Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Ramai Tak Tahu Tentang Mr Bean! Fakta Mengejutkan Ini Bakal Buat Anda Ternganga

12-2-2018 11:03 AM|Oleh: Ghafar Nawi | Dilihat: 2162| Komen: 17

Cerita Mr Bean sangat popular pada era 90-an sehingga ramai daripada kita sangat menginati telatah Mr Bean lakonan Rowan Atkinson. Cerita ini menggunakan dialog yang minimal tetapi mampu memberikan impak kepada penonton kerana aksi yang dilakukan oleh Mr Bean sedikit 'slapstik'. Namun ramai di antara kita tidak tahu beberapa fakta yang sangat mengagumkan tentang Rowan Atkinson. Baca sendiri.

1. Ada ijazah sarjana dalam kejuruteraan elektrik dari Oxford

Sumber: star-fights.com
Jangan terkejut bahawa Rowan pernah menghasilkan tesis kejuruteraan bertajuk 'Self-Tuning Control' ketika melanjutkan pelajaran di Queen's College, Oxford selepas menamatkan ijazah sarjana muda di Universiti Newcastle dalam bidang kejuruteraan. Walaupun watak yang dibawanya kelihatan bodoh, tetapi dirinya yang sebenar adalah sangat berbeza. Beliau sangat pintar dan sudah terbukti dengan sijil yang diterima dari universiti ternama itu.

2. Ada masalah pertuturan yang serius

Sumber: ourhand.wordpress.com
Siapa sangka pelakon ini sangat menyukai pekerjaannya kerana beranggapan apabila berlakon, masalah gagap yang dialaminya dapat dikurangkan. Rowan mengakui ketika sesi lakonan, masalah gagap yang dialaminya hilang walaupun beliau mengalami masalah gagap semenjak kecil. Oleh kerana masalah itu, beliau sukar berkomunikasi dengan rakan sekolahnya yang lain.

3. Kenapa Mr. Bean dipilih sebagai nama

Sumber: scoopwhoop.com
Percaya atau tidak, sebenarnya banyak lagi nama sayuran yang dicadangkan kepada watak yang dibawa oleh Rowan seperti Mr Cauliflower dan Mr White. Namun Mr. Bean telah dipilih dan menjadi ikon kepada watak yang dibawanya. Siapa sangka nama tersebut sangat komersil sehingga ada yang menyangka bahawa nama tersebut membayangkan Rowan yang suka makan kacang?

4. 14 Episod sahaja Mr. Bean ke udara

Sumber: indianexpress.com
Selama berpuluh tahun siaran Mr Bean keudara tetapi tahukah anda, bahawa ada 14 episod sahaja tayangan untuk Mr. Bean? Selama berpuluh tahun, hanya semusim sahaja episod berjaya dikeluarkan dalam tampoh 16 tahun. Selama 25 minit durasi satu episod yag mula ditayangkan pada 1 Januari 1990 sehingga episod 14 pada tahun 2006.

5. Pernah menyelamatkan kapal terbang dari terhempas.

Sumber: almostthetruth.blogspot.my
Pada Mac tahun 2001, Rowan bersama isteri dan anaknya berlepas dari lapangan terbang di Ukundu, Kenya untuk ke Lapangan Terbang Wilson di Nairobi. Tiba-tiba juruterbang yang membawa pesawat mereka boleh pengsan menyebabkan beliau terpaksa melakukan sesuatu. Tanpa pengalaman dan latihan sebelum ini, beliau terpaksa mengambil alih tugas juruterbang tersebut sehingga ia sedar. Apa yang berlaku seterusnya? Beliau berjaya mengawal kapal terbang tersebut dan menyelamatkannya sebelum terhempas. Satu tepukan gemuruh buat Mr Bean! -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
7
Marah
1
Terkejut
3
Sedih
2
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 17
Komen

Previous : Lelaki Ini Boikot Kellogg's Hanya Kerana Logo Halal!

Next       : Cari Penyakit, Bibir Macam Nak Meletup Akibat Suntikan Botox!

Komen Terbaru

Quote kucen_miang 19-2-2018 10:23 AM
siaran ulangan. nextttt

Lain-lain Komen

Quote zulka 12-2-2018 11:09 AM
dah lama tau
Quote Victorioussss 12-2-2018 11:35 AM
Common sgt fakta dia.

Tau tak korang mr.bean atau rowan atkinson pemilik rolls royce phantom berenjin v16, satu satunya kereta kerana ia custom made atas permintaan sndiri dan takde yang dikeluarkan  lepas tu

Tau tak korang anak perempuan dia lawa dan hot! Takde langsung rupa dia dan tak retarded macam watak dia dlm mr bean
Quote pearl.silver 12-2-2018 11:36 AM
Tt ni budak baru abes spm ke...
Quote merrissa 12-2-2018 11:52 AM
kekadang aku tak rasa mr bean ni bodoh pon....ada di sesetengah episod, dia just seorang yang ada confident level yg tinggi...hehehe

tapi ada gak certain episod yg mmg bengong...wakakkaka
Quote zameyla 12-2-2018 12:14 PM
banglo dia cantik!!
Quote mizruncing 12-2-2018 12:39 PM
yg penting kaya tp x bimbo
Quote Artemesiaa 12-2-2018 12:50 PM
Dah lama tahu, macam ulang siar pun ya jugak
Quote chinta89 12-2-2018 02:10 PM
yg ptg lakonan dia mmg mampu buat iols gelak spnjg siaran
Quote orgsepang 14-2-2018 01:29 AM
Dia pandai buat mimik muka yang kelakar
Quote biskutsusu 14-2-2018 10:42 AM
dan dia ada anak yang cantik
Quote silampumeja 14-2-2018 10:56 AM
walaupun 14 episod, itulah yang dilayan berjuta kali sampai sekarang. dari zaman i ls kecik, adik iols then sekarang anak buah iols...hahahah masih layan dan masih gelak..
Quote MyNameIsIris 14-2-2018 01:22 PM
watak mr. bean tu ialah makhluk asing berbentuk manusia yang jatuh ke bumi
tu nampak menggong2 tu

tapi ada juga disuatu ketika, malaysia nak tiru
sebiji pulak tu
Quote martiena 14-2-2018 05:04 PM
tt terperangkap dalam dunia silam ni ......
Quote beeeee 14-2-2018 05:09 PM
best la mr bean tak boring dan tak mcm lawak yg dibuat2
Quote abangadek 14-2-2018 06:54 PM
ok iols baru tau dia ada kereta custom made.. yg len so yesterday
Quote missDollie 14-2-2018 11:39 PM
Entah kenapa meols teringat anak che ta..
Quote kucen_miang 19-2-2018 10:23 AM
siaran ulangan. nextttt

Lihat semua komen(17)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.041842s Gzip On
    To Top