Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

"Bukan Campak, Tapi Terpaksa Lambung Sebab Ramai" - Fazley Yaakob

6-2-2018 09:06 AM|Oleh: Saiful | Dilihat: 9955| Komen: 164

“Kalau nak suruh campak-campak makanan, itu saya pun tak setuju."

Chef Selebriti, Datuk Fazley Yaakob berkata demikian ketika membidas dakwaan netizen yang melabelnya menghina dunia kulinari, lapor Astro Gempak.

Bukan itu sahaja, mereka turut mendakwa tindakan Fazley mencampak makanan ketika menyediakan hidangan ‘Sweet Table’ baru-baru ini adalah kurang sopan.



“Saya tidak terkesan dengan kritikan yang diberikan cuma saya ingin jelaskan yang mereka tengok itu adalah hidangan dilakukan ketika sambutan majlis hari jadi adik saya, Raf.
 
“Bukan campak, tapi disebabkan ahli keluarga ramai dan meja panjang jadi saya terpaksa lambung.
 
“Itu sebenarnya hanya untuk memberi adik-beradik dan keluarga saya merasai pengalaman ‘Sweet Table’ dilakukan.



“Konsep sebenar yang akan dihidangkan kepada pelanggan adalah dengan cara melukis di atas meja.

“Nenek dan ibu saya dah ajar sejak kecil, makanan tak boleh dicampak. Jangan khuatir, saya faham tentang perkara itu.
 
“Tak mungkin saya nak campak makanan ketika menyediakan hidangan tersebut kepada pelanggan,”
jelasnya kepada Astro Gempak.


Foto: IG Fazley

Terdahulu, Chef Selebriti itu memuat naik video pendek menerusi laman Instagramnya memaparkan penyediaan hidangan ‘Seeet Table’ di atas sebuah meja dan video itu menerima kecaman hebat daripada netizen.


Inilah sebenarnya #SweetTableByDFY yang hangat di perdebatkan hingga video asal mencecah jutaan views! Terima kasih banyak ya! @sukasucrebistro , konsepnya mudah, mejanya saya alas dengan parchment paper, kemudian saya buat ‘plating’ di direct atas meja. Ada pisang goreng, 6 jenis sauce berbeza, 4-5 jenis cake, macarons, meringue tart, sweet soils, ice cream, Crème Patisserie dan lain2 juga. Yang nak cuba jemput datang, paling kurang 6 orang satu meja dan paling ramai 10 pax. Kalau nak cuba silakan, kalau masih tak faham serta tak setuju tak apa, saya tak marah atau kecil hati, malahan saya nak ucap jutaan terima kasih kerana sudi memberi saya peluang untuk mempromosi idea baru. Buat yang masih belum mendapat slot booking meja “Sweet Table”, mohon bersabar, memang kami tak menang tangan untuk aturkan slot2 baru. Insya allah saya cuba sehabis baik! Terima kasih semua sekali lagi!

A post shared by Dato' Fazley Yaakob (@fazleyyaakob) on



BACA JUGA: Dessert Ala-Ala Shell Out - Dato Fazley Yaakob Dianggap Menghina 'Culinary World'

Okeylah tu, Fazley pun dah jelaskan perkara sebenar. Keluarga dia yang 'dicampak' makanan pun tak kata apa, jangan kita pula berlebih-lebih. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
4
Terkejut
7
Sedih
3
Lawak
8
Bosan
3
Komen: 164
Komen

Previous : "Tak Tahu Apa Masalah Watie Degil Tak Nak Bayar, Alasan Tak Masuk Akal!" - Hana

Next       : Isu Suplemen Bayi, Ini Jawapan Balas Neelofa

Komen Terbaru

Quote ayjay 16-2-2018 11:30 PM
eyelineronfleek replied at 8-2-2018 07:34 AM
Ermmm.. Tak pernah rasa dia ni layak dipanggil chef. Macam ade forumer ckp, fadzley ni jenis yg org  ...

yes yes yes yes

Lain-lain Komen

Quote jargon 4-2-2018 12:03 AM
Acah2 chef trkenal gtuh
Quote HannahMontana 4-2-2018 12:16 AM
kalau xbiasa mmg akan rasa pelik



Ini majlis  utk kerabat  yg rapat bukan utk  gang luar yg org panggil melahap lepas tu terkejut biawak bila   tuan rumah hawing makanan persis  sekor skeor terasa diri persis   binatang peliharaan .

Ini majlis lama sudah  ...sesuai utk yg rapat. Buatlah especially hari jadi sendiri..

Quote GegarVaganja 4-2-2018 12:35 AM
Tapi maaf cakap la,
buruk benau Ganja tgk dia buat hiasan macam tu.

Quote nmi 4-2-2018 01:20 AM
Tak rasa menarik pun, sebab table sebesar Alam, dessert kecik2 like macaron, brownies etc and just deco2 Dgn choc sauce yng Nmpk wasted..not interesting..dato should tgok insider videos on dessert2..bnyak jer dessert menarik yng Belum ader d msia..
Quote ciknam 4-2-2018 01:35 AM
Aah. Tengok pun tak terasa nak makan. X tempting pun. Deko cantik2 dalam pinggan, lebih elok kot.
Quote Burong_Hantuk 4-2-2018 07:52 AM
topik tak menarik,maap lah
Quote lazim 4-2-2018 08:29 AM
Masa 1st time tgk aku cuma blh ckp konpidennnn tu penting.. serius x berseni faxli ni bt apa pon x cantik.. mnt betul dia guna benda ala2 gold dust tu tp melepek.. rncgn apa tah aku tgk gn bnda tu jgk.. semak gila sos2 tu
Quote she 4-2-2018 08:33 AM
Bapak eden waktu makan bunyi sudu berlaga pinggan pon dia dah hamok...ini kan pulak eden nak cuba2 baling makanan atas meja

Tapi bak kata Chef Fazley....lain orang lain caranya...lantak ekau lahhh nakkkk
Quote Redhead 4-2-2018 08:38 AM
Kwn aku pernah kutuk dia kat twitter dia siap cari lg IG bdk tu lpstu like2 smua gmbar org tu.. bnyak sgt masa ke Datuk? Menakutkan pun ada..
Quote makneng 4-2-2018 09:09 AM
Boring la fazley ni... Nexttt
Quote cha-cha 4-2-2018 09:16 AM
Sendunya hiasan...
Quote patchipink 4-2-2018 09:22 AM
HannahMontana replied at 3-2-2018 04:16 PM
kalau xbiasa mmg akan rasa pelik

hahahah

bukan senang nak dpt dgr words "hawing' tu kaka
chuols ni mesti org utara kan
Quote Anak_rusa 4-2-2018 09:26 AM
-aku x pernah rasa dia ni masuk level chef2 tu. takat join masterchef tv ckp ala2 poyo.. eyyy

-bukan ke diaorg ni patut tau etika makan tu mcm mana? sama la mcm zaman sekarang makan dm pasu la besen la, tempurung la. tah hapa2.
Quote keypochino 4-2-2018 09:28 AM
Redhead replied at 4-2-2018 08:38 AM
Kwn aku pernah kutuk dia kat twitter dia siap cari lg IG bdk tu lpstu like2 smua gmbar org tu.. bnya ...

Erkk.. yeke.. mcm psycho plak.. mcm.. im watching you hokey..
Quote kepingbewok 4-2-2018 09:32 AM
-bru mng masterchef dh acah chef pro
-sweet table tu ala2 shellout.so what’s the different?cari idea pls datuk..
Quote dubidubii 4-2-2018 09:40 AM
Redhead replied at 4-2-2018 08:38 AM
Kwn aku pernah kutuk dia kat twitter dia siap cari lg IG bdk tu lpstu like2 smua gmbar org tu.. bnya ...

Yes yang ni betul! Haha

Hati hangus? Aik macam nak sama je statement dgn adiknya tew "hati hitam" pakai tudung,

Nama pun adik beradik
Quote damian_lee 4-2-2018 09:50 AM
Campak2 .. pastu kek kering berderai ...
Pastu portion sikit jerr ...
Quote patchipink 4-2-2018 09:52 AM
btw imran jemahen tu ade pape connection ke dgn pemili ni
rapat tol heols dgn pajeli ek
nampak cam pajeri lagi byk bekepit dgn imron dr dgn wifey sheols
Quote sinalegna 4-2-2018 10:02 AM
Meolls rasa dia nak buat deconstructed dessert kot, tapi style gini while presentation nye dibuat dlm majlis birthday family member yg patutnya private & intimate ni agak 'rude' dimata ummah melayu..

Kalo dessert chef diorang punya 'table' tu mcm jenis japanese style yg masak depan2, tapi tinggi skit. Bkn lmbak2 mcm ni depan mata guests ala2 shellout

Yg special nye table tu leh set temp to freeze sbb nnti after chef tu dah throw cakes la muffins & pastries la mcm2.. plus sauces la puree la baru menjadi final productnye. Ala2 creative, experimental gitu

Lihat semua komen(164)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.053711s Gzip On
To Top