok ler take note
Quote grizz 4-4-2018 12:17 PM
iolls lg suke meja sepah..
sbb bile kemas sgt nati acik2 bwg sblh tgk cm xde keje lak..
mule la ayat2 manis..bleh tlg x..bile xnk tlg mule la membwg kt 1 opis iolls..
so,iolls kemas meja cantik2 bile 5mnt nk blek je..
Quote fushimi 4-4-2018 12:39 PM
lain kali kerja sambil berporem

sesambil tersenyum sinis depan pc
Quote cik-jaja 4-4-2018 05:06 PM
yg mulut tercopong tu slalunya siap pakej berdengkur..sampai masuk mimpi kadang tu

Lihat semua komen(4)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-5-2022 03:47 AM GMT+8 , Processed in 0.063372 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top