Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Doula Bukannya Doktor Boleh Beri Nasihat Perubatan! - Dr Syamirulah

Oleh: Khair|9-2-2018 05:38 PM |Dilihat:3726| Komen: 37
Kematian bayi ketika proses 'home-birth' pada minggu lalu cukup mengemparkan negara. Bahkan, kes sedemikian pernah berlaku lima tahun lalu kerana seorang doula menasihatkan ibu bapa terbabit untuk melakukan sendiri proses kelahiran di rumah tanpa mengambil kira faktor keselamatan.


Doula Bukannya Doktor Boleh Beri Nasihat Perubatan


Kejadian itu turut mengetuk memori seorang doktor, Dr Mohd Syamirulah Rahim kerana dia pernah menguruskan kes kematian seperti ini lima tahun lalu yang meragut nyawa ibu itu sendiri akibat terpengaruh dengan nasihat seorang doula untuk melahirkan sendiri di rumah.



Menurut Dr Syamirulah, mereka tidak sepatutnya memberi sebarang nasihat berkaitan perubatan kerana tidak terlatih dalam hal sedemikian.Malah, jika dilihat definisi 'doula' itu sendiri, ia merujuk kepada seorang individu yang menemani ibu yang bakal bersalin untuk memberi semangat selain membantu ibu tersebut.



Tambahnya, selepas beberapa kes kematian disebabkan perkara sama, ia membuatkan dia berasa jemu menasihati golongan ibu mengandung supaya mendapatkan nasihat doktor dan bersalin di hospital. Tetapi, dia tidak dapat berbuat apa-apa jika mereka masih ingin mendengar kata-kata daripada seorang doula.



Pun begitu, Dr Syamirulah dan doktor lain tidak pernah putus asa memberi kesedaran kepada ibu bapa mengenai kelahiran selamat di hospital supaya kes seperti Amy Karmila dapat dielakkan. 

Perkongsian Dr Syamirulah itu turut meraih perhatian netizen yang menyokong usaha doktor terbabit dan merayu supaya ibu bapa tidak mudah terpengaruh dengan kata-kata doula, sebaliknya mendengar nasihat perubatan daripada doktor. 



Jadi, kepada ibu bapa sebenarnya pilihan yang selamat terletak pada tangan anda. Ada sebabnya doktor menasihatkan untuk proses kelahiran di hospital kerana segala kelengkapan sudah tersedia dan ada pegawai perubatan bersedia sekiranya berlaku sebarang kecemasan. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
6
Marah
7
Terkejut
6
Sedih
11
Lawak
8
Bosan
9
Komen: 37
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote rogayahtop 13-2-2018 04:56 AM
akak ok je doula ni. dulu2 takda doktor epidural semua tu pun org beranak jugak.  cuma akak prefer yg modern sikit.  kalau anti vaksin tu akak no komen psl hak memasing tp mmg akak tak brp nak anak akak main dgn yg non vaccinated ni.  lol.  ada sorang sebaya tu parents dua2 belajar tinggi tp akak confused kenapa strict sgt sampai taknak anak makan seafood, takde allergi pun.    no nuts no sugar tu pahamlah jugak.  last2 akak order bubur nasi dgn fries mcd habis sekejap je.  

Lain-lain Komen

Quote umbut 9-2-2018 07:26 PM
Doula tu apa
Quote burque 9-2-2018 08:01 PM
umbut replied at 9-2-2018 07:26 PM
Doula tu apa

Klu dlm konteks Malaysia doula tu manusia (babi tak ada kelulusan perubatan berlagak mengalahkan doktor) yg menggalakkn home birth (tapi seringkali xada waktu client nk bersalin ala2 hmmm nk bersalin? I bz tp i bole guide u melalui wassap)
Quote nadna 9-2-2018 08:20 PM
Penat bawak anak,tapi macam ni kesudahan
Quote cikanggun 9-2-2018 08:34 PM
Patut tukar terms doula tu ke TOLOLLA
Quote CardiGans85 9-2-2018 08:43 PM
burque: Klu dlm konteks Malaysia doula tu manusia (babi tak ada kelulusan perubatan berlagak mengalahkan doktor) yg menggalakkn home birth (tapi seringkali xa ...


Ooo mak ai..dl bidan kg sy pun x berani nk sambut baby kt umah takut ade komplikasi. Suruh g hospital lg sbb ms tu awal 90s.Pantang ke urut segala dia boleh jaga tp bkn proses bersalin. Katanya, ni bkn thn 60an yg kenderaan pun boleh bilang jari gitew. Ni ms adik lahir dl hehehe
Quote alieyrina 9-2-2018 09:55 PM
Kwn aku anak 2, memg home birth..masa beranak ada dia dgn laki dia..n ada sekali kak teman.. water birth
Quote Nana_Man 10-2-2018 06:16 AM
Kalau nk pakai doula, bwk doula tu skali gi hospital untuk temankn ibu2 ketika bersalin. Pd saya, fungsi doula hanya untuk memberi galakan, make sure ibu2 buat pernafasan yg betul dan tolong meredakn kesakitan dgn memberi urutan. Hal medical biar doktor yg uruskan. Doktor(medical team) ngan doula boleh work together kan?
Saya paling meluat dgr atau baca mengenai pengalaman ibu2 yg kononnya dpt bersalin secara mudah melalui homebirth/natural with no intervention dan dgn doula. You are lucky, but pls remember not all cases are the same.Even ibu2 yg takda medical issues semasa mengandung boleh mengalami complication ketika bersalin.
Quote tomatome 10-2-2018 08:30 AM
Aktif lg ke doula ni? Kan dulu ada isu ..pastu mcm da slow down sikit..rupa2nya dlm diam aktif lg eh...
Quote CiliPadiSedap 10-2-2018 09:38 AM
burque: Klu dlm konteks Malaysia doula tu manusia (babi tak ada kelulusan perubatan berlagak mengalahkan doktor) yg menggalakkn home birth (tapi seringkali xa ...



Sama macam kes dentist youtube tu. Kasihan kena kencing
Quote cha-cha 10-2-2018 07:50 PM
Mahal pulak tu charge dorang. Jual air liur je, takde kelulusan yang berkenaan.
Quote MyNameIsIris 11-2-2018 02:22 AM
DOula masyitah bodoh piang budak acc kat uia sana.. tapi cara cakap ajet2 medical
Mana belajar? Google sis
Quote shastore 11-2-2018 09:47 AM
cha-cha replied at 10-2-2018 07:50 PM
Mahal pulak tu charge dorang. Jual air liur je, takde kelulusan yang berkenaan.

Bape depa charge wei
Quote moonbug 11-2-2018 10:13 AM
Yg herannya senang betul ibu2 ni terpengaruh. Husband pun ikutkan aje
Quote Artemesiaa 11-2-2018 11:46 AM
Kemudahan perubatan dinegara kita dah cukup bagus masing2 pun bukan duduk ulu banat yang susah nak dapatkan perkhidmatan Dr bertauliah tak ada kemudahan pengangkutan ke hapa buat apa nak ambil risiko sebegitu.  
Quote nadna 11-2-2018 11:57 AM
Pergila hospital.Caj pun murah.Kan gomen naik kan harga setarap caj doula meroyab pula kata kejam.Lani semua orang pelik pelik la
Quote Skuau 11-2-2018 02:19 PM
adakah perkhidmatan mereka sudah sah drp undang2?
Quote anony-mous 11-2-2018 04:29 PM
I ada baca jgk pasal tugas sbenar doula ni peneman jah. I xtau knape tp i LEBIH SLHKAN parent yg nk guna doula. Xkn kau xboleh pikir? Buat research byk2??

Mcm kes doula mas vs parent tu, kan baby tu meninggal sb songsang. Last2 parent diam membatu. Slhkn dri sdri dlu. Sb katanya dia skip appointment kn?
Quote anony-mous 11-2-2018 04:31 PM
Nana_Man replied at 10-2-2018 06:16 AM
Kalau nk pakai doula, bwk doula tu skali gi hospital untuk temankn ibu2 ketika bersalin. Pd saya, fu ...

Stuju. Fungsi asal doula ni positif je. I rasa fungsi diaorg just peneman tp dgn syarat ada medical expert skali at that time. Lps tu terpesong sudah
Quote Nana_Man 11-2-2018 05:00 PM
cha-cha replied at 10-2-2018 07:50 PM
Mahal pulak tu charge dorang. Jual air liur je, takde kelulusan yang berkenaan.

Maybe ada yg betul2 bertauliah, cuma ibu2 kene check lah betul2.

Lihat semua komen(37)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.058193s Gzip On
To Top