Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"Entah Apa Akak Buat Kat Budak Tu Sampai Dia Panggil B*#I" - Netizen

Oleh: Ain|14-3-2018 12:57 PM |Dilihat:3394| Komen: 41
Siapa yang pernah bekerja sebagai jurujual terutama di kedai pakaian pasti pernah merasa pengalaman berdepan pelbagai jenis pelanggan yang banyak kerenah.

Bagaimanapun, baru-baru ini tular sebuah video memaparkan seorang jurujual yang didakwa bersikap biadab selain mengeluarkan perkataan kesat. Difahamkan, kejadian berlaku di Cenang Mall Langkawi.

"Wah budak ni sangat kurang ajar tahap gaban. Nak baling baju dekat muka saya.

"Kerja duduk je kot. Dia cakap 'babi' tu yang kita patah balik. Sakit pula hati depan anak-anak,"
tulis Nina Carero.


Loading FB Post...

Menerusi video itu, jelas kelihatan jurujual berkenaan tidak suka dirinya dirakam dan mengugut mahu membaling baju ke muka Nina.



Dipercayai, kejadian berlaku kerana jurujual tidak berpuas hati apabila dia terpaksa melipat semula baju yang bersepah selepas Nina cuba mencari saiz dikehendakinya.



Menurut Nina, dia bengang apabila jurujual terbabit bersikap kurang ajar sedangkan sebelum itu dia hanya duduk tanpa membuat apa-apa.

Video tular itu menerima pelbagai reaksi daripada netizen dan rata-ratanya beranggapan kesalahan berpunca daripada Nina sendiri.


"Apalah kau buat sampai budak tu panggil kau 'vavi',"
komen netizen.
 



Pun begitu, segelintir masyarakat mengaitkan kejadian dengan jurujual lain yang sering didakwa tidak mesra pelanggan.


Rata-rata jurujual muka ketat je




Namun, tetap ada pihak menyebelahi pihak jurujual dan meminta orang ramai untuk tidak mempercayai cerita sebelah pihak sahaja.
 

Foto: FB

Bagaimanapun, The Reporter melaporkan jurujual berkenaan sudahpun memohon maaf dan mengaku kesalahannya.

 
Foto: The Reporter

Menurut pembaca, siapa bersalah dalam hal ini? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
3
Terkejut
2
Sedih
2
Lawak
4
Bosan
4
Komen: 41
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote rogayahtop 2-6-2018 07:30 AM
Kesian dgn salesgirl kengkadang, tp so far akak paling respek dgn staff mr diy sekitar kl. Dah la punya ramai org, tp still melayan org baik2 je.

Lgpun kena ingat kadang2 diornag ni ada yg underpaid, kena pulak bukan buat sales je.

tp x dinafikan ada yg mmg x yah keje duk rumah je la kak. nak2 yg asal hendon. even kat lowyat tu dah ada hendon keje so mmg banyak komen. pemalas, kumpul ramai2 duk bergebang bahasa diorang.

Lain-lain Komen

Quote jazaa100 14-3-2018 01:22 PM
Annoying sgt suara yg merakam ni....

Nak tunjuk good good, ckp omputeh dgn budak tu....klu kau nk org hormat kau...kena le hormat org dulu....

Quote CiliPadiSedap 14-3-2018 01:32 PM
wahai acik.

orang cakap sekali babi perlu viralkan ke? nak jadi macam acik kepam cari forum? sikit2 upload gambar bila xpuas hati? sikit2 personal attack? childish and kepam

sabarkan diri. lepas tu si suami jadi batu api petik mak dia xajar lah apa? bawa muhasabah diri.

the point is dua2 bersalah.  satu kesalahan menjadi dua kesalahan bila lagi satu jadi batu api. ada baiknya bersabar dan xperlu viralkan. dosa viralkan  berapa banyak pahala awak bagi kt dia?

golongan camni banyak dalam dunia maya dan dunia offline. relax and cool.  the more u aibkan orang the more Allah buka aib u. karma is there .

ada baiknya maafkan je  sales women tersebut.  awak nak layanan elok tapi awak sendiri layan orang tak elok.  cermin diri sendiri dulu sebelum nak viralkan video.

Quote mawarika 14-3-2018 01:37 PM
Dah keje ko layan org, lipat baju.. buat je la.. nak bising-bising. Gaji bayar utk apa? Jadi lady bos? Keje hati nak ikhlas. Kalau ko rasa berat je keje..menyusahkan.. baik benti. Done lahar.
Quote grizz 14-3-2018 01:37 PM
nak glamer la tu
Quote kikuri 14-3-2018 01:41 PM
nape acik nina tu tak mintak tolong adik ni cari saiz... ke fefeling kurus hujung hujung baju saiz kecik tak muat... tak boleh cari baju elom elok ke... perlu ke sepahkan baju....

Quote damian_lee 14-3-2018 01:42 PM
Walaupun aku xpernah kerja jual baju
Tapi kalau tgk attitude malaysian yang suka sepahkan pakaian yang tersusun ... kadang sampai jadi mcm kain kotor yang belum dicuci
Aku plak rasa rimas dan jijiks ngan perangai tak ada sivik mcm tu

Sejenis PPRT ya perangai mcm tu
Quote aleesyasofia 14-3-2018 01:53 PM
kalo iols sjenis rajin.. bila dah buka lipatan bju tue nk tgk saiz dan kalau tak jadi beli iolss akan lipat smula wlaupon xbpe kmas.. sbb iolss prasan ada stgh tue main cmpk jer.. mmg la kje diorg kne mlipat smula.. tp xsush kan kalo kita mudahkn kje org..

sama jgk kat tmpt mkn.. xslh kalau planggan yg kutip dan letak kat tmpt yg disediakan.. atau kmas mja supaya xbrsepah.. sbb akan mmudahkan planggan sterusnya dan playan jgk..
Quote prettyuglybabe 14-3-2018 02:23 PM
i selalu cari saiz kat rak gantung..
dah ngam baru mintak baru..
kalau tak ada, baru cari kat lipat..
ada sekali pergi kedai mana entah..
baju jadi setimbun sebab kena kecah dengan manusia..
nak cari baju kena korek..
i nak membeli pun jadi kesian tak jadi beli..
Quote alieyrina 14-3-2018 02:25 PM
penah sa buat muka tak puas hati aku duk pilih baju. ..last dia tulis resit..antar baju ke kaunter..aku blah balik..kuasa aku nak beli ..
sebelum sampai memg baju dah semak kt situ ok..
Quote purpler 14-3-2018 02:41 PM
yg ambil video tu nampak sgt control suara sbb dia dah aim nak viralkan video dia tu....
aku pernah kerja mcmni, perangai customer mcm makcik tu mmg ada...
tapi majoriti yg sepah2kan baju ni akan kata sorry bila nampak kita lipatkan baju2 tu balik....


Quote saviour_09 14-3-2018 02:57 PM
sometimes sales person ni ada jugak yg biadap
& customer pun lagi ramai yg biadap

aku pernah kena dengan supervisor kat parkson
dengan muka ketat & depan2 orang dia sindir aku
terus aku turut dia ke kaunter lain & situ jugak la dia makan maki hamun!
petang tu jugak management from kl hq call & apologise

so moral of the story is, molot kena jaga dikkk
be it employee @ customer, both must understand each other
Quote Artemesiaa 14-3-2018 03:16 PM
Sama2 ada silapnya, sesetengah orang memang suka dilayan macam tuan dan sesetengah jurujual ada juga yang agak malas nak melayan pelanggan.
Quote fushimi 14-3-2018 03:53 PM
aku ada je jumpa cuntomer yang biadap dulu pernah kena sekali ngan akak gomen.Waktu tu hari jumaat staff laki semua gi solat jumaat tinggal yang pempuan je.So memang tak terlayang ,tetiba akak tu emo cakap aku tak  layan dia.Lepas tu sindir sindir aku.Dasar hakak gomen pukis kepam dahlah hodoh perangai cam cibai

ada lagi sekor pa menteri bukan  main berlagak lagi.Yang ni kawan aku kena.Dah la suka pakai seluar ketat sampai nampak bentuk puki temban

Quote prizadane 14-3-2018 04:17 PM
damian_lee replied at 14-3-2018 01:42 PM
Walaupun aku xpernah kerja jual baju
Tapi kalau tgk attitude malaysian yang suka sepahkan pakaian y ...

ye..betul tu. menyampah dengan mereka yang tak reti nak lipat or hang balik baju after tengok. lain la kalau kat fitting room, memang tak payah lipat. just letak je dalam bakul.
sebab tu menyampah pergi sogo..sebab selalunya baju akan dibiarkan bersepah. lepas dah tengok, takde nak kemas. pastu tak reti nak minta maaf kat promoter kalau dah sepahkan. oh, padini pun sama time sale.
Quote dinopower2 14-3-2018 05:30 PM
CiliPadiSedap replied at 14-3-2018 01:32 PM
wahai acik.

orang cakap sekali babi perlu viralkan ke? nak jadi macam acik kepam cari forum? siki ...

kan... iols panggil @dodolgemok gemok air pun... badak berendam pun idok lah kena viral....
Quote CiliPadiSedap 14-3-2018 05:38 PM
dinopower2 replied at 14-3-2018 05:30 PM
kan... iols panggil @dodolgemok gemok air pun... badak berendam pun idok lah kena viral....

sis vokuru hantu kopek pun aman2 je mengopek tak de nak sentap viral bagai hanya acik kepam berkepam suka viral sana sini
Quote LautBiru52 14-3-2018 06:22 PM
Tak tau kisah dari mula so tak boleh la tentukan sapa betul sapa salah kannn.
Quote makita 14-3-2018 06:32 PM
Meols mmg ketakutan kalu teman kwn try baju kt fitting room. Sbb cara dia lepas try n xnk beli...dia tros blah je tgal kn baju dlm fitting room n tros keluar dari kedai.
Tak ke salesperson tu syak nk curi ke apa.
Quote ~boolean 14-3-2018 07:02 PM
1.Buat sepah baju...

2.Baju tak mahu campak aja ikut suka..atas lantai pun ada...

3.return balik baju tak ada resit, baju dah koyak/tetas atau lebih dari hari yang ditetapkan dalam exchange policy...

Nomobor tiga tu lah paling banyak aku maki hamun customer sepanjang jadi outlet manager...lepas dah carutkan budak bawahan aku, cari pasal dengan aku pula..memang nahas sekor2 aku kerjakan..dengan budak2 aku yang rata2 lepasan spm boleh lah customer nak tibai..

Bersyukur zaman aku dulu kuasa viral masih tak meluas..

Lihat semua komen(41)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.057970s Gzip On
To Top