Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"Masak 3 Jam Je, Tu Pun Tak Boleh?"-Tak Tahan Bau Masakan Jiran Pun Boleh Buat Gaduh!

Oleh: Aimi|12-2-2018 03:35 PM |Dilihat:3913| Komen: 53
Hidup berjiran memang kita perlu bersikap saling memahami antara satu sama lain. Kalau nak menegur pun, kena berhemah agar tidak bermasam muka. Betul tak?

Namun satu video tular baru-baru ini menunjukkan sebaliknya. Difahamkan dua jiran ini bergaduh sesama sendiri bila seorang jiran menegur bau masakan si perakam video tersebut.

Katanya, si perakam memasak di luar rumah secara terbuka dan ini menimbulkan rasa tidak senang jirannya.

Jiran tersebut juga meminta agar si perakam memasang kanvas atau apa-apa penutup untuk mengelakkan bau masakan tersebut masuk ke dalam rumah orang lain.


Si perakam mengatakan yang dia sudah memasang kipas agar tidak menganggu jiran-jiran lain. 

Tidak lama kemudian muncul seorang lagi yang menegaskan mereka hanya memasak selama 3 jam sehari, bukan 24 jam. Itu pun tak boleh ke?

Walau bagaimanapun, ramai netizen menyebelahi kepada jiran tersebut berbanding si perakam.



Sebenarnya perkara ini dapat diselesaikan dengan baik. Tak perlulah nak viralkan jiran sendiri. Betul tak? -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
2
Sedih
1
Lawak
3
Bosan
3
Komen: 53
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Jorja 13-4-2018 04:34 PM
Best kan orang malaya kt malaya sana.. dapat beli rumah besar besar cantik cantik plus harga pun murah tak macam sabahan. Bayar harga 600k baru dapat semi D teres

Lain-lain Komen

Quote mrizumi 12-2-2018 04:33 PM
Mmg masak kat luar ke?
Agak tnganggu..hulur2 la skit kat jiran tu..haha
Quote CrowneGlory 12-2-2018 04:34 PM
cakap balik kat abang tu hisap rokok pun pasang kanvas gak kat rumah abang....asap rokok ko lg boleh buat org mati
Quote krustykrab 12-2-2018 04:39 PM
kdg2 org yg nak berniaga ni diorg tak fikir jiran2...bayangkan la ko nak niaga, sepatutnya pi la masak kat kedai, ini masak kat belakang rumah teres yg sempit tu sampai asap, jelaga, bau masuk rumah jiran....tak ke menggangu even ko masak 3 jam tapi kuantiti ko masak tu byk...kalau masak utk makan family je takde la org komplin.
Quote multinicky 12-2-2018 04:44 PM
klu tgk video ni, yg perakam pon kuku panjang giler dgn pakej  kuning2 lg.. mcm tu ke ko prepare makanan??
Quote krustykrab 12-2-2018 04:49 PM
multinicky replied at 12-2-2018 04:44 PM
klu tgk video ni, yg perakam pon kuku panjang giler dgn pakej  kuning2 lg.. mcm tu ke ko prepare ...

kat mana nak tgk video ni?

Quote insulin 12-2-2018 05:01 PM
Apa yang dia masak tu? Benda2 pedas ke? Seharusnyalah kena marah..
Quote kroit92 12-2-2018 05:06 PM
busuk gila wei bau minyak melekat kat baju, langsir, kalau hari2 macam ni

kalau aku jadi jiran pun mengamuk. takde sensitiviti
kau nak masak sehari dua aku tak kisah
kalau tak mengganggu jiran-jiran dengan bunyi ke, bau busuk ke, takpe

ni kalau sampai setiap hari, berbulan-bulan,
lepas tu minyak melekat, baju berbau, langsir berbau,
kerap basuh tukar basuh tukar basuh, sape tahan?
Quote umbut 12-2-2018 05:13 PM
Habis baju langsir bau kak ooooiii..
Kalau aku pun hangin....
Quote debab76 12-2-2018 05:20 PM
tu blom jenis yg meniaga tak abih buang kat longkang je. abih tikus semua datang dgn bau basi lagi.
Quote seri_mawr 12-2-2018 05:26 PM
jiran aku..hari2 masak kari....bau sedap.,....sampai kadang2 aku pun terikut dia masak kari jugak...

hahaha
Quote prettyuglybabe 12-2-2018 05:28 PM
apasal dia masak kat luar rumah?
masak je la kat dapur rumah sendiri..
tiga jam je kot..
suruh orang dalam rumah sendiri pulak tahan bau..
tiga jam je.. bukan lama pun..
pasang kipas banyak-banyak dalam rumah sendiri..
pastu apahal nak kaitkan rokok orang tu hisap..
dia hisap rokok ada bau asap rokok masuk rumah si masak ni ke?
ada bau rokok jiran tu melekat kat langsir rumah si masak?
Quote noorhairiahma 12-2-2018 05:38 PM
untung jugak bau masakan.

daripada i ni, pagi petang  bau asap bus je sebab jiran tak guna depan tu bawak bus sekolah.

hari tak sekolah pun sibuk nak panaskan enjin bus sampai pening and tak tahan dah bau asap bus.
Quote imransulaiman 12-2-2018 05:54 PM
Masak 3 jam kalau kuantiti berkawah-kawah, hari-hari pulak tu, memang parah jiran kiri kanan! Pasang kipas menghala ke mana? Perakam tu Air Bender ke boleh suruh angin tu ke arah mana?

{:thief
Quote siputsedut 12-2-2018 06:11 PM
Hari2 bau tumis sampai terbersin2...bau ikan kering goreng..bau ayam perap kicap nasik ayam pastu digoreng..perghhh..melekat jgk baunya...
Quote multinicky 12-2-2018 06:41 PM
krustykrab replied at 12-2-2018 04:49 PM
kat mana nak tgk video ni?

iols tgk dkt ig je @thereportermy tp bile meols bukan nk copy link mcm dh xde.. dkt website theyols pon mcm dh xde or meols yg trlepas pndg
Quote LautBiru52 12-2-2018 07:16 PM
Kalau sekali sekala acceptable la kan. Mcm aku pulak tak boleh bau tumis2 ni time tgh tido. Mesti loya rasa nk muntah
Quote CardiGans85 12-2-2018 08:46 PM
Klu tgk video, dua2 geli. Recorder tang jari kelingking, kuku pjg..yg jiran plak isap rokok. Dua2 la psg canvas.
Quote aleesyasofia 12-2-2018 08:54 PM
bkn ke ada pnapis udara mskan ke.. ape ke nmenya pon.. kalo brniaga msti byk duit.. bli jer la.. xde myusahkn jiran kiri kanan..
Quote bungarose 12-2-2018 09:05 PM
Selfishnyer jiran. Masak aper sampai masuk kerumah org.

Lihat semua komen(53)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.058784s Gzip On
To Top