Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Gangguan Seksual, Jangan Salahkan Pemakaian Wanita - Khairy

9-2-2018 11:36 AM |Dilihat:1479| Komen: 32
"Janganlah kita sibuk meletakkan kesalahan terhadap aspek pemakaian wanita, 
sebaliknya berganding bahu memberikan penyelesaian bersifat menyeluruh dan tuntas."

Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin berkata demikian ketika berucap di perbahasan PBM Sidang Pertama 2018 di Dewan Rakyat, lapor BH Online.

Menurutnya, segelintir masyarakat cenderung menuding jari kepada wanita yang kononnya sering berpakaian mencolok mata hingga mengundang gangguan seksual.


Foto: Bernama

Dalam masa sama, Khairy bersetuju akta baru (Akta Gangguan Seksual) wajar digubal secepat mungkin.

"Memang betul peruntukan undang-undang sedia ada menerusi kanun keseksaan boleh digunakan dalam mengadili kesalahan gangguan seksual, namun ia memerlukan penambahbaikan dengan mewujudkan akta khusus.

"Gangguan seksual boleh mengundang kepada perlakuan lebih serius, termasuk rogol seperti yang berlaku terhadap atlet negara," katanya. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 32
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Defcon2 15-2-2018 02:25 PM
FOTHER-MUCKER replied at 12-2-2018 05:19 PM
The database is meant to help fill a hole in the extant data on the situation of women around the  ...

Tak payah seronok sangat. Aku refer dalam website womenstats sendiri. Takde pun dia kata UN guna data dia. Kau refer pada wikipedia kan. So sumber mana lagi ada kredibiliti?

Dan ia tetap tidak mengubah hakikat bahawa negara pengganas Kristian South Afrika mempunyai kes rogol per kapita, diulangi per kapita, penduduk paling tinggi di dunia. Dan UN sendiri melaporkan negara-negara pengganas Kristian di Latin Amerika dan Caribbean adalah paling bahaya untuk wanita. Ini semua dari sumber sahih dah terkini. Sayangnya maklumat kau dah lapuk.

Dan isu paling penting takde sorang pun geng anti Islam dapat tunjukkan bagaimana geng anti Islam menjaga maruah dan kehormatan wanita. Paling hampir pun hanya Dwdrum bangkitkan isu keadilan. Sebaliknya yang lain pusing sana pusing sini dan lari dari tajuk.     

Lain-lain Komen

Quote FOTHER-MUCKER 9-2-2018 08:35 AM
Edited by FOTHER-MUCKER at 8-2-2018 04:41 PM

Dengar tu lobai @Defcon2 ! Ini kamu nampak sahaja betis perempuan terus tercabut serban kamu!
Tapi ganyang dalam porem bukan main lagi, lobai beriman lah lobai kuat iman lah...tapi bila nampak rambut perempuan juga turban boleh terbang!
Quote tumpanglalu74 9-2-2018 08:45 AM
Go KJ go..
Quote enhe.duanna 9-2-2018 10:27 AM
Lobai @Defcon2  sekarang ni sudah berapa ramai perempuan tidak tutup aurat u tilik sudah berkurap ?
Quote swimswim 9-2-2018 12:13 PM
Hmm tetiba je ada cerita psl kelapa sawit lol
Quote sehirkedi 9-2-2018 12:14 PM
Hahhaaa bagus KJ..bagusss!!
Quote awanearisu 9-2-2018 01:13 PM
Nazim Othman sila ambil peduli ya
Quote nooriesz 9-2-2018 02:56 PM
wahh suara yg diwakilkn utk kaum wanita.. {:shy{:shy
Quote robinmosby 9-2-2018 08:36 PM
Betul tu abah!
Quote myrustyme 9-2-2018 08:54 PM
Sokong dengan statement abam KJ
Quote tumpanglalu74 9-2-2018 09:08 PM
Mata Abam KJ memandang..
Quote chazey 9-2-2018 09:36 PM
Aik, belum ada Akta Gangguan Seksual ka rupanya di negara ini?
Quote Supersirap 10-2-2018 09:15 AM
Yang penting nafsu untuk dikawal, bayangkan jika ke negara bukan Islam...{:question
Quote Supersirap 10-2-2018 09:15 AM
Yang penting nafsu untuk dikawal, bayangkan jika ke negara bukan Islam...{:question
Quote samasam90 10-2-2018 10:29 AM
tu gambaq sendatrose sisters xde ungka khuensss.. acu guna gamba tek juling pakai baju gold belahan fokey dia..
Quote izzat1987 11-2-2018 11:26 PM
Sesungguhnya sekarang adalah zaman fitnah. Sekarang rogol mengikut budaya dan sikap manusia. Di negara barat ada youtuber buat experiment wanita berpakaian seksi dan yang bertudung dan berbaju labuh untuk lihat reaksi lelaki2 miang. Ternyata tiada gangguang diterima oleh wanita bertudung dan berbaju labuh. Ternyata saranan arahan Allah tiada salah dan cacat cela. Yang cacat itu hanyalah manusia ciptaanNya
Quote Defcon2 12-2-2018 10:43 AM
FOTHER-MUCKER replied at 9-2-2018 08:35 AM
Dengar tu lobai @Defcon2 ! Ini kamu nampak sahaja betis perempuan terus tercabut serban kamu!
Tapi  ...

Apa yang aku cakap selama ni lebih kepada menjaga kehormatan dan maruah wanita. Islam menjaga maruah dan kehormatan wanita.

Geng anti Islam tak menjaga maruah wanita. Melondehkan dan menjatuhkan maruah wanita adalah.

Boleh rujuk balik post aku sebelum ni. Dan aku konsisten dalam perkara ni.   

  

Quote iloveselangor 12-2-2018 10:46 AM
Orang Padang Pasir nak disamakan dengan Orang Bugis.

Dah tentu lah climate diorg yg panas dan kering itu membuatkan diorg bernafsu kuat bila nampak pompuan seksi
Quote FOTHER-MUCKER 12-2-2018 11:10 AM
Defcon2 replied at 11-2-2018 06:43 PM
Apa yang aku cakap selama ni lebih kepada menjaga kehormatan dan maruah wanita. Islam menjaga maru ...

Kamu tak boleh faham ka cara kehidupan dan tradisi manusia adalah berbeza? Kamu nak samakan tradisi padang paserr dengan tradisi orang barat ka?
Apasal kamu tak comparekan tradisi orang padang pasir afrika yang bercawat tu dengan orang arab tuan kamu tu? Kamu fikir mereka yang bercawat tu hari hari stime tengok boobs perempuan sebelah mereka? Camomlah lobai! Selagi kuat kamu menutup seluruh anggota badan semakin kuat godaan untuk melihat apa yang ada disebalik apa yang di tutup itu. Sebab itu ramai orang arab yang gila dan rogol sana sini bila melihat wanita barat, tetapi tidak bagi lelaki barat kerana itu hanyalah perkara biasa bagi mereka.


Saya tidak pernah nampak wanita barat telanjang di jalanan seperti mana dakwaan kamu!

Quote gummygummy 12-2-2018 12:26 PM
emm pada aku kan.

salah satu memang daripada pakaian wanita. Dia tengok wanita A seksi, then p mana2 tengok wanita B terbayang keseksian wanita A. So mangsanya wanita B.  Dalam company memang ada kes2 macam ni, sexual harassment yang lelaki buat pada wanita2 seksi. sebab tu akk selalu pesan pada adik2 junior akk di ofis, pakaian ko kena jaga jugak, kang kalo kena ngan pakcik2 gatal ko plak nak report sexual harassment.Even lelaki or wanita pandang each other pon da boleh jadi sexual harassment.

My pendapat je k. akk tk sokong sesapa.

Lihat semua komen(32)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.101764s Gzip On
To Top