CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Jangan Membazir Isi Ayam Tu. Jadikan Ia Popcorn Ayam Ala KFC, Enak Banget!

3-4-2018 12:29 PM| Diterbitkan: Cari-Faizal| Dilihat: 9429| Komen: 20|Original author: Oleh: Faizal

Description: Tak ramai yang meminati isi ayam. Lebih-lebih lagi kalau dimasak sup, gulai ataupun goreng begitu sahaja. Kaladang kala isi ayam khasnya bahagian dada dipandang sepi dan hanya membeku di dalam peti ai ...
Tak ramai yang meminati isi ayam. Lebih-lebih lagi kalau dimasak sup, gulai ataupun goreng begitu sahaja. Kadang kala isi ayam khasnya bahagian dada dipandang sepi dan hanya membeku di dalam peti ais sahaja, menunggu waktu untuk dibuang.

Tunggu... Jangan begitu, dengan isi ayam yang ada, anda mampu buat sesuatu yang istimewa untuk keluarga dan anak-anak anda. Chicken Popcorn sudah pasti antara menu yang anda boleh hasilkan dengan menggunakan lebihan isi ayam yang ada di dalam peti sejuk.



Selain ianya sedap, resipi ini mampu mengelakkan pembaziran kan. Jom ikuti perkongsian Puan Mar Ziana resipi popcorn ini yang simple sangat bahan-bahannya.

RESEPI POPCORN AYAM SIMPLE & CRUNCHY

Bahan-bahan



Isi ayam bahagian dada potong dadu
Tepung goreng ayam (yang spicy lebih enak)
Serbuk kari
Paprika

Cara membuatnya




1. Potong isi ayam bentuk dadu.
2. Masukkan 1 sudu rempah kari daging.
3. Masukkan serbuk paprika.
4. Masukkan tepung dan gaulkan sekali air kosong.
5. Perap 15-30 minit nak bagi rasa kari tu.
6. Ambil besen lain masukkan tepung goreng ayam dan paprika.
7. Salut ayam dengan tepung dan goreng sampai garing.

Simple dan yummy! Selamat mencuba.! - CARI 
6

Bagus
11

Marah
12

Terkejut
4

Sedih
15

Lawak
10

Bosan

Friends Rank (58 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote barfi 3-4-2018 12:47 PM
Dah selalu buat dulu tapi pakai tepung goreng ayam adabi spicy.. tak suka bestari
Quote zulka 3-4-2018 12:51 PM
sedap je isi ayam tu buat goreng  kunyit..
Quote CardiGans85 3-4-2018 01:13 PM
Daging ayam bahagian dada tertutamnya mmg cepat msk. Jd jgn la goreng tlalu la sampai 20 mnt.
Quote shernazz 3-4-2018 01:30 PM
Iols guna tepung gogi...ikut.resipi.yatiekitchen
Sedap.betol..agaknya pulut ayam.tu..ayamnya ada letak tepung gogi...

Tp.anak.iols suka.tepung kentaki..brand apa pung..
Quote BebeQ 3-4-2018 01:38 PM
'Enak banget' tu apa?
Quote abangadek 3-4-2018 01:42 PM

bahasa trisna
Quote dubuk 3-4-2018 04:03 PM
panggang kunyit sedap
Quote ninnakarinna 3-4-2018 09:30 PM
Tepung bestari kalau spicy memang pedas weh.. anak2 i x tahan pedas..i yg dewasa pun cari air kalau gigit tepung yg tebal..
Quote hasniey 4-4-2018 12:22 PM
dada ayam ai selalu buat goreng kunyit,xpon grg butter
Quote pearl.silver 4-4-2018 11:58 PM
Iols gi pasaraya bli dada ayam je..
Macam2 masak ngn dada aym
Goreng mi, goreng nasi,
Grill ats pan wat sandwich
Salut tepung n breadcrumb goreng wat cikencop
Mmg xpernah terbazir laa dada ayam.
Quote Pineapple_Roll 5-4-2018 12:18 AM
Paling taksuka part dada ayam.. kalau masak mesti takde orang ambik. Last2 i simpn asing. Buat goreng bihun/mee.. sejak terjumpa tepung bestari nie ada la jugak guna buat popcorn utk anak2 tapi kenape eh i buat dia xmau jadi ranggup. Tak crunchy.. sapa ada tips?

{:childlike
Quote mis_j_alexanda 5-4-2018 12:39 PM
Pineapple_Roll replied at 5-4-2018 12:18 AM
Paling taksuka part dada ayam.. kalau masak mesti takde orang ambik. Last2 i simpn asing. Buat goren ...

Rasanya boleh cuba bancuh tepung dgn ice cold water dgn sedikit baking powder. insyallah boleh ranggupkan deep fried food...
Quote Pineapple_Roll 5-4-2018 01:35 PM
mis_j_alexanda replied at 5-4-2018 12:39 PM
Rasanya boleh cuba bancuh tepung dgn ice cold water dgn sedikit baking powder. insyallah boleh ran ...

Thanks for the tips
Quote munahminah 7-4-2018 03:12 PM
Dl part yg plg x suka dada ayam tp sjk2 viral popcorn chicken ni mmg wajib la ada tepung kentucky ni kt rumah
Quote jazaa100 8-4-2018 07:26 PM
Pineapple_Roll replied at 5-4-2018 12:18 AM
Paling taksuka part dada ayam.. kalau masak mesti takde orang ambik. Last2 i simpn asing. Buat goren ...

campur tepung bestari tu dgn tepung beras....

rangup berpanjangan

Quote Pineapple_Roll 8-4-2018 10:50 PM
jazaa100 replied at 8-4-2018 07:26 PM
campur tepung bestari tu dgn tepung beras....

rangup berpanjangan

Nak tanya tepung beras dgn tepung beras pulut tak sama eh? Sebab kat rumah i ada stok tepung beras pulut ajeee.. nanti i jumpa tepung beras, i cuba.
Quote jazaa100 9-4-2018 07:55 AM
Pineapple_Roll replied at 8-4-2018 10:50 PM
Nak tanya tepung beras dgn tepung beras pulut tak sama eh? Sebab kat rumah i ada stok tepung beras ...

Blh jugak.....

Adik cuba sikit dulu....
Sbb kwn akk ada bgtau...klu nk buat rempeyek, nk ranggup bubuh tepung beras & tepung pulut.....nisbah 2:1
Quote kelip2_07 30-4-2018 11:20 AM
pkai tpg seri aji yg pds tu pn sdp gak..bancuh ngan air sejuk
Quote chazey 1-5-2018 02:19 AM
Dada ayam sedap wei if buat ciken chop. Korang ketuk2 dada ayam tu sampai nipis (lapis plastik - jangan nipis sangat) pastu goreng salut tepung ka breadcrumb ka (ikut resepi sukati korang) dalam butter (pandai2 kontrol api, jangan guna api besar. Kalau sayang guna sebuku butter mahal sila campo minyak). Jangan goreng lama sangat supaya dia moist n juicy gitu. Sedap oke.

Lihat semua komen(20)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

13-8-2022 08:41 AM GMT+8 , Processed in 0.075739 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top