CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Cef Wan, Rhys Turun Padang Lahar Masterchef UK Sebab Kutuk Rendang Ayam Tak Rangup

3-4-2018 11:43 AM| Diterbitkan: Cari-Nurulain| Dilihat: 9493| Komen: 47|Original author: Oleh: Ain

Description: Nasi lemak rendang ayam? Fuh, sedap tu! Memang terliur apabila memikirkannya terutama jika perut sedang kosong meminta diisi.
Nasi lemak rendang ayam? Fuh, sedap tu! Memang terliur apabila memikirkannya terutama jika perut sedang kosong meminta diisi.

Bagaimanapun, gara-gara mempersembahkan Nasi Lemak Ayam Rendang, peserta MasterChef UK Zaliha Kadir Olpin tersingkir dari siri baru pada peringkat suku akhir kerana menurut juri, ayam rendang yang dihidangkan tidak rangup.



Keputusan menyingkirkan Zaliha itu dibuat juri John Torode dan Gregg Wallace yang tidak berpuas hati dengan hidangan disediakn Zaliha.


Foto: Youtube/SAYS


"Kulit ayam tidak rangup, ianya tidak boleh dimakan," ujar Gregg yang menyifatkan keputusan Zaliha memilih hidangan berkenaan sebagai satu kesilapan besar.

Zaliha bagaimanapun, menerusi Instagramnya menegaskan dia tidak akan mengubah cara memasak makanan tradisi nasi lemak walaupun kecewa dengan keputusan itu.


Foto: IG Zaliha

Keputusan menyingkirkan Zaliha dengan alasan yang dianggap tidak munasabah itu mencetuskan kemarahan rakyat Malaysia.


John Torode tidak menghormati budaya bangsa lain!


"Kenapa tidak mengaku salah saja? Nampak sangat tidak mengambil tahu mengenai variasi makanan tradisi negara lain,"
komen netizen.




Kritikan netizen mendapat perhatian John yang kemudian menulis sebuah posting di Twitternya. Bagaimanapun, posting berkenaan turut dikecam pengguna Twitter lain yang menyifatkan John kurang pengetahuan tentang masakan dari Asia.


Mungkin rendang berasal dari Indonesia! Namaste




Isu ini telah membawa masyarakat Indonesia dan Malaysia bergabung mempertahankan 'kebenaran rendang'!


Demi rendang, Nusantara bergabung!




Isu ini bukan sahaja mendapat perhatian netien, malah ia turut membuat beberapa selebriti berasa marah dengan kenyataan John mengenai rendang berkenaan.





Foto: Twitter

Siapa setuju nak suruh John Torode dan Gregg Wallace cuba masak rendang ayam yang rangup dan garing atau sup ayam dengan mengekalkan kerangupan kulitnya? - CARI
11

Bagus
15

Marah
13

Terkejut
14

Sedih
22

Lawak
17

Bosan

Friends Rank (92 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote missynora 3-4-2018 11:53 AM
alahai ape entah judges. study luuu
Quote Artemesiaa 3-4-2018 11:56 AM
Bila diri sendiri yang kurang pegetahuan macam ni ler jadinya rendang ayam dengan ayam goreng berempah pun tak tahu nak beza,
Quote barfi 3-4-2018 11:57 AM
Walaupun rendang acik ni nampak tak menyelerakan, tapi betul la kata warga twitter, rendang ayam will never be crispy
Quote kechikchomel 3-4-2018 12:00 PM
tergelak baca komen netizen kat twitterland
Quote CiliPadiSedap 3-4-2018 12:32 PM
jangan sampai hairul azreen masak rendang
Quote cepheid 3-4-2018 12:39 PM
Feel the bawangness tu memang lawak. Siap ada orang tanya bawangness tu apa
Quote haryatie 3-4-2018 12:56 PM
... kalau da crispy bukan lg nama nya rendang..
Quote meisapoya 3-4-2018 01:26 PM
Klu rencah x garing, ok la klu nk komen, tapi kulit ayam x garing......
Quote chicozinn 3-4-2018 02:19 PM
CiliPadiSedap replied at 3-4-2018 12:32 PM
jangan sampai hairul azreen masak rendang

bahahahahah..ape kehanatan ini??
Quote mbhcsf 3-4-2018 02:22 PM
chef wan comments tu best

what rubbish is he talking about ?

hahaa
Quote Minami2013 3-4-2018 02:27 PM
Selalu tgk rancangan my kitchen rules... i rase warga oz lebih appreciate asal usul makanan... maybe sbb kat oz mmg multinational country so depa lebih open...ape kejadah rendang nak kulit ayam rangup?...
Quote mbhcsf 3-4-2018 02:30 PM
dia ingat fish and chips  ke?
Quote Victorioussss 3-4-2018 02:33 PM
I speku rendang kulit tak garing hanyalah alasan sajork untuk singkirkan dia

Motif utama sakit mata hati tgk org berhijab dlm rancangan mainstream uk
Quote fly_in_d_sky 3-4-2018 02:39 PM
the most stupid judge ever!
Quote krustykrab 3-4-2018 02:57 PM
mmmm....blh cipta resepi baru rendang crispy

mana tau blh tembus pasaran ukayyyyy
Quote zawara 3-4-2018 03:09 PM
amboi demi rendang indon mlysia bersatu...lol
Quote salmon-suki 3-4-2018 03:10 PM
mmg x ikut mc uk ni..nmpk judges mcm xtaw psl other people's culture..thats why uk version mmg jarang ada peserta y dpt masuk ke final or semi,some even x lepas first round walaupun their dishes tasted better than those y prepare western cuisines..

better gordon ramsay,he will never criticized soggy chicken skin in rendang..
Quote dubuk 3-4-2018 03:13 PM
kalau ayam rangup tu patutnya serunding kan
Quote cik-jaja 3-4-2018 03:29 PM
cepwan xnk sound direct ke kat deme ni?

Lihat semua komen(47)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

20-5-2022 02:24 PM GMT+8 , Processed in 0.188305 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top