Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Resepi Ayam Butter Telur Masin Paling Simple Dan Sedap

1-3-2018 11:45 AM|Oleh: Faizal | Dilihat: 2567| Komen: 13

Biasa dengar udang masak butter je kan? Sesekali buat inovasi tukar selera kita buat menu ayam butter pulak. Jom cuba resepi Ciknie mana tau sedap!


AYAM BUTTER TELUR MASIN

Bahan-bahan


5 ketul ayam C potong kecil
5 sudu besar tepung jagung
Sedikit garam
5 biji telur masin C rebus dan hancurkan yg kuning sahaja
Setengah senduk butter
4 ulas bawang putih- cincang
2 tangkai daun kari
6 @ 7 biji cili padi C hiris
Sedikit susu sejat kalau tak ada boleh saja bubuh air.

Cara-cara membuatnya



  1. Perap ayam kejap dgn tepung jagung dan garam. Goreng dan ketepikan.
  2. Panaskan butter, tumis bawang putih, daun kari dan cili padi hingga naik bau.
  3. Lepas tu masukkan kuning telur masin yang dah dihancurkan. Gaul rata.
  4. Bila dah start berbuih tu masukkan sikit air, perasa, sedikit gula. Dah boleh masukkan ayam dan gaul rata. Siap!

 

Senang kan? Selamat mencuba.. - CARI 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
4
Terkejut
12
Sedih
4
Lawak
4
Bosan
1
Komen: 13
Komen

Previous : Alahai Comelnya, Roti Senyum Berkeju. Tambat Hati Anak-Anak Dengan Mudah..

Next       : Sup Tulang Merah Yang Power, Nak Makan Dengan Pasta Pun Boleh!

Komen Terbaru

Quote hatikudus 8-3-2018 12:37 PM
Haihhh tak sabor pulak aku nak mencubanya balik kerja nanti

Lain-lain Komen

Quote pumpkingirl 1-3-2018 01:08 PM
Sedapnyya...
Quote yoorinafb 1-3-2018 03:15 PM
lama x makan.  buat basah banyak kuah pon marbeles jugak ni{:hooray
Quote de_ikea 1-3-2018 03:57 PM
Masuk je yg putih sekali. Sayang nk dibuang. Rasanya sedap je. Masih sama.
Quote Chole84 1-3-2018 06:11 PM
Sedapnye...
Quote QasehOrked 1-3-2018 10:07 PM
Alamak.. sedapnya
Quote MarissaOberlin 2-3-2018 11:03 AM
Merembes nok
Quote whitePoison 2-3-2018 10:20 PM
lama tak makan ni. Malas nak buat
Quote alieyrina 3-3-2018 05:39 PM
Bwg putih tu aku nk ganti apa arr..aku memg takleh p dgn bwg
Quote alieyrina 3-3-2018 05:39 PM
Bwg putih tu aku nk ganti apa arr..aku memg takleh p dgn bwg
Quote gam_gajah 5-3-2018 01:54 PM
de_ikea replied at 1-3-2018 03:57 PM
Masuk je yg putih sekali. Sayang nk dibuang. Rasanya sedap je. Masih sama.

kalau letak yg putih takyah letak garam dah rasanya

Quote de_ikea 7-3-2018 07:00 PM
gam_gajah replied at 5-3-2018 01:54 PM
kalau letak yg putih takyah letak garam dah rasanya

Aah tak payah. Butter pun dah rasa salty kecuali lah klo guna unsalted butter
Quote gam_gajah 8-3-2018 09:07 AM
de_ikea replied at 7-3-2018 07:00 PM
Aah tak payah. Butter pun dah rasa salty kecuali lah klo guna unsalted butter

kena cuba ni...
Quote hatikudus 8-3-2018 12:37 PM
Haihhh tak sabor pulak aku nak mencubanya balik kerja nanti

Lihat semua komen(13)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048535s Gzip On
To Top