Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"Dilayan Macam Sampah Di Paris,"- Vlogger Cerita Sisi Gelap Kota Romantis Ini

Oleh: Aimi|8-2-2018 01:21 PM |Dilihat:5657| Komen: 104
Bila bercakap tentang lokasi romantik untuk berbulan madu pastinya kita akan memikirkan tentang Paris. Namun siapa sangka, rupa-rupanya Paris mempunyai sisi gelap yang kita tak tahu.

Seorang vlogger terkenal Faa Firds menceritakan tentang pengalaman dia bersama suami hampir menjadi mangsa penyeluk saku dan yang mengejutkan, tiada siapa membantunya walaupun ramai mata yang melihat.

Bercerita sambil menangis, Faa terkejut dengan orang di sini yang mungkin memandangnya serong kerana dia berhijab.

Dia juga beberapa kali disuruh membuka hijabnya kerana merasakan Faa membawa ancaman kepada orang ramai.


Bagi Faa perkara ini amat mengejutkan kerana tidak seperti yang dilihat di media, malah dia menyifatkan orang Perancis tidak ramah dan langsung tidak membantu. Tidak ketinggalan Faa juga mendakwa di sana terdapat terlampau banyak 'scammer'.

Walau bagaimanapun dia tetap meneruskan percutian namun hanya melawat tempat berdekatan dengan hotelnya.  Mungkin ini kali terakhir dia menjejakkan kaki di sana katanya. 


Ramai yang tampil di ruang komen menceritakan pengalaman mereka semasa berada di Paris dan kebanyakannya menceritakan sisi buruk Paris.




Negara luar sering memandang rendah terhadap negara Asia dan negara Islam kerana mungkin baginya mereka lebih 'gah' berbanding kita. Ada yang punyai pengalaman seperti ini juga ke? -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 104
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Burong_Hantuk 20-2-2018 11:30 AM
pernah tinggal di paris.tak ada problem pun.sumuanya bagos

Lain-lain Komen

Quote nurul_akmar 8-2-2018 01:32 PM
biasalah tu dik.. nmpk sgt adik ni x biasa p travel.. atau slalu p travel kat negara yg playsafe je.. sebenarnya byk je negara mcm france ni.. yg kotor.. station dia hancing.. mcm2 lah... anggap je la pengalaman p negara org.. barulah kita kuat.. kalau nk negara yg bersih, respect kat kita, mebi minah ni boleh p jepun.. kalau sebab hal2 mcm tu, xjd nk jln2, just jln sekitar hotel, rugi2..
Quote marumaru 8-2-2018 01:34 PM
indah khabar dari rupa ye...
Quote multinicky 8-2-2018 01:55 PM
oooohh..patutlah hajah maksum pki turban, spy diterima baik ummah kokesen..katenyelahhhh
Quote dewimalam78 8-2-2018 01:59 PM
Hakak yg kampung dot com pun tau psl paris yg banyk penyeluk saku dan yg tak ramah. Speaking berhabuk pun, diorg prefer org tanya spm bhs depa.
Hakak dule berjalan di paris, jaga bebetul beg di mana shj esp ms di train station
Quote aleesyasofia 8-2-2018 02:16 PM
lorh bukan ke mmg sblm nie ramai yg ckp kat paris tue byk jer penyeluk saku..
Quote AmandaRollins 8-2-2018 02:37 PM
Paris mmg famous dgn kesombongan penduduknya..byk kali tgk travel documentary,byk highlight pasal ni..drg nk kita tahu bahasa drg..and pasal berhijab tu,mostly negara kafir mmg takut ngn muslim..bkn europe je..
Quote beautifulorchid 8-2-2018 02:40 PM
Acik kepam g holiday ke paris..dgn baju bulu-bulu.. ko ingat ko sape? Cheta?
Quote faraway1 8-2-2018 02:45 PM
i speak french so local peoples sangat mesra.

tak da masalah sepanjang di paris, kotor, well
lama juga duduk di malaysia
plus bukan kekotoran ku cari di sana.
Quote KulitKayuManis 8-2-2018 02:51 PM
pakai extravaganz macam tu mmg dorang nak attack la...tara iols pakai biasa2 pun pantang ada peluang dorang akan cuba nak pickpocket
Quote uda 8-2-2018 02:51 PM
beautifulorchid replied at 8-2-2018 02:40 PM
Acik kepam g holiday ke paris..dgn baju bulu-bulu.. ko ingat ko sape? Cheta?

Cheta pergi paris selamba aje....siap bergambar depan Affiel tower dgn berbagai2 gaya. Gi shopping LV lagi
Quote taji2906 8-2-2018 03:02 PM
dulu aku pernah tgk national geographic ada citer pasal dark side every famous cities.. yg aku igt paris, istanbul.. penuh pickpockets, drugs, pelacuran semua.. apa tajuk tak ingat plak.. underworld ke apa ntah
Quote Iema5008 8-2-2018 03:06 PM
Syukur la hang kalau kali terakhir p sna.. kurang sikit umat acik kepam jenjalan buat muka kekwat tunjuk hebat. Aku p mna2 tmsuk sna, aku akan cuba cr benda positif. Kena cangak atau tipu, mna2 orang luar p tmpt org pun benda ni biasa tjadi.. tapi ambek side positif sudah.. kdg2 gaya orang kita terutamanya acik2 kepam suka sgt tunjuk muka kekwat. Mcm smlm, dotonbori area fav acik kepam travel bajet 5hengget smpi jepun. Aku senyum bg salam, depa.pandang aku semacam pulak.. muka ketat kekwat mcm tikus ttelan epal mmg selayaknya kena cangak. Mcm cik kak ni baju pun ropol2..nmpk sgt over dr biasa. Hahaha mendapat lah..

Even kat Paris pun jumpa org kita sendiri pun bila tserempak sama sendiri depa boleh buat muka ketat.. aku byk duit boleh travel gituh
Quote BebeQ 8-2-2018 03:08 PM
i dapat tips dari kawan. katanya kalau ke sana jangan cakap english kalau nak tanya apa2. cakap je bahasa melayu sbb kalau english depa memang tak layan. kalau bahasa lain selain english depa akan layan.
Quote MyStiQu3 8-2-2018 03:10 PM
uda: Cheta pergi paris selamba aje....siap bergambar depan Affiel tower dgn berbagai2 gaya. Gi shopping LV lagi


Che ta kehulu kehilir naik chauffeur kot..x naik metro so x perlu risau pasal pickpocket la apa bagai
Quote merrissa 8-2-2018 03:29 PM
kahkahkah...ntah la....racist di mana2...dalam malaysia pon ada....

just sebab tak pernah jumpa kat malaysia tak bermaksud benda tuh xde....

tapi ak tertgk sikit vlog dia tuh...ekeleh..baru kene sikit mcm tuh dah nangis2....ceit!



Quote skystrike 8-2-2018 03:39 PM
gi paris pakai gaya mewah acah2 datin memang la jadi target pickpockets & scammer....hahahaha...
Quote zuriey 8-2-2018 03:47 PM
Che ta berpulub kali pg aman2 je tgk myb muka ko pprt sgt sis tu yg org xlayan sian ko
Quote ~boolean 8-2-2018 04:01 PM
Paris.. milan...rome...memang terkenal dengan sisi hancing dan tak tourist friendly. ..ummah kita aja yang berangan konon datang dari barat semua yang indah2 aja...

Quote WhiskeyScotch 8-2-2018 04:01 PM
Paris la antara tempat yang I tak akan jejakkan kaki lagi. Cukuplah hanya sekali sebab kota Paris tu sangatlah tak selamat. Banyak sangat pickpockets dan juga scam.  I memang kalau nak pergi bercuti, faktor pertama yang I akan consider ialah keselamatan.

Sebab kita ni kalau nak pergi bercuti biarlah rasa tenang dan selamat. Paris bukanlah satu tempat yang selamat untuk dikunjungi. Nak kata cantik biasa je. North France lagi cantik I rasa. Kalau Paris itself so overrated.

Luckily, waktu I pergi dulu takda benda buruk berlaku. But still I tak akan jejak Paris dah. Better pergi Monaco.

Lihat semua komen(104)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.067059s Gzip On
To Top