Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Ini Malaysia Lah! Kalau Nak Penyewa Cina Je, Pindahlah Ke China!

Oleh: Ain|13-2-2018 02:21 PM |Dilihat:3781| Komen: 55
Banyak kisah mengenai tuan rumah dan penyewa pernah kita baca, dengar, lihat dan alami sendiri. Kalau bukan penyewa bermasalah, pasti tuan rumah yang membangkitkan isu.

Terbaru, seorang wanita, Mavinia Allagu berkongsi di laman Twitter mengenai pengalamannya berdepan pemilik rumah yang hanya mahukan penyewa berbangsa Cina warga tempatan.





Saya Chindia, boleh sewa tak?

 


Kerana berang, Mavinia menyuruh individu berkenaan memberitahu pemilik rumah supaya berpindah ke China kalau tidak mahu penyewa selain bangsa Cina.

Bagaimanapun, individu terbabit membalas bahawa mereka bukannya rasis, sebaliknya lebih selesa jika Cina tempatan yang menjadi penyewa.

"Mereka buat begitu sebab pernah mengalami pengalaman buruk sebelum ini. Jadi, mereka tak mahu perkara sama berulang,"
katanya.

 

Individu terbabit tetap dengan pendiriannya walaupun didesak Mavinia supaya memberikan nombor telefon majikannya dan mendakwa isu sedemikian patut ditularkan.

"Saya hanya seorang pelajar yang melakukan kerja sambilan. Saya cuma menjalankan tugas saja,"
balas individu berkenaan.
 



Perkongsian itu mencetuskan pelbagai respon di kalangan netizen. Ada segelintir daripada mereka pernah mengalami pengalaman serupa dan menyifatkan sikap perkauman wujud di mana-mana saja di negara ini.

 


Bagaimanapun, ramai juga yang tak bersetuju dengan Mavinia kerana menurut mereka pemilik rumah berhak meletakkan syarat kepada penyewa mereka.

 


"Biasalah ni, bukan masalah besar pun. Pemilik rumah berhak meletakkan syarat untuk penyewa mereka,"
komen netizen.

 
Foto: Twitter

Apapun, tak boleh juga nak salahkan pemilik rumah sebegitu kerana itu hak mereka. Mungkin mereka ada sebab sendiri kenapa bertindak sedemikian. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
5
Marah
4
Terkejut
4
Sedih
4
Lawak
4
Bosan
5
Komen: 55
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote ashcroft86 14-5-2018 09:02 AM
Kawan office pon india, die nak berjiran ngn india pon die xmau wehhh. Die ckp india ni kepoh lebih.

Lain-lain Komen

Quote zulka 13-2-2018 02:34 PM
akupun tak nak..
Quote prettyuglybabe 13-2-2018 02:41 PM
kecohnya mavina..
suka hati owner la nak sewa kat sapa..
sikit-sikit nak viral..
Quote awanearisu 13-2-2018 02:42 PM
Pengalaman masing-masing berbeza. Ayah kita dapat penyewa orang kita, habis lari senyap-senyap angkut sekali perabot rumah. Dinding penuh dengan calitan alat solek. Dapat penyewa India, elok dijaga rumah. Kadang-kadang ada juga mengadu kerosakan, tetapi yang kecil-kecil sahaja. Yang penting mereka sentiasa berkomunikasi dengan tuan rumah.
Quote vanillaninja 13-2-2018 02:45 PM
Edited by vanillaninja at 13-2-2018 06:46 AM

Maybe atas sebab2 keagamaan landlord letak syarat tu kot?

Quote umbut 13-2-2018 02:47 PM
Suka hati owner lah nak pilih sapa.. nak paksa2 pulak.. yenadey

Quote AbukRokok 13-2-2018 02:54 PM
keling skrg ni behaving more  like negro in US
Black Lives Matter konsepnya
Quote AbukRokok 13-2-2018 02:57 PM
biasa juga rentor xnak terima budak2 student sbb bnyak songeh/x matang/gila2
adakah racist terhadap student?
Student Lives Matter
Quote Jeanspurple 13-2-2018 02:59 PM
Ramai tak nak indian as penyewa. Sebab tu biasa kita tengok malay only or chinese only.. sebab banyak yg buat hal. Bau makanan is one thing jugak.. makanan indian kan banyak spices. Muslim biasanya pasal barrier tu je.
Quote bulanbulat 13-2-2018 03:04 PM
Kesian tukang reply. Tak pepasal viral sebab bos dia
Quote espri6006 13-2-2018 03:04 PM
prettyuglybabe: kecohnya mavina.. suka hati owner la nak sewa kat sapa..sikit-sikit nak viral..

isu kedai mesin basuh..xde pulak org kata ..tun kedai..ikut dia lah nak buat syarat apa pun
Quote supernaturalee 13-2-2018 03:06 PM
awanearisu replied at 13-2-2018 02:42 PM
Pengalaman masing-masing berbeza. Ayah kita dapat penyewa orang kita, habis lari senyap-senyap angku ...

alat solek calit kt dinding?
bdk art kot


Quote saviour_09 13-2-2018 03:08 PM
hak aku, kenapa aku nak kena justified pulak?
kalo aku la yg ditanya berlebih2 macam tu
Quote missinpiece 13-2-2018 04:09 PM
Iols tanak indian sebagai customer aci?
Coz licik yahamat berbelit mcm lidah dieorg gak.
Sukati owner la nk buat requirement pe pon, dieorg yg menanggung.
Quote Megikari 13-2-2018 04:22 PM
Abis tu kalau landlord kata nak tenant jantan je, xnak pompuan sbb yg lain kat umah tu semua ada bebird, adekah landlord tu sexist?
Quote orgsepang 13-2-2018 04:31 PM
Kenapa nak jadikan isu, banyak lagi rumah lain kan
Akak pun nak sewakan rumah pada muslim je walaupun ada yang perangai tak senonoh tetapi terjamin takde bekas daging babi atau tempat sembahan
Quote auntyaya 13-2-2018 04:48 PM
AbukRokok replied at 13-2-2018 02:54 PM
keling skrg ni behaving more  like negro in US
Black Lives Matter konsepnya

hehehehhe kannnnn .. rileks sudahh
Quote Artemesiaa 13-2-2018 04:56 PM
Dah orang tak nak sewakan cari je ler rumah lain buat apa nak argue lagi buang masa dan tenaga je
Quote BerbiriOren 13-2-2018 05:58 PM
same goes to me. Im doing business car rental. i would prefer malay as cust sbb senang nak deal if anything happen. I will avoid if Indian.. chinese x pena lg call nak sewa la... not being racist. ive got several indian friends, but its my asset. Normally Indian selalu ckp pusing2 if anytg happend mcm accident etc.. try to avoid any problem. profit is second..
Quote jazaa100 13-2-2018 06:03 PM
espri6006 replied at 13-2-2018 03:04 PM
isu kedai mesin basuh..xde pulak org kata ..tun kedai..ikut dia lah nak buat syarat apa pun

Kan....
siap campurtangan dari sultan lagi....


Lihat semua komen(55)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.055039s Gzip On
To Top