CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

MPKB Halang Wanita Mengacara, Kerana Suara Adalah Aurat

30-3-2018 03:40 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 8010| Komen: 76

Description: Kecoh jadinya bila seorang wanita mendakwa yang Majlis Perbandaran Kota Baru (MPKB) menghentikan tugasnya sebagai pengacara majlis atas alasan suara wanita adalah aurat.
Kecoh jadinya bila seorang wanita mendakwa yang Majlis Perbandaran Kota Baru (MPKB) menghentikan tugasnya sebagai pengacara majlis atas alasan suara wanita adalah aurat.


Menurut Ameera Aida yang merupakan seorang pengacara bebas, dia kecewa tindakan tersebut diambil oleh pegawai MPKB semasa dia sedang mengacarakan sebuah majlis kanak-kanak.

Tambahan pula menurutnya pada waktu itu dia memakai tudung dan kemeja-T yang longgar.

mStar Online melaporkan, wanita tersebut diberitahu 'wanita tidak boleh menggunakan mikrofon untuk bercakap kerana suara wanita adalah aurat'.


Beberapa penganut Muslim (konservatif) berpendapat yang suara wanita aurat kerana ia boleh menjadi godaan.

Ameeraaida, Foto: Twitter
Selain itu Ameera juga terpaksa menaiki bas pulang ke Kuala Lumpur walaupun telah membayar tiket penerbangan dan bilik hotel untuk tiugasan lima hari itu.

Dakwanya larangan MPKB itu boleh menjejaskan kerjayanya jika dia dihalang daripada mengacarakan sebarang majlis pada masa akan datang. -CARI
11

Bagus
11

Marah
9

Terkejut
6

Sedih
10

Lawak
4

Bosan

Friends Rank (51 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote petit-saconnex 30-3-2018 03:33 PM
ceramah agama lucah takpe...
Quote kucengcomel 30-3-2018 03:33 PM
abislah, ostazah xleh bagi ceramah kt klntan..
Quote Telolet 30-3-2018 03:38 PM
takkan sampai camtu sekali? jumudnya lahai
Quote prettyuglybabe 30-3-2018 03:43 PM
tunggu cerita sebelah pihak lagi pulak..
Quote lonso 30-3-2018 03:49 PM
mcm pelik jerk.... ... x kanlah smpi mcm tu
Quote sarahmirza 30-3-2018 03:51 PM
Dah lama l la sembang suara perempuan ni aurat.
Zaman I kt U dulu dah puak2 budu ni dah haramkan perempuan join dikir barat, perempuan tak boleh nasyid, perempuan tak boleh buat apa2 persembahan pun utk persembahan kamsis..
Hujung2 ada sorang dari puak ni yanf kantoi kena tangkap basah belakang office kamsis..
Buat malu je.... dah la study pengajian islam.

Quote tripleid 30-3-2018 03:58 PM
dengar suara pompuan pun lobai boleh inzal ka?kuat betul napsu sek2 lobai kelate
Quote dani-rox 30-3-2018 04:01 PM
Arab Saudi pun dah mula liberal, belah sini pulak makin Taliban
Quote Changa 30-3-2018 04:06 PM
wanita di kelantan dah taraf macam binatang
Quote SINCITY 30-3-2018 04:43 PM
Edited by SINCITY at 30-3-2018 04:45 PM

Nasib baik I dah keluar dari agama islam.
Membebaskan diri dari agama buatan lobai yang tak mengunakan otak.
Quote samasam90 30-3-2018 04:45 PM
dgr suara wanita boleh inzal.. bagi ceramah lucah takde nak inzal pula.. hebat
Quote krustykrab 30-3-2018 04:50 PM
kalau cerita ni betul....mmg kesian la nasib wanita di sana
Quote chicozinn 30-3-2018 04:54 PM
nape ekstreme sangat  Islam kat sana??kan Islam tu agama yang mudah, meolllsss tengok mek2 klate bila berhijrah ke selatan ni ramai je yg memberontak siap menyundel freehair kaler rambut mengalahkan orang bese freehair..tekanan much kah mek?
Quote DollahRepek 30-3-2018 04:54 PM
Mcm mana islam nak bertambah maju kalau semua benda nak disekat. Lobai2 nie ingat org islam nie kena duduk masjid & berzikir semata2 kah?
Quote katowjo 30-3-2018 04:54 PM
isle ini mudah

dia boleh u turn 180

dia juga boleh pusing auta 360

maklumlah ...agama ciptaan manusia aje..

dulu2 tok garu kebanggan ummah yang kengkonon zuhud naik merc sclass baru dia tu kata suara wanita itu haroooomm,,auratttt..dengar nagji quran pun haroooomm auraaatttt

tetiba time nak pru disebabkan terdesak nakkan undi demi kuasa dan duit..dia pi kasi calon wanita lak bertanding di negeri serambi mekah dia tu

siap leh pi ceramah lagi..tetiba konar 180...maka kedengaran lah suara wakil2 calon bertanding wanita itu de ceramah2 seluruh negeri dia..tak harommmm dah..


bila dah menang...duit boleh kausa boleh..isel dia boleh 360 balik halang penceramah ini  hanya sebab "suara" pompuan itu auraaatttt harrooommmmm..

isle is the way of laifffff...prrrrrrrrrrrfttttttttttttthhhhhhhhhhhhh
Quote Modngengade 30-3-2018 04:58 PM
habis tu cikgi2 di klate guna bahasa isyarat ke sister?  @famri7
Quote pendeta 30-3-2018 05:09 PM

Quote nolya 30-3-2018 05:12 PM
Kalau PAS jadi PM habislah.  Semua dj wanita tak leh muncul lagi di semua saluran tv.  No more women news readers, no more Sherry Show, lagu2 nyanyian DCT, ZZ, Ella, dll semua rakaman boleh masuk arkib.  Hanya lagu2 Aiman Tino, The Megistret, Search, Wing aje yg boleh diperdengarkan. Bye2 Seri Dewi Malam kerana kalian sudah tak boleh Tiru Mcm Saya dn kaum wanita akan Patah Hati, membawa kecewa rasa menceburkan diri ke dlm sungai Sri Sarawak. Oh Tuhan! ampunilah kami para wanita miskipun Dunia Belum Kiamat
Quote honeybucuk 30-3-2018 05:13 PM
tetiba wonder sh khasiadah ek nama dia yg wakil malaysia ke turki ke mana ntah..
bertebaran video dia di alam maya..

aurat ke tak actually?

Lihat semua komen(76)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-8-2022 06:13 AM GMT+8 , Processed in 0.085927 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top