CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Masa Depan Suram, Pelajar 7A SPM Tiada IC

20-3-2018 04:01 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 6337| Komen: 72

Description: Tiada dokumen yang membuktikan dirinya adalah warganegara Malaysia membuatkan seorang pelajar cemerlang memandang masa depannya sebagai suram.
Tiada dokumen yang membuktikan dirinya adalah warganegara Malaysia membuatkan seorang pelajar cemerlang memandang masa depannya sebagai suram.

Menurut laporan Malay Mail, permohonan warga negara Rosiah Abdullah sudah beberapa kali ditolak oleh Jabatan Negara.

“Pihak berkuasa kata mereka tidak pasti siapa ayah saya, yang tinggalkan ketika saya lahir, mereka tidak boleh memberikan kerakyatan kepada saya.

“Namun saya memang tinggal di Malaysia, bukan negara-negara lain, jika tidak di Malaysia, ke mana lagi saya pergi?”

Rosiah, Foto: Malay Mail
Rosiah yang menjadi anak angkat kepada seorang tukang jahit mendapat 7A dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan 9A dalam Penilaian Menengah Rendah (PMR).


Ibu angkatnya, Satrah Nabowah memelihara Rosiah sejak dilahirkan namun permohonan kerakyatan pada 2011 dan 2013 telah ditolak.

“Hari jadi saya bakal menjelang pada 25 April, saya harap menjadi warga negara Malaysia sebagai hadiah hari jadi terindah buat saya.” 

Gadis ini juga tidak boleh membuka akaun bank atau mendapatkan lesen memandu, seolah-olah dirinya tidak wujud.

“Kenapa saya dilayan tidak macam orang lain? Saya lahir di Klang dan membesar di sana, saya fasih bahasa Melayu dan semua rakan warga Malaysia. Tidak adil saya terpaksa harungi situasi yang saya tidak dapat kawal. Saya ada cita-cita dan saya masih muda. Saya tidak mahu berputus asa dan hilang arah, tapi ia memang berat.” -CARI
27

Bagus
6

Marah
15

Terkejut
9

Sedih
13

Lawak
24

Bosan

Friends Rank (94 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote shernazz 20-3-2018 04:05 PM
Hoh le...dh xtahu sapa mak pak mmg susah sikit la
Yg mak pak pung bodo serah gitu aje anak tu..sian dia..
Quote Modngengade 20-3-2018 04:05 PM
anak trisna ke ni?
Quote eetodee 20-3-2018 04:16 PM
kesian budak neh. Banyak prosedur dah buat tapi susah nak dapat ic

yang peliknya bangla ngan sempadan filipin tuh senang2 je dpt ic.
Quote Clan204 20-3-2018 04:17 PM
tunggu je la dek negara singapura offer ke sana...  kan singapura suka sailang budak2 malaysia yg pandai2 nh... lgpun malaysia tak perlu pandai sgt pun
Quote PEPPERMAN 20-3-2018 04:18 PM
Da dekat PRU ni,  gi lah cari orang politik. Depa suka hati nak menolong
Quote rospinki 20-3-2018 04:19 PM
bagaimana bisa dia menduduki spm kalau takde ic?

Quote shamsadis 20-3-2018 04:19 PM
kalau macam tu warga Sri Lanka India datang Malaysia melancong, duduk sini, bagitau je dia rakyat Malaysia claim MyKad gitu ntah2 ko tu anak yang dibeli dari indonesia agaknya
Quote epis 20-3-2018 04:23 PM
Mcam kawan saya kt sabah gak die xde ic cume taraf penduduk tetap sebab mak ayah asal dari filipina, tapi die mmg lahir kt sabah.. byk gak A mase spm tapi xdpt sambung bljr even ke form 6 sebab xde ic.. die siap ckp bt penat je bljr rajin nk bg a addmath fizik kimia sume...
Quote roy3 20-3-2018 04:39 PM
mcmana bole amik spm pulak kalu xde ic?
Quote Madel 20-3-2018 04:46 PM
Tak ada IC macamana boleh amik periksa?
Quote mbhcsf 20-3-2018 04:48 PM
hmm kenapa pelajar ni tak mohon kerakyatan belah mak dia?
mak dia ade ke passport atau bentuk dokumen sah pengenalan diri?

i mean ...?


Quote harkktuih 20-3-2018 04:48 PM
kawen dgn org kaya politik dekk..bukan takat warganegara, bangsa pun ko boleh tukar..
Quote jeligoreng 20-3-2018 05:05 PM
Kalau macam tu....macam mana dia boleh sekolah?
Quote laksmanabentan 20-3-2018 05:14 PM
ehhh... Mat Dan tu rilex aja boleh dapat warganegara...

ayah tak dapat di kesan.. emak pun tak dapat di kesan..
di beli  oleh ibu angkat dari kecik...

tapi heran gak, camna leh ambil periksa SPM..
dokumen apa yg dia pakai nih...
Quote gede-bab 20-3-2018 05:37 PM
laksmanabentan replied at 20-3-2018 05:14 PM
ehhh... Mat Dan tu rilex aja boleh dapat warganegara...

ayah tak dapat di kesan.. emak pun tak d ...

Mat Dan dapat PR (penduduk tetap) bukan warganegara...
Quote gede-bab 20-3-2018 05:41 PM
kesian lah budak ni...bukan salah ko dik..salah mak pak ko....
harap2 JPN boleh bagi kewarganegaraan...
apa beza dengan penduduk yang lahir kat pedalaman depa pun rasanya tak ada bukti pun lahir dari ibu bapa warganegara..
harap2 mak bapa angkat jangan putus asa..inya Allah berjaya satu hari nanti...
Quote relaxjek 20-3-2018 05:43 PM
Org  bijak pandai.. fasih bahasa melayu.. rupa pun melayu.. mengamalkan cara hidup melayu.. kawan2 pun org malaysia.. patut bagi ic laa.. org mcm ni laa patut dpt ic..
Quote prettyuglybabe 20-3-2018 05:55 PM
tinggal kat malaysia bukan bermakna senang-senang boleh claim ko warganegara..
yang mak angkat tau amik anak angkat tapi tak reti nak uruskan dokumen..
entah-entah mak angkat pun bukan orang malaysia..
alih-alih nak anak angkat jadi warganegara..
Quote slavehunter 20-3-2018 06:17 PM
Kalau asal Klang tu aku rasa keturunan indo la.....

Lihat semua komen(72)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

24-1-2022 12:17 PM GMT+8 , Processed in 0.088511 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top