Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"Malas Gosok Gigi, Jangan Salahkan Makanan Sunnah Dalam Produk!" - Netizen

Oleh: Ain|12-1-2018 04:13 PM |Dilihat:1826| Komen: 24
Setiap ibu bapa pasti pernah mengalami situasi seperti mahu pergi 'berperang' ketika hendak memberus gigi anak-anak, kan?

Setiap kali hendak mandi, mesti ibu akan mengingatkan anak untuk menggosok gigi. Nak makan pun, tak boleh sembarangan kerana bimbang gigi akan rosak.

Jagalah kesihatan gigi anak terutama dari segi pemakanan dan kebersihannya. Didik mereka supaya membiasakan diri menggosok gigi setiap hari sejak di peringkat awal lagi.

Janganlah malas dan mengabaikan penjagaan gigi anak kalau tak mahu gigi mereka menjadi seperti ini!





Menerusi laman Facebooknya (FB), Doktor Hannani Murni berkongsi pengalamannya merawat pesakit kanak-kanak yang mengalami kerosakan pada semua giginya.

KAN DAH CAKAP



Gigi rosak sebab susu kurma?



Itulah, doktor. Saya ingat nak cabut semua gigi dia ni," tulis
Hannani.




Saya bukan anti makanan sunnah...



Perkongsian itu disambut baik netizen yang rata-ratanya khuatir dengan kesihatan gigi anak mereka.




Bagaimanapun, terdapat segelintir netizen mempertikaikan kenyataan 
Hannani yang mendakwa susu dan makanan sunnah menjadi punca kerosakan gigi anak.



Tak kisahlah apa sekalipun yang menjadi punca gigi anak rosak. Apa yang penting, ibu bapa perlu memantau pemakanan dan penjagaan gigi anak-anak.

Jangan tunggu hingga jadi seperti adik ini, ibunya sanggup mencabut kesemua giginya kerana sudah rosak. Boleh pengsan budak itu dibuatnya! - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 24
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Fienomenology 15-1-2018 09:58 AM
Xkan la masa mandi pagi parents x gosokkn gigi anak? kalo pagi x gosok, mlm confirm la x gosok! adoi! parenting done wrong! ntah2 parents pun x gosok gigi! damn!

Lain-lain Komen

Quote CiliPadiSedap 12-1-2018 04:47 PM
makanan sunnah xsalah kalau ambil original ni OEM dah campur macam2. campur gula? campur perisa? pewarna? dah tak original tu yang salah.

makcik bawang ni risau bisnes tersontot lah tu
Quote krustykrab 12-1-2018 04:50 PM
diorg tu tak faham apa yg doc tu tulis...dia kata nak makan kurma, pi makan kurma asli tu, buka produk makanan sunah segera yg berlambak kat pasaran tu
Quote prettyuglybabe 12-1-2018 05:09 PM
agree apa doktor tu cakap..
at the same time, mak budak ni tak gosok ke gigi anak?
kalau gosok hari-hari, mesti perasan gigi anak mula rosak ..
ni dah rosak teruk kot takkan baru perasan..
Quote meya 12-1-2018 05:32 PM
Doktor tu cakap based on pesakit dia ni yang biarkan anak berbotol susu eventho tido pun.  So happened minum susu berkurma pula.  6 botol sehari!

If susu tu buat sendiri takpelah juga.  Tabiat macamtu susu apa pun boleh jahanam gigi anak especially gosok gigi tarak buat.
Quote lililen 12-1-2018 05:49 PM
Aku pun setuju dgn doktor tu. Klu nak mkn mknn sunnah mkn je la yg betul2. Terus dpt khasiat tu. Klu dah dlm botol belum tentu sama khasiat. Even jus buah pun dah kurang khasiat compare dgn kite mkn n kunyah buah tu. Anak aku 3 tahun malas n x suka gosok gigi, x minum jus2 mengarut n air gas, elok je gigi die.
Quote lililen 12-1-2018 05:49 PM
Aku pun setuju dgn doktor tu. Klu nak mkn mknn sunnah mkn je la yg betul2. Terus dpt khasiat tu. Klu dah dlm botol belum tentu sama khasiat. Even jus buah pun dah kurang khasiat compare dgn kite mkn n kunyah buah tu. Anak aku 3 tahun malas n x suka gosok gigi, x minum jus2 mengarut n air gas, elok je gigi die.
Quote Artemesiaa 12-1-2018 06:23 PM
Pilih makan fresh dan asli bukan makanan process semua tu.  Kena selalu titik beratkan kebersihan dan penjagaan gigi.  Sayang gigi dah rosak sebelum masanya, esok kalau dah tumbuh gigi kekal tapi tak berjaga pasti akan rosak juga.
Quote RatuDunia94 12-1-2018 07:06 PM
Bukan ke bak kata acik bawang kalo minum susu lembu nanti anak jd mcm lembu..
Quote Jorja 12-1-2018 07:35 PM
Kalau anak kecil gigi dah rosak mcm ni cer tengok emaknya 90% mesti sama jenis tak peduli gigi {:smile ..
Quote salmon-suki 12-1-2018 07:54 PM
Setuju dgn part y doc tu suh mkn kurma asli etc,tp jgn laa smpai nk kecam produk tu..sama je mnuman segera ni mmg akn ada gula xkira laa  produk muslim ka,milo ka,dsb..sepatutnya doc ni tegas,nasihatkn  mak budak utk disiplinkan anak supaya gosok gg...dan kawal pengambilan air manis tu...
Quote mommymonster82 13-1-2018 10:42 AM
Kalau nak gigi nak elok mmg kena diaiplin..cuba jgn biasakan anak nyonyot botol susu sampai tertido.. susu apa pon mmg xbyk skit mmg ada gula.. so kena ajar anak disiplin
Quote ~boolean 13-1-2018 11:35 AM
kalau doktor ni tak spesifikkan pada makanan sunnah saja,
kalau doktor ni sebutan makanan mengarut lain juga,
mungkin tak teruk doktor ni dikecam...

makanan sunnah jangan dipertikaikan...banyak askar2 dan penunggang ugama di media sosial yang pantang kena jentik bila libatkan sunnah...walaupun banyak yang menipu dan kena tipu..
padahal buah kurma punyak banyak jual di mydin tak nak pula beli
Quote kucingitam 13-1-2018 11:37 AM
aku tak pernah percaya susu kurma lah, susu kambing la, jus kurma la..
bukan apa, tu dah kira proses food. takde nya lah asli trang tang tang..mesti ada je gula yang dia tambah..even susu formula tu pun bergula...

tapi...

kurma kambing aku suka..ahah..
Quote missDollie 13-1-2018 12:40 PM
Acik bawang taliban sentap doctor sentuh pasal produk Sunnah tapi malas nak makan yang original..gosh..yang penting mak dia tak pernah cek gigi anak ke.. tengok berkarat2 pun tau sakit tu..nyut2..mampus la nak cabut semua..lepas ni sumbat lagi susu kurma oem banyak2..khasiat ciput jer, gula je lebih..
Quote renko 13-1-2018 12:56 PM
taliban je meroyan
buta pecah mata xnak baca abis
baca tajuk terus terketar2 mulut berzikir
tp tgn terketar2 nk kafirkan org
Quote RooneyMara 13-1-2018 02:37 PM
Drpd pengalaman I, doctor jarang main ckp je. Mesti dia ckp sebab dia dah tgk over and over again. Bukan dia nak kecam product tu pun, tp mmg sekarang byk gila product yg claim macam2 tp hakikat nya penuh dgn gula and perisa tiruan.

Ibu bapa mmg dah tau minuman gas, soda, candy etc tak elok n diaorg control benda2 mcm ni. Maybe diaorg tak aware product yg diaorg beli yg claim bawa faedah kat anak tu sebenarnya tak elok. Betul ckp doc tu, makan je kurma sebenar if nak khasiat kurma.

N yes, Ibu bapa kena la pantau anak tu gosok gigi selalu atau tak.
Quote cutieslilies 13-1-2018 04:45 PM
Aku mmg anti bab ni... susu kambinglaa kurma laa kismis laa.. apa dlm susu tu brp % susu kambing ko letak mangkuk.. susu kurma tu pun..brp byk ko letak selain gula..mkn konon ada fokuslaa..xleh mengeja terus pandai laa..letih malas jd rajin..haktuihhhhhhh

Kang kalau kata bodoh x bertempat kene viral lagi.. nak mujarab..ko beli kismis..buat solat hajat..baca yasin hahhh bg anak ko.makan..lagi afdollll ngok...nyampah aku ...
Quote chinta89 14-1-2018 08:54 AM
bg aku ape yg nak disampaikan doktor tu ialah bukan semua yg sibuk2 claim ade mknan sunnah tu, btl2 mknan sunnah tp mcm yg dia ckp ade bhn terlarang.

dan dh la ade bhn terlarang, isunya ialah menggunakan agama. sikit2 guna ayat mknn sunnah.. kalau nk kurma, beli la kurma.. gtuh la.

yg bengap g campur aduk isu syria palestin dh kenapa???????? adoiiii. kte bcakap soal susu yg dikatakan konon bkhasiat sgt tu. ak tak de la ckp susu2 formula lain tu better sgt22222 ok.

cuma ka rse doc tu just perlu tekankan soal anak x gosok gigi. isu susu byk gula dan kurang kurma etc tu ak rse dh no 2. isunya skg ialah kerosakan gg disebabkan malas berus gigi.
Quote Nurul8001 14-1-2018 09:01 AM
Anak saya gigi elok je walaupun saya jarang gosokkan gigi dia. Dah darjah 1 baru menanggal gigi dia..Sejak kecil dia gosok sendiri, tapi paham2 la, budak kecik gosok gigi bukan betul..

Semenjak saya memahami konsep penunggang agama, memang takdenya saya bagi anak produk mcm tu.

Untuk yg nak kecam saya, saya bg tau sini, saya pernah ya beli susu mcm ni, nak suppprt produk muslim, tapi tak sampai hati bg anak minum, manisnya lahai..saya sendiri pun tak tergamak nak minum, hujung2 saya buang je..

Lihat semua komen(24)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.060127s Gzip On
To Top