Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Alat Kelamin Tak Tentukan Jantina, NGO Bangkit Bela Sajat

26-1-2018 05:37 PM |Dilihat:5569| Komen: 133
Nampaknya ada pihak yang ingin membela kes melibatkan jantina usahawan kosmetik, Nur Sajat. 

Memetik Projek MMO, sekumpulan NGO membidas tindakan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menjalankan ujian pengesahan jantina terhadap usahawan kosmetik berkenaan. 

Badan-badan bukan kerajaan itu berpendapat seseorang tidak berhak dipaksa untuk menjalankan ujian kerana alat kelamin tidak menentukan kesahihan identiti jantina individu.

Kami percaya tidak ada seorang pun yang perlu diarah menjalani ujian perubatan untuk menentukan identiti jantina.

Proses ini ternyata mengganggu, merendahkan, tiada perikemanusiaan dan paling penting tidak perlu dibuat, katanya dalam kenyataan.

Kenyataan itu dibuat gabungan 14 NGO termasuk Sisters in Islam (SIS), Empower, Justice for Sisters and Trans men Malaysia, dan Komuniti Muslim Universal.


Sebelum ini, Jakim  berkata tempoh masa sekurang-kurangnya sebulan diperlukan untuk proses pengesahan jantina Nur Sajat.

Keputusan dibuat selepas wakilnya Dr Mohd Izwan Md Yusof mengadakan pertemuan dengan pengasas produk Lets Cantik itu pada 16 Januari lalu. - CARI 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
1
Komen: 133
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Maideen. 4-2-2018 11:44 AM
bonbono replied at 30-1-2018 02:58 AM
laba tonyok tolol sangap marybrown coupon nak makan free owsem ittteewww

Hahahahaha.....yang ini kelakar.

Lain-lain Komen

Quote krustykrab 26-1-2018 12:16 PM
tak leh ke tgk birt cert mankuk ni je? JPN pun mesti ada data kita kan masa lahir...

padan la muka ko sajat, ko yg memalukan diri ko kat socmed, lps tu ko play victim pulak...
Quote FOTHER-MUCKER 26-1-2018 12:17 PM
Saya sokong 100%. Kemaluan manusia terletak di jiwa, perasaan, hati dan naluri.

Tapi mungkin kemaluan mereka terletak pada yang di atas berbalut dan yang di bawah ....
Quote tudunglitup 26-1-2018 12:19 PM
apa bongok ni

tak belajar sains ke apa



Quote hentakan 26-1-2018 12:23 PM
FOTHER-MUCKER replied at 26-1-2018 12:17 PM
Saya sokong 100%. Kemaluan manusia terletak di jiwa, perasaan, hati dan naluri.

Tapi mungkin kem ...

tu pasal la pak kau main jubur bangla

dia ingat asal ada lubang jer mesti jantina perempuan

pak kau dgn kau sama bahlol




Quote zameyla 26-1-2018 12:25 PM
Manakala, menurut laporan terdahulu, Sajat berasa terkilan dengan isu jantinanya dimainkan di serata media kerana mengaibkan dirinya. Jelasnya lagi, pihak keluarga juga turut menangung malu berikutan hal terbabit. (rtky/w)


lorr...dia yang mulakan dulu...tau pulak malu....
Quote palmolive 26-1-2018 12:26 PM
kemaluan tidak menentukan jantina?
Quote hentakan 26-1-2018 12:26 PM
FOTHER-MUCKER replied at 26-1-2018 12:17 PM
Saya sokong 100%. Kemaluan manusia terletak di jiwa, perasaan, hati dan naluri.

Tapi mungkin kem ...

kadang nepal, kadang indon, kadang rohinga pun pak kau sontot tala kaw kaw
janji ada lubang, tak kisah jantina pak kau bedal

cambabi pangai












Quote FOTHER-MUCKER 26-1-2018 12:27 PM
hentakan replied at 25-1-2018 08:23 PM
tu pasal la pak kau main jubur bangla

dia ingat asal ada lubang jer mesti jantina perempuan

Marah nampak? Bukan saya yang memalukan kamu, tetapi kamu sendiri.
Quote hentakan 26-1-2018 12:28 PM
palmolive replied at 26-1-2018 12:26 PM
kemaluan tidak menentukan jantina?

ada bahlol sokong plakkk tu
kaum lahanat ni memang sial, pagi jantina lelaki, malam jantina pompuan

sesuka hati mak pak dia je nak claim jantina apa pun









Quote hentakan 26-1-2018 12:31 PM
FOTHER-MUCKER replied at 26-1-2018 12:27 PM
Marah nampak? Bukan saya yang memalukan kamu, tetapi kamu sendiri.

bapak kau mesti pagi jadi ah wong, malam jadi mei mei

bila kena tangkap pakai cheongsam, pak kau claim jantina dia perempuan walau pun berkotek

bahahhaha

bodoh anak beranak kau tahap loji najis




Quote snazzydaisy 26-1-2018 12:38 PM
isu sajat tiruan ni so annoying lah, never end!
dia sendiri yg ada masalah mental, then acah2 suci & teraniaya pulak, waddehek!
harap sajat maut digilis lori tanah! aman sikit...
Quote mieymiey 26-1-2018 12:50 PM
Dah engko yang bukak aib engko sendiri, bila dikecam pandai pulak play victim. Dah-dah la tu weyh, muak dah baca pasal dia ni.
Quote hentakan 26-1-2018 01:02 PM
FOTHER-MUCKER replied at 26-1-2018 12:17 PM
Saya sokong 100%. Kemaluan manusia terletak di jiwa, perasaan, hati dan naluri.

Tapi mungkin kem ...

patut la pak kau sutun tadah bontot

ada kotek tapi perasan diri tu perempuan

bahahahha






Quote hentakan 26-1-2018 01:03 PM
ngo capiroon bodoh

Quote Minami2013 26-1-2018 01:11 PM
Bila ada keraguan perlu tentukan lelaki ke perempuan so that tiada isu di kemudian hari... cth nya mati nanti nak di uruskan cara lelaki ke perempuan....
Quote tudunglitup 26-1-2018 02:38 PM
gila bodoh kaum pencinta pondan ni

ikut logik tolol dorang, pas ni lelaki boleh la masuk toilet perempuan, claim je jantina pompuan





Quote manehnya 26-1-2018 03:12 PM
sapa suh gatai mandi pun buat live...

aku mmg nk sesangat tau, dia ni kromosom jenih apa.. tlg la buat test kt lab
Quote SWORKS27 26-1-2018 03:18 PM
mohon jakim buat kawat cam kat fefonen semalaya ni..check kemaluan mereka...
tambah lagi satu skop
Quote azimodin 26-1-2018 03:20 PM
kalau kemaluan xleh tentukan jantina, kita tengok chromosome ...

Lihat semua komen(133)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.109230s Gzip On
To Top