Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Bukan Untuk Mulut Saja, Bau Ketiak Pun Listerine Boleh Hilangkan!

13-2-2018 09:56 AM|Oleh: Norlili | Dilihat: 1641| Komen: 15

Selain digunakan untuk menyahkan bau mulut, pencuci mulut Listerine ada banyak kebaikan tersembunyi. Antaranya, ia boleh digunakan untuk peralatan rumah dan juga dapur serta pakaian.


Foto: fabhow.com

Wah, ini bukan kebaikan 3 dalam 1 dah ni, macam beribu kebaikan pula! Jom tengok apa saja boleh dibuat dengan Listerine?


1) Listerine menghilangkan bau ketiak dan tangan berbau. Caranya hanya dengan menggosokkan Listerine pada kawasan yang berbau beberapa kali (ikutlah nak guna tangan atau kapas), kemudian alirkan air bersih secukupnya. Taraa! Dah wangi. 

Foto: healthematics.com


2) Membersih dan menyegarkan pakaian. Biasanya baju akan berbau hapak kalau lambat dijemur, tapi dengan memasukkan satu penutup Listerine ke dalam mesin basuh akan menghilangkan bau dan membasmi kuman. Haa, kalau nak tahu mesin basuh pun akan menjadi bersih juga tau! 

Foto: Reviewed.com


3) Membersihkan Mangkuk Tandas dan Sinki. Tak perlu beli pencuci lain, hanya tuangkan setengah penutup Listerine ke mangkuk tandas dan alirkan air. Tak pun selepas kumur Listerine, terus sembur ke sinki. 

Foto: Reader's Digest


4) Listerine membersihkan tingkap kaca. Caranya, masukkan Listerine ke dalam botol penyembur dan semburkan di bahagian pintu atau tingkap kaca. KEmudian, lap dengan kain lembut yang bersih. Kotoran degil akan terus hilang! 

Foto: fabhow.com


5) Jika anda peminat bunga, banyak petua orang dulu-dulu suruh letakkan panadol di dalam bekas berisi air. Tak perlu, gantikan panadol dengan Listerine dan rendam batang bunga di dalam air campuran Listerine tersebut. Bunga dan daun akan kekal segar tau!

Foto: Global News Connect


6) Berus gigi kena selalu dibersihkan, bukan sekadar lalukan bawah air saja. Tuang sedikit Listerine di dalam gelas, rendam berus gigi beberapa minit dan bilas dengan air bersih. 

Foto: fabhow.com


Banyak juga ya kegunaan Listerine yang kita tak tahu ni, kalau beli pun tak rugi sebab kebaikannya bukan sedikit. Jom cuba! - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
7
Marah
4
Terkejut
10
Sedih
7
Lawak
6
Bosan
11
Komen: 15
Komen

Previous : Emoji - Nampak Je Comel Tapi Jangan Salah Guna, Nanti Lain Jadinya..

Next       : Bertambah Malas Kalau Ada 'Selipar Susun Sendiri' Seperti Ini, Setuju?

Komen Terbaru

Quote minguk 15-2-2018 03:00 PM
kalau macam tu merbahaya untuk kesihatan tak?

Lain-lain Komen

Quote haryatie 13-2-2018 10:07 AM
good info..
boleh cuba nii..
Quote paz 13-2-2018 10:16 AM
Ini info sangat berguna ni. Terima kasih share.
Quote saviour_09 13-2-2018 10:46 AM
listerine boleh hilang watermarak kat cermin kereta?
serabut la tengok
Quote gerbera.memopad 13-2-2018 10:55 AM
Good to know
Quote Artemesiaa 13-2-2018 12:02 PM
Wah banyak tips menarik dan berguna
Quote ~boolean 13-2-2018 12:18 PM
Listerine mahal, tak berbaloi buat cuci jamban
Quote revolusi_30 13-2-2018 12:45 PM
Listerine mahal kot....yg original tu mungkin murah la...yg tu yg paling kow....
Quote MeghanK 13-2-2018 01:00 PM
guna clorox je spray2 kat sink dan toilet bowl..lepas 10 minit ke bilas dengan air..putih berkilat
Quote chinta89 13-2-2018 03:47 PM
wahhhh nice info
Quote uda 13-2-2018 03:56 PM
~boolean replied at 13-2-2018 12:18 PM
Listerine mahal, tak berbaloi buat cuci jamban

Baru nak kata
Also listerine mengandungi alkohol sbb tu boleh jadi bahan pencuci
Quote knnk 13-2-2018 09:34 PM
Good info! Very insightful terutama point no 2. Kat hostel I ni patut buat.
Quote mziskandar 14-2-2018 02:10 AM
Boleh cuci magnetic head video tape, vcr.
Quote binisupir 14-2-2018 02:30 AM
Banyak jugk kegunaan dia eh
Quote indenial 14-2-2018 09:29 AM
Sayang la listerin mahal2 nak buat cuci toilet. tp yg lain tu bleh try
Quote minguk 15-2-2018 03:00 PM
kalau macam tu merbahaya untuk kesihatan tak?

Lihat semua komen(15)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.047266s Gzip On
    To Top