Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Aku Rimas La Peniaga-Peniaga Kelantan Ni. Belajar La Cakap KL..

Oleh: Whitney|14-3-2018 02:57 PM |Dilihat:2813| Komen: 59
Gambar sekadar hiasan
Negara kita ini boleh dikatakan agak unik kerana mempunyai pelbagai bahasa dan setiap bahasa itu pula ada dialek-dialeknya. Antara dialek-dialek bahasa Melayu di Malaysia adalah seperti dialek Utara,dialek Kelantan, dialek Terangganu, dialek Perak dan bermacam-macam lagi. 

Dialek-dialek tempatan di semenanjung Malaysia ini sebenarnya adalah variasi daripada bahasa Melayu. Yang uniknya, walaupun berlainan dialek, rakyat negara kita masih saling bersefahaman antara satu sama lain.

Ibarat pepatah, masuk kandang kambing mengembek dan masuk kandang harimau mengaum. Begitu juga apabila kita masuk ke tempat orang yang mana kita perlu menyesuaikan diri dengan cara dan bahasa orang di situ. Seorang pengguna twitter bernama Areej telah menaikkan status kerana tidak berpuas hati dengan sikap pelayan restoran yang menggunakan dialek Kelantan ketika mengambil pesanannya. 

Dia berasa rimas apabila berhadapan dengan orang yang tidak dapat menyesuaikan bahasa  di tempat mereka berada atau lebih mudah, menggunakan sahaja dialek Kuala Lumpur yang semua orang faham. 






Ramai netizen yang mengecam wanita tersebut kerana diangap tidak boleh bertoleransi dengan masyarakat sekeliling. Jika tidak faham, boleh saja bertanya dan jangan menganggap ia satu isu yang perlu diperbesarkan. 


Tetapi, ramai juga netizen yang menyokong apa yang ditulis oleh wanita itu di twitternya. Jika sudah berada di negeri orang, kenalah belajar dan biasakan dengan dialek orang disitu agar tidak timbul salah faham. 


Ramai juga netizen yang komen, restoran yang wanita ini pergi mungkin restoran siam yang pemilik dan pekerjanya berasal dari Thailand. Sebab itulah mereka susah hendak bercakap dalam bahasa Melayu dialek KL dan bahasa yang mereka gunakan ala-ala dialek Kelantan.



Apa-apa pun, ia bukanlah satu masalah yang serius dan perlu diperbesarkan. Asalkan dua pihak saling memahami dan boleh bertolak ansur dalam apa jua hal. Jika mereka dapat menghormati bahasa dan dialek masing-masing, itu lebih baik. Apa pendapat kalian? - CARI 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
3
Sedih
3
Lawak
4
Bosan
4
Komen: 59
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote otai_g 8-4-2018 06:19 AM
silap ckp bab kelantan. Kelantan ni bnd yg ko x blh tegur tau. Walaupun ko ckp bnd yg btl ttp kena kecam

Lain-lain Komen

Quote shernazz 14-3-2018 03:15 PM
Hahaha
Aku ckp je bahasa biasa
Kalau xpaham aku soh dia ulang
Quote zulka 14-3-2018 03:16 PM
ko tu yg patut belajar semua loghat semenanjung ni, tak rugipun belajar...aku bukan nk sombong la tapi takat loghat2 dlm Malaysia ni boleh je aku layan....nk kata terer sgt tak la tapi tau basic2 pun dah cukup...kecek klate ko kecek ganu ko buleh blako..      
Quote Artemesiaa 14-3-2018 03:19 PM
Sebab tu elok guna bahasa kebangsaan je sama2 win
Quote drivethru 14-3-2018 03:22 PM
Dorang ni suka cakap kuat2. Kadang2 bingit gak telinga.
Quote Burong_Hantuk 14-3-2018 03:35 PM
betol lah.dari utara hingga selatan,peniaga peniaga nih cakap bahsa kelantan.adoi memang rosak bahasa
Quote krustykrab 14-3-2018 03:37 PM
lah.....takkan la sikit pun tak faham...takat nak odar makanan je kut, bukan kena tulis repot bagai...

aku rasa pengadu ni mmg tak suka kelate..
Quote wadiunong 14-3-2018 03:42 PM

bangangnya la dok merempan dgn loghat negeri2 ni. macam la korang tu urban sangat lahir kt Keyell ni. entah2 lahir kat sg golok tu ha. loghat tu salah satu benda yg unik mewakili budaya/rakyat negeri2 .

lain kali masak sendiri kat rumah tu. tak payah nak tapau/makan luar. tak pon pegi makan kat restoran/hotel. tak payah pegi kedai street food mcm tu
Quote wadiunong 14-3-2018 03:42 PM
Burong_Hantuk replied at 14-3-2018 03:35 PM
betol lah.dari utara hingga selatan,peniaga peniaga nih cakap bahsa kelantan.adoi memang rosak bahas ...

ko jangan pembongak la nenek hantu
Quote wadiunong 14-3-2018 03:44 PM
krustykrab replied at 14-3-2018 03:37 PM
lah.....takkan la sikit pun tak faham...takat nak odar makanan je kut, bukan kena tulis repot bagai. ...

kan sistur. pernah dikecewakan terus merempan. aku pegi pantai timur, ok je hidup je kat sana. takda pulak kebulur tak makan sebab tak paham bahasa org sana.
Quote mizruncing 14-3-2018 03:46 PM
over nya minah ni. bajet kl sgt
Quote saviour_09 14-3-2018 03:52 PM
aku malas nak  komen dalam dialek kelate sini
ada yg butthurt ngadu kat momod nanti
bleergghhh!

be proud la we u come from
kawan org pahang kwn cakak pahang
chuollss org kl so go on la cakap la kl

jadi macam ayam cakap dengan itik lantak pi la
janji masing2 paham
benda kecik macam ni pun nak jadi isu benci sana sini bagai
Quote CiliPadiSedap 14-3-2018 03:53 PM
dik upgrade RAM otak dik,  sekerdil kerdil sis vokuru bahasa afrika utara pun dia faham ini kan bahasa kelantan.

Quote krustykrab 14-3-2018 04:03 PM
wadiunong replied at 14-3-2018 03:44 PM
kan sistur. pernah dikecewakan terus merempan. aku pegi pantai timur, ok je hidup je kat sana. tak ...

teringat masa aku gi kelate nak beli air kat roadside stall....aku tanya berapa dia ckp samah....aku dah bagi 50 sen pastu pi tambah lg 50 sen

pastu laki aku gelak....peniaga tu pun gelak kaw kaw

sbb aku ingat samah tu singgit....

Quote prizadane 14-3-2018 04:09 PM
cakap je bahasa kebangsaan, memudahkan semua pihak.
dulu aku pun tak faham bahasa kelantan sampai lah masuk Uni n start bergaul dengan orang dari pelbagai negeri. biasa la mula-mula, tak faham kan..

tapi yang aku notice, kalau kebanyakkan kedai tomyam semua ni, diorang hire pekerja dari selatan thailand.. n most of them memang hanya tahu berbahasa kelantan.
Quote kikuri 14-3-2018 04:22 PM
gigih bagitau belajar kat yorkshire bagai...
Quote fushimi 14-3-2018 04:26 PM
tino ni nok kedarah menatang apa yang sampai tak pahe kak tu cakap gapo

paling paling orang kedai akan tanya nok make gapo

bukan dia tanya benda susoh



Quote makkenits 14-3-2018 04:42 PM
apa ke benda ni? aku syok je dgr org lain cakap loghat negeri masing2 wpun jenuh nak paham.. kekadang mmg direct je tanya kat member, amenda ko cakap tadi??? lps kena gelak dgn member, br diorg nak terang balik.. tp dapat belajar benda baru gak kan?
Quote noraidil_06 14-3-2018 04:54 PM
Dah nape duk butthurt dgn dialek Kelantan ni? Comel je. Raikan jelah perbezaan. Bkn dia tgh berurusan rasmi pun. Kaka doakan pompuan ni kawin 4 kali, 4-4 laki dia org Kelantan
Quote CardiGans85 14-3-2018 05:05 PM
X pernah jumpa org kelantan ckp bahasa mereka kt KL ni ms order mknn ke apa, dorg sume try nk ckp KL tp still tbelit gak dgn dialek dorg. Hakak hokey jah..chillex la best what bljr benda br

Perlu ke mention bljr kt Yorkshire tu? Bdk2 zmn la ni..adab kt mana.

Lihat semua komen(59)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.055276s Gzip On
To Top