Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Tiga Pesan Mufti Kepada Neelofa

28-2-2018 10:23 AM |Dilihat:4114| Komen: 75
Berikutan tindakan pelakon dan usahawan berjaya Noor Neelofa Mohd Noor atau Neelofa melancarkan koleksi tudung terbarunya, BeLofa di kelab hiburan Zouk baru-baru ini, banyak kecaman dan tohmahan dilemparkan terhadapnya.


Foto: Facebook



Susulan itu, Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri melahirkan kebimbangannya berhubung tindakan selebriti berkenaan kerana ia akan menimbulkan pelbagai persepsi negatif mengenai wanita bertudung.

Dr Zulkifli memberi tiga nasihat berikutan tindakannya; yang pertama adalah bertanya kepada ulama sebelum mengambil sebarang tindakan membabitkan agama, seterusnya memelihara imej wanita bertudung dan terakhir adalah mencari rezeki diberkati ALLAH SWT.


Foto: Facebook

Memetik Sinar Online, Dr Zulkifli turut menegaskan bahawa matlamat tidak menghalalkan cara kerana fitnah dan tohmahan perlu sentiasa dielakkan.

Mufti berkenaan khuatir tindakan Neelofa membawa satu fenomena normalisasi, iaitu apa sahaja boleh dan dibenarkan asalkan bertudung.

"Benar, perniagaan untuk mendapatkan keuntungan adalah matlamat murni, namun kaedahnya juga wajib diraikan agar terhasil keberkatan.

"Kekhuatiran ini bukan bermakna agama mengongkong wanita, tetapi agamalah sebenarnya membebaskan wanita dari penjara keterbukaan tanpa had, kepada mendapat hak kebebasan bersyariat.

"Sedangkan perubahan daripada tidak bertudung, kepada bertudung bukanlah satu bentuk hipokrit kerana ia tidak hanya melibatkan penghijrahan diri tetapi juga penghijrahan hati dalam usaha menggapai redha Ilahi. Jika bukan redha-Nya yang kita impi, apa lagi hendak kita cari di dunia ini?," katanya dalam satu kenyataan.

Dalam masa sama, Dr Zulkifli menasihati orang ramai supaya tidak membesarkan isu itu kerana dikhuatiri mengaibkan dan menimbulkan fitnah.

"Kami mengenali Hajjah Neelofa sebagai simbol Muslimah yang berjaya. Tidak ramai yang mampu menggalas tugas sebagai 'wanita besi' dan 'gergasi' dalam perniagaan dan kerjaya," katanya. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
4
Marah
2
Terkejut
0
Sedih
1
Lawak
5
Bosan
2
Komen: 75
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote haruslah 5-3-2018 11:37 AM
alesandra replied at 5-3-2018 11:05 AM
ok paham.tapi aku xnak sgt kecam depa ni pun bukan psl aku karatz depa tapi byk belajar dari musib ...

Kalau i tanda paper exam, i bagi u 98 markah...2markah kurang sbb short form byk...hihi
Betul, yg kutuk keji tu sampai aku bace pon "eh mengutuk tu pertahankn islam ke?dah cukup islam sgt?"
gittew....

Lain-lain Komen

Quote kucen_miang 28-2-2018 11:39 AM
dah tiga mufti berpesan, tak insaf lagi tak tau la. atau semakin mendongak langit ego tine kelate ni.
Quote ekinzzz 28-2-2018 11:41 AM
angkuh nealofa ni.. sbb die rase die kaya .. ramai pengikut akan beli tudung2 die.. boikot je..
Quote kakigebang 28-2-2018 12:07 PM
Terima kasih mufti sbb ambil tahu dan beri nasihat .... semoga tuan mufti diberi AllahSWT kesihatan yg  baik dan bertugas lama sbg mufti WP..
Quote SWORKS27 28-2-2018 12:07 PM
ingat sikit lopa...
bila ulama dah tegur..harus terima dengan hati terbuka....buatlah apa yg patut untuk jernihkan kembali,,
yang tegur bukan calang2 ..ulama...

beliau bukan netizen kepam stok bawang..beliau orang yg layak menegur..
Allah dah bagi peluang anda ditegur oleh ulama sedangkan banyak kemungkaran2 lain yg dibuat oleh manusia ulama tidak menegur sebegini rupa..
alangkah bertuahnya anda nelopa....
Quote batmana 28-2-2018 12:14 PM
itula,
seharusnya  lopa jgn buat2 lupa plak
org dh tego, xmo ikut



Quote CardiGans85 28-2-2018 12:20 PM
Alhamdulillah..mslh ni mcm virus.
Quote DayangKirana 28-2-2018 12:32 PM
dengar tu hajah.. tegur means masih ada yang peduli...
Quote samasam90 28-2-2018 12:40 PM
DayangKirana replied at 28-2-2018 04:32 AM
dengar tu hajah.. tegur means masih ada yang peduli...

kutuklah neelofa tak peduli. iolls petik artikel di atas..
Quote samasam90 28-2-2018 12:40 PM
chuolls jgn terkejut, bila dengar sales berjuta juta ya.. walaupunnnnnnnnnnnnnnn wap nye tu di mana mana..
Quote iloveselangor 28-2-2018 12:42 PM
Yg komen pasal neelofa ni...hidup korang sendu takda laif...

Hujung2 bunuh diri nak cepat mati.
Quote iloveselangor 28-2-2018 12:43 PM
Sugesst neelofa buka je tudung tu...kalau buka tudung baru mufti tu senyap
Quote sekngucing 28-2-2018 12:45 PM
baru baru ni aku dah kata...
Quote finesse 28-2-2018 12:50 PM
Stay pressed..
Quote Mr_Beruk 28-2-2018 12:54 PM
Dah bongkus kapla kalu, musti-lah kena jadi sa-orang lobainita dan berpeel a way of life sa-pertimana ditunjokkan olih lobai dan lobainita yang lain-lain. Tidak kalu, nanti ada yang torhina dan mula kecam. Sa-moga dongan kecaman dan maki hamun yang diberikan olih orang-orang beriman akan membuatkan mereka insap dan berobah menjadi sa-perti depa joga.
Quote NAT_11 28-2-2018 01:04 PM
Nasihat Mufti ni, berpilioh-pilih.
Apasal NEELOPA yang disibukkannya...............................????
Perkara kecik dan remeh temeh je.
Pemimpin rasuah dan songlap duit rakyat, Mufti diam membisu.
Neelopa juga jadi pilihan............
Quote minahmanja 28-2-2018 01:41 PM
ekinzzz replied at 28-2-2018 11:41 AM
angkuh nealofa ni.. sbb die rase die kaya .. ramai pengikut akan beli tudung2 die.. boikot je..:curs ...

yg ni aku setuju sesgt.. dia ni sombong
Quote HannahMontana 28-2-2018 01:44 PM
it's time for ya to get a man to guide you in life to the straight path fap fap fappp
Quote dcruins 28-2-2018 03:10 PM
dia terkenang mumbo jumbo night zaman remaja dia tuuuu,lama dia tak pekena long island tea, tuuu sebab tak nak hirau dahhh teguran mufti....
Quote xtahumenahu 28-2-2018 03:24 PM
kenapa neelopak jadi pilihan?
sebab isu tgh hangat...idola bbnu
bukan lahh hadap nak tego neelopa sajorkk

Lihat semua komen(75)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
2.277399s Gzip On
To Top