Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"Cari Parking Pun Boleh Baca Doa Makan, Korang Jahil Kalau Gelak!" - Netizen

Oleh: Ain|9-3-2018 01:35 PM |Dilihat:2697| Komen: 11
Setiap pergerakan kita dalam hidup ini dimulakan dan diakhiri dengan bismillah serta doa. Jadi, hayatilah dengan khusyuk doa yang dibaca dan fahami maksudnya supaya kita ikhlas tunduk menadah tangan meminta pada-Nya.

Susah nak ingat doa? Paling tidak pun pasti doa makan dihafal setiap muslimin dan muslimat.


Foto: Ken Hunts Food

Namun, pernah tak anda melihat orang lain membaca doa makan selain dari waktu makan? Bagi yang tak tahu, pasti tergelak kerana menyangka dia tersalah membaca doa.

Jangan begitu, kalau kita tahu maksud doa makan itu sendiri, pasti kita juga akan mengamalkannya dalam apa jua keadaan.

Perkongsian Alhusna Asma di Twitter menarik perhatian ramai yang baru 'celik' matanya berhubung isu ini.


Kita yang jahil!

 


Menurutnya, doa makan bukan sekadar dibaca ketika berdepan makanan, sebaliknya ia juga boleh dibaca dalam solat.


Doa ni tak sebut pun soal makan

 


Seorang pengguna tampil menjelaskan bagaimana masih ramai yang keliru dengan doa makan yang sebenar.


Doa makan yang betul adalah...

 


Dalam masa sama, ramai juga pengguna mendakwa mereka sering mengamalkan 'doa makan' ketika mencari tempat letak kereta mahupun ketika belajar.


"Member aku nak cari parking, baca doa makan. Cubalah, Insya Allah murah rezeki walaupun ruang penuh.

"Sejak amalkan doa makan ketika nak menjawab peperiksaan, Alhamdulillah keputusan 100 peratus!"
komen netizen.
 





Ramai yang berterima kasih di atas perkongsian ilmu daripada Alhusna Asma itu.


Jom sebarkan ilmu!

 
Foto: Twitter

Sekarang mana yang tak tahu tu dah tahu, kan? Jadi, lepas ni jangan gelakkan orang lain yang membaca doa makan ketika mencari parkir. Malah, anda sendiri pun boleh mencuba! - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
5
Marah
6
Terkejut
5
Sedih
4
Lawak
8
Bosan
7
Komen: 11
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote GigaMom 6-6-2018 03:31 PM
Rezeki masuk thread ni

Lain-lain Komen

Quote nadna 9-3-2018 01:49 PM
Ya memang berkesan.Actually bagi saya parking pun satu rezeki tau terutama di hari puncak
Quote rayray28 9-3-2018 03:00 PM
Mmg dok amalkan ini sejak dr tahun lepas..mmg alamdulillah setakat ni mmg murah sgt2 rezeki dpt parking..kwn uatazah yg ajar
Quote sabar_sabariah 9-3-2018 03:44 PM
alhamdulillah..
tengah rehatkan minda (read: mengular), aku dapat ilmu berguna
so sambung kerja balik
Quote palmolive 9-3-2018 04:28 PM
makan jek tau..patut la obes
Quote gigahertz 9-3-2018 05:12 PM
nadna: Ya memang berkesan.Actually bagi saya parking pun satu rezeki tau terutama di hari puncak

satu lagi doa hilang barang betul2 berkesan sis. i pernah kena{:cryrun
Quote URUHA 9-3-2018 06:09 PM
Meols mmg dah lama amalkan doa mkn ni masa cari parking. So far kebanyakannya berkesan gitchew
Quote gekkou 9-3-2018 06:20 PM
normal jek cari parking baca doa makan
sapa yang gelak tu kesian
ramai yang anggap rezeki tu dalam bentuk makan minum duit saja
Quote bungarose 9-3-2018 07:14 PM
Saper yg patutnyer kena gelak nih
Itu doa rezeki
Quote paz 9-3-2018 10:57 PM
Paz pun amalkan doa makan cari parking. Takde sapa bagitahu, Cuma masa tu paz hanya berfikir logik aja. Sekarang dah tahu, akan amalkan dalam apa jua situasi
Quote finn 10-3-2018 09:09 AM
terima kasih..
Quote GigaMom 6-6-2018 03:31 PM
Rezeki masuk thread ni

Lihat semua komen(11)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.056820s Gzip On
To Top