Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Lapar Sangat Ke Sampai Kutip Sisa Makanan Pula? Kesian Kat Murid Tu

Oleh: Whitney|19-1-2018 12:20 PM |Dilihat:2370| Komen: 32

Sekarang ini ramai ibu bapa yang prihatin dengan pemakanan anak-anak. Maklumlah, makanan sekarang banyak yang tercemar dengan kandungan yang tidak baik untuk kesihatan. Lebih-lebih lagi banyak penyakit yang berpunca daripada pemakanan yang tidak sihat.

Ramai ibu bapa yang menyahut kempen membawa bekal ke sekolah demi memastikan anak-anak dapat makan makanan berkhasiat yang disediakan di rumah. Sanggup si ibu bangun awal pagi semata-mata untuk memasak dan menyediakan bekal untuk ke sekolah.

Tetapi, kisah yang diceritakan oleh Aida Puan Sri Squeq di laman facebook ini dilihat seperti menyayat hati. Murid tersebut membawa bekal beberapa biji kurma dan kismis ke sekolah untuk di makan pada waktu rehat. 

Bagaimanapun, murid tersebut dikatakan tidak kenyang dan sanggup mengutip dan makan sisa makanan murid-murid lain di kantin sekolah.


Ramai netizen yang marah dan tidak berpuas hati dengan ibu bapa murid tersebut kerana hanya membekalkan kurma dan kismis. 


Netizen pun dah maklum yang cikgu tidak boleh ambil tindakan sesuka hati ke atas murid. Silap haribulan cikgu pula yang kena saman. Kan dah banyak kes cikgu kena saman oleh ibu bapa murid?


Ada yang tuduh wanita ini mereka-reka cerita walaupun niat sebenarnya ingin menyedarkan ibu bapa agar membekalkan makanan yang mengenyangkan untuk anak-anak di sekolah. 

Malah, pihak sekolah pun sudah tahu mengenai kelakukan murid tersebut tetapi dibalas negatif oleh ibu murid.  


Macam-macam hal lah. Zaman sekarang ini, walau dah bawa bekal ke sekolah, kebanyakan murid masih lagi diberi wang saku walau RM1. Maklumlah, budak-budak tidak mampu menahan melihat makanan-makanan yang dilihat lazat dan sudah tentu teringin untuk merasa. 

Kalau tidak mahu anak-anak makan makanan yang tidak berkhasiat sekalipun, didiklah anak tentang kenapa makanan itu tidak elok untuk di makan. Apa pendapat kalian? - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
1
Komen: 32
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote tri-max 26-1-2018 01:01 PM
aku skrg da kureng nk percaya benda2 viral nih
byk org salah guna rasa empati org ramai, rather than ko personally tlg org tu smpi settle isu
tp drang lebih suka nak pukul canang dlm FB & socmed
lg satu yg tak logik nyer, takkan pakai bekas tipuware utk kurma & raisin??
masuk plastik je kan senang

Lain-lain Komen

Quote Victorioussss 19-1-2018 12:35 PM
Murung baca cerita ni. Kesian..sedih!
Budak2 biasala suke makan..

Kalau i cikgu situ mmg i bawak gi secret resepi secara secret tnpa bgtau makbapak budak tu
Ustazah lg takutkan larangan makbudak dari rasa ihsan simpati. Dah mati ke hati dia untuk kesian dan do something?

Dik, moga kau besar nanti tak revenge bagi mak kau dah tua tu mkn kurma kismis hari2
Quote kimchipedas 19-1-2018 12:51 PM
Speechless..criusly aku rasa nk maki ja mak pak adik ni nk kejar sgt sunnah smp terlupa asas sbg seorg manusia
Quote mieymiey 19-1-2018 12:51 PM
Victorioussss replied at 19-1-2018 12:35 PM
Murung baca cerita ni. Kesian..sedih!
Budak2 biasala suke makan..

I dalam mood sedih baca komen u. Tapi sampai part "Dik, moga kau besar nanti tak revenge bagi mak kau dah tua tu mkn kurma kismis hari2' i tergelak. Ampunkan i
Quote yangsemb 19-1-2018 01:05 PM
Oooo...kejamnya mak bapak budak neh{:stress
Quote prettyuglybabe 19-1-2018 01:23 PM
ni mesti mak bapak antivax ni..
dorang jah dok hadap makanan sunnah kejadah..
semoga mandul tak membiak keturunan mereka ni..
Quote nisako 19-1-2018 01:27 PM
huhu.........siannye budak tu..................
Quote haryatie 19-1-2018 02:08 PM
biar betulll..
kesiannya budak tu dapat mak bodoh
Quote kikuri 19-1-2018 02:18 PM
..pastu mak bapak melantak tak ingat waktu lunch.. anak dibiar makan kurma... kalo ye pon buat lah bento kat anak tu kalo tak percaya sangat maknan luar
Quote Victorioussss 19-1-2018 02:29 PM
mieymiey: I dalam mood sedih baca komen u. Tapi sampai part "   Dik, moga kau besar nanti tak revenge bagi mak kau dah tua tu mkn kurma kismis hari2'    i ter ...


Itsokey..i ampunkan u. Dah jgn nangis, gi sambung main masak masak dgn kawan2 yer.
Quote ms.mango 19-1-2018 02:59 PM
kalau betul kesianlah pada budak ni... sedih baca cerita2 mcmni..janganlah buat anak mcmtu..kot ye pun makanan sunnah bg la byk skit... kadang2 ibu bapa sibuk nak bg anak makanan sunnah tapi diri sendiri melantak macam2... makanan sunnah tu bg lah makan di samping makanan2 lain..diet seimbang..  ntah papelaahhhh
Quote manehnya 19-1-2018 03:01 PM
ya allah sedihnya.. mak dia dulu sekolah ka dak? ka dok dlm utan
Quote mdhelmi 19-1-2018 03:12 PM
kesian
mungkin dlm umah dia xde beras
cuma makan kurma dgn ikan masin
Quote Artemesiaa 19-1-2018 03:16 PM
Siannya keo dik dapat mak cam tu.  Ni makan lebihan kawan lagi membahayakan.
Quote BebeQ 19-1-2018 04:26 PM
anak aku bawa bekal tapi still la aku bagi dut belanja rm2 kot2 dia teringin boleh la beli.
dalam seminggu ada la sekali dua dia guna duit belanja tu pun beli milo tin.
kesian, bagi la dia merasa nikmat dunia.
Quote leylapple 19-1-2018 04:26 PM
kadang2 tak tercapai dek akal mcm mana sesetengah parent nak sangat ikut sunnah..nak makanan sunnah la... (kismis, kurma)..bergantung pada susu ibu lah...tapi anak nangis2 kelaparan..

tu belum lagi menidakkan hak diorang utk dapat vaksin yang sepatutnya...

pagi tadi aku dgr cerita dari bos aku, apparantly one of in law bos aku skrg tgh kritikal di barcelona... sbb balik dari umrah terus buat europe tour...

sebelum buat umrah tak ambik vaksin yg selalu org ambik sebelum pegi haji, umrah...

kat mekah, madinah tu centre of the world, semua org kat pelusuk dunia nie ada kat situ...holy land kan? semua nak berkunjung...performing umrah or haj..be it org puteh, negro, indonesia..china..segala jenis penyakit pun sekali ada kat sana.. mcm2 host ada..

imagine anak2 yang tak bervaksin nie pegi umrah atau haji? can uols imagine the worst?
Quote LostStar 19-1-2018 06:13 PM
ada persoalan lah.. kalau viral gini kan.. maknya sedar.. 'eh tu bekaih makanan anak aku tu..'
dan boleh ke mak dia saman cikgu tu sebab dia d malukan.. walauponnn tak nampak muka sebenar.. tapi dia rasa sangat malu dan moral down punca netizen maki2 dalam gambar tu..
Quote ~boolean 19-1-2018 06:23 PM
Ini bukan sunnah. Ini parents malas masak. Malas buat breakfast. Malas segala-galanya.

Quote Joannalee 19-1-2018 07:50 PM
Mak bangang mcmni la... sendiri x mkn makanan sunnah suh anak die mkn.. anak dah la tahun dua kene makan byk utk membesar.. bongok Punye mak...
Quote Jorja 20-1-2018 09:27 AM
I ada kawan yg suka surf pasal rahsia anak genius.. tips anak genius.. pemakanan anak genius mcm ni lah kismis kismis.. kasihan kt anak anak dia maklumlah mak dia tu pencapaian tertinggi cuma mampu masuk oum {:nose tu pun under gomen so haruslah insecure nak anak  terus jadi genius.

Lihat semua komen(32)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.059559s Gzip On
To Top