Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Tak Logik Harga Sepinggan Kobis RM23 - Pengusaha

12-2-2018 10:21 AM |Dilihat:3060| Komen: 60
Tular di media sosial bila sebuah gerai telah mengecas harga sepinggan kobis sebanyak RM23 di Bukit Katil dekat Melaka.

Namun, menurut pemiliknya Hamdan Abd Hamid, 39, berkata, mungkin berlaku salah faham antara pihaknya dan pelanggan terbabit kerana harga tersebut dianggap sebagai tidak masuk akal bagi sepinggan sayur kobis.

"Mungkin dia salah dengar RM23 itu untuk sayur, tidak logik kalau harga sayur, nasi dan telur masin dikenakan harga begitu, kebiasaannya kami hanya kenakan harga RM2.50, malah nasi hanya dikira RM1 dan kalau separuh cuma 50 sen.

"Bagi asam pedas, untuk bahagian ekor ikan jenahak atau ikan merah, kebiasaan harga antara RM20 hingga RM25, itu memang standard harga kami manakala kepala pula RM45, sekiranya besar RM48, jadi apa yang dibayar adalah munasabah," katanya kepada Sinar harian. 

"Saya masih ingat, salah seorang daripada mereka ada bertanya semula ketika membuat bayaran dan saya sudah jelaskan itu memang harganya," katanya.

Foto Sinar Harian

Dalam pada itu, seorang pelanggan yang datang ke premis itu, Ali Borhan, 70 berkata jika benar perkara yang ditularkan itu, dia tidak mungkin datang dari Seremban ke Melaka semata-mata untuk makan di situ. 

"Sebenarnya, semua bergantung kepada pelanggan, jika mereka mengambil lauk yang mahal pastinya bayaran dikenakan juga mahal jadi semasa membuat pilihan lauk pastikan ia bersesuaian," katanya. - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
6
Terkejut
4
Sedih
1
Lawak
0
Bosan
4
Komen: 60
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote intnjuliet 14-2-2018 02:41 PM
Sazida replied at 14-2-2018 01:22 AM
Biasa la tu.,, kalau dah 4 org 120.00 kau tong2 la sorang 30.00.. 30.00/pax utk mkn asam pedas ika ...

Haha khen..
Tak boleh nk husnuzon manusia mcm ni.
Makan nk bayar tak nak

Lain-lain Komen

Quote sebilah 12-2-2018 10:25 AM
lahnat semua ni takleh tgk melayu berniaga maju , mesti nak dengki sampai sanggup buat fitnah


Quote samasam90 12-2-2018 10:43 AM
bukan ke dalam thread hari tu pemiliknya hajah?
Quote shernazz 12-2-2018 10:55 AM
So
Jurucakap ni ke yang dikatakan kurang ajo tu?
Quote EvieWanKenobi 12-2-2018 11:14 AM
Edited by EvieWanKenobi at 12-2-2018 11:16 AM

kalau tolak harga kobis RM23 takdelah sampai RM120 kan? so berapa total yang sebenarnya?

Asam Pedas bahagian ekor(3 ketul) - RM40
Kepala Ikan belah dua - RM40
Kobis sepinggan- RM23
Quote prettyuglybabe 12-2-2018 11:20 AM
tally ke tak total pelanggan tu bayar dengan harga dia explain?
Quote rospinki 12-2-2018 11:47 AM
memang peniaga kedai makanan sekarang mengarut2 charge

kalau betul ekonomi teruk kenapa makin ramai org meniaga makan..kena ada modal..tapi diorg tau skrg bole tekan kaw2 harga..untung bole pegi haji balik hari..beli keta 3-4 bijik

contoh macik kelate meniaga nasik kerabu..dia ibu tunggal..dptla laki baru..mula2 ok harga dalam 4-5 ingget lauk daging goreng kunyit plus telo masin 5.5 je

sejak laki dia beli keta hyundai baru..sheol dh de keta baru jua..laki baru dia tu menempel je situ..tukang komplem pembantu buat keje..mulut dia je bebel mcm bos konon..bini dia buat keje smua.

harga tiba2 dha jadi basic 6.50 lauk sama plus telo masin dah jadi 7.50..ko rasa? nak cover baya keta laki baru la tu.
Quote stingerzz 12-2-2018 12:03 PM
rospinki replied at 12-2-2018 11:47 AM
memang peniaga kedai makanan sekarang mengarut2 charge

kalau betul ekonomi teruk kenapa makin ram ...

Kau akan tetap makan luar kheun?
So what's the big fuss?...gerai makanan pegerai Yang punya...how dia nak hargakan makanan yang  dijualnya adalah risk yg dia ambik ( terlalu mahal orang Tak akan langgani).....   duit, kau sebagai pelanggan yg punya....kalau kau tak datang...pegerai tak  memaksa....life still goes on with you guys...

Nak aku sambung lagi?




Quote mizruncing 12-2-2018 12:32 PM
so mane 1 yg betul ni
Quote abbyhoney 12-2-2018 12:37 PM
Pelanggan tu post resit bayaran hari tu kalau tak silap saya. Buktinya kt resit bayaran tu lah.
Quote EvieWanKenobi 12-2-2018 12:45 PM
takde resit bayaran.. tukang viral cakap dia lupa nak ambik gambar kertas yang tulis harga makanan..
Quote EvieWanKenobi 12-2-2018 12:46 PM
prettyuglybabe replied at 12-2-2018 11:20 AM
tally ke tak total pelanggan tu bayar dengan harga dia explain?

macam tak tally je.. hehe..
Quote ultra78 12-2-2018 12:52 PM
Aku pergi supermarket minggu lepas. Tengok kobis bulat yg besar harga cuma RM6
Quote abbyhoney 12-2-2018 12:56 PM
EvieWanKenobi replied at 12-2-2018 12:45 PM
takde resit bayaran.. tukang viral cakap dia lupa nak ambik gambar kertas yang tulis harga makanan..

oh...ye sorry...ada baca tadi kt fb dia memang tak ada resit...
Quote annehuda 12-2-2018 01:00 PM
kalau takde resit bukan ke tu jadi kesalahan pada peniaga ? sbb mmg wajib kan keluar resit. habeh tu die nk bayar gst kira camna?
Quote Sazida 12-2-2018 01:34 PM
Aku penah mkn asam pedas dekat batu pahat. 2 org je.  Dua  nasik,satu kepala ikan merah (rm45.00 xtau size apa),telur dadar,sayur campur,air sirap limau 1,teh ais 1. Total rm60. Logik la tu kalau 4 org 120. Kalau masing2 amik yg range rm25x4=100.00 . Lagi 20 ko kire la nasik dgn air n plus gst tuuu... tp kalau kau berkira dgn benda yg masuk perut kau sendiri, xtau la nk ckp ape...
Quote bit 12-2-2018 01:37 PM
Aku menyampah kedai yg tulis harga ada bracket ikut saiz tu, sbb akhirnya ko ambik la saiz paling kecik pun ttp dia cas maximum. dia timbang  ke hapa. Ikut suka je. Letal harga mcm tu supaya x kena denda
Quote kecimpret 12-2-2018 01:41 PM
so nape total masih rm120??...cite skitttttt
Quote palmolive 12-2-2018 01:42 PM
lauk ikan merah memang mahal weh...
nak murah makan kepala ikan bilis...
Quote zafira 12-2-2018 01:43 PM
akak pernah makan kat kedai ni beberapa bulan yang lepas... secara tak sengaja termasuk salah simpang...kita orang pun try lah... xdelah pulak kena charge mahal... kira oklah...

Lihat semua komen(60)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.088494s Gzip On
To Top