Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Berderau Darah Aku Bila Tengok Iklan Tu. Sumpah Tak Tipu Ni!

Oleh: Whitney|9-2-2018 03:50 PM |Dilihat:4691| Komen: 30

Zaman sekarang, beradalah di mana sahaja, kita tidak akan berpisah dengan teknologi. Apa tidaknya? Teknologi sekarang semakin canggih hinggakan ada yang hampir ketinggalan dan tidak terkejar. Hendak berhubung dengan ahli keluarga yang jauh beribu batu pun dengan menggunakan aplikasi whatsapp, facebook dan sebagainya sahaja. Inilah yang dikatakan dunia tanpa sempadan.

Boleh dikatakan hampir semua orang dari golongan kanak-kanak sehingga golongan tua menggunakan telefon pintar dan sentiasa menjadi peneman 24 jam sehari. Rasanya ramai yang akan gelisah kalau tidak dapat menggunakan telefon dalam sehari. Nampak tak begitu besar pengaruhnya pada diri kita.

Kisah yang bunyinya agak pelik dan seram telah dikongsikan oleh seorang lelaki di facebook peribadinya. Dia merasakan seperti segala percakapan, perbuatan dan pemikirannya diperhatikan dan boleh dibaca oleh facebook. 

Macam mana tu? Takkanlah lintasan di minda pun Facebook boleh tahu?


Wah, rupanya bukan dia sorang sahaja yang perasan tentang perkara tersebut, rupanya ramai lagi yang pernah mengalaminya! Masing-masing tertanya-tanya bagaimana facebook boleh membaca minda mereka? 




Disebabkan kemajuan teknologi dari hari ke hari, mungkin ada yang tidak sedar yang minda, percakapan dan perbuatan kita boleh dibaca dan diterjemah oleh alat telekomunikasi. 
Sebenarnya, itu adalah salah satu teknologi baru yang dilakukan oleh pengasas Facebook, Mark Zuckerberg bagi tujuan mengembangkan lagi sistem pemasaran atas talian. Nampaknya ramai yang tidak tahu dan tertipu.



Yang kelakarnya, netizen turut memberi komen yang menghiburkan hati. Netizen yang jenis tidak percaya kepada perkara-perkara yang mistik dan seram, memang tidak akan layan cerita-cerita sebegini. Mereka boleh menjadikan ia bahan lawak.



Semakin maju dan canggih teknologi, mungkin kita akan rasa semakin tidak selamat kerana seolah-olah seperti sentiasa diperhatikan. Jadi, berhati-hatilah dan berpada-pada menggunakan teknologi agar keselamatan terjamin. Apa pendapat kalian? - CARI 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
2
Sedih
3
Lawak
8
Bosan
2
Komen: 30
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote biskutsusu 16-2-2018 10:20 PM
Fb ada saka

Lain-lain Komen

Quote prettyuglybabe 9-2-2018 04:20 PM
apakah lepas ni laki-laki akan membayangkan boobies?
Quote damian_lee 9-2-2018 04:31 PM
Bimbo nyaa lahai me senyum sinis ..... jerrr
Ajet2 jer ko

Dia depends dengan apa yng ko click
Search bagai laa hawaauuu
Ada plak voice bagai
Kalau dah ko pelat gete xpun budu gimano tuuuu
Quote CiliPadiSedap 9-2-2018 05:15 PM
Kt browser google chrome ada cookies dan cache. Kt website ada pixle and google code  untuk ads

Cookies ni akan bagi database kepada  owner website dan google fb.data ni guna untuk suggestion ads

Untuk lebih privacy guna tor browser. Tor browser  guna untuk privacy .

Bagi akak simple, sekali download apps, mereka blh access gallery,call,sms,kamera. Mereka ni mafia database. Tengok snoweden. Mafia internet lebih merbahaya daripada mafia dadah
Quote prettyuglybabe 9-2-2018 05:34 PM
damian_lee replied at 9-2-2018 04:31 PM
Bimbo nyaa lahai me senyum sinis ..... jerrr
Ajet2 jer ko

buatkan i teringat kes forumer mana entah mengaruk bila iklan porn appear kat forum
Quote giyomi 9-2-2018 05:35 PM
damian_lee replied at 9-2-2018 04:31 PM
Bimbo nyaa lahai me senyum sinis ..... jerrr
Ajet2 jer ko

IOL setuju, mgarut jer semua ni, heiii, ada lak pesbok bole baca minda...what next, pesbok bole tau size anu ker
Quote cicicumel 9-2-2018 05:44 PM
Aa..kalu uol LGBT..akan kluar la iklan apps BLUED kat wall IG...hahah..
Quote orgsepang 9-2-2018 05:56 PM
Hahahah, ada sekali akak terkejut jugak bila muncul nama lokasi akak berada di hp Laju sungguh teknologi, tak boleh nak menyorok dah ni
Quote cadarblogsot 9-2-2018 06:05 PM
[quote]CiliPadiSedap: Kt browser google chrome ada cookies dan cache. Kt website ada pixle and google code  untuk adsCookies ni akan bagi database kepada  owner website dan ...[/

Cyber spy... no privacy at all]
{:thief
Quote umbut 9-2-2018 07:38 PM
Creepy lah sangat
Quote armin 9-2-2018 07:41 PM
Tp mmg banyak kali dah jadi  meols selalu benda yg sembang dgn husband mesti keluar iklan kt phone
Quote Mary_jane 9-2-2018 08:22 PM
Tang baca fikiran tu paling win. You made my day, thank you.
Quote insulin 9-2-2018 09:30 PM
armin replied at 9-2-2018 07:41 PM
Tp mmg banyak kali dah jadi  meols selalu benda yg sembang dgn husband mesti keluar iklan kt phone

Rasanya FB pun ada AI yang boleh analisa perbualan suara penggunanya untuk serve ads.

Facebook Isnt Recording Your Conversations, But It May as Well Be
Quote Miming2 9-2-2018 10:17 PM
Dramatic sgt.. Kisah pula fb nak rakam nak dengar everything yg kau ckp
Quote ejans 9-2-2018 11:04 PM
Pasni laki bini bergado. Buka2 fesbuk browser keluar iklan kursus damai kekeluargaan.. Kah3
Quote ejans 9-2-2018 11:05 PM
Aku perasan iklan yg keluar mostly yg aku search kt browser lazada shopee zalora favebook kee... Xde nyee apa yg aku ckp....

Ye ye je yg bercerita ni .nak bg gempakkk jeee.. Kot2 dia dah tergoogle search benda tu. Tu yg keluarrr iklan tu..
Quote lumie 10-2-2018 10:14 AM
Aku prasan benda yg sama.. Aku smbg ng org, tiba2 kua kt newsfeed. Pelik. Penah aku tny abg aku, tp dia ckp perasaan aku je. Aku pun mls nk pk pastu...
Quote batmana 10-2-2018 11:12 AM
part yg x search tu,
merepek aja
silap2 adik dia, bini dia search, gune sama network bagai.
tu yg kuar iklan
Quote armin 10-2-2018 11:48 AM
insulin replied at 9-2-2018 09:30 PM
Rasanya FB pun ada AI yang boleh analisa perbualan suara penggunanya untuk serve ads.

...

Itulah. Meols ada baca pasal movie / series Netflix, dorg nak tau rating berapa banyak tapi tak boleh nak tau berapa ramai stream, dorg dengar dari mic kt phone utk tahu berapa ramai yg stream cerita tu. Entahla.. rasa baca kt wiki kot. Lupa dah link sbb masa tu sibuk duk baca pasal sinopsis cerita
Quote nadna 10-2-2018 11:58 AM
Takde yang pelik dalam dunia sekarang

Lihat semua komen(30)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.056260s Gzip On
To Top