Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Hospital Salah Bagi Antiseptik Untuk Rawat Batuk Kronik

12-1-2018 01:35 PM |Dilihat:1042| Komen: 9
Warga emas dari Mahishadal, Bengal Barat, India tersilap mengambil krim antiseptik yang disangkanya ubat batuk.

Memetik India Today, Sudhir Samanta dihantar ke Hospital Basulia, kira-kira 150 kilometer dari Kolkata kerana menghidap batuk kronik dan doktor mendapati dia berada dalam keadaan lemah dan terdapat kesan darah dalam kahaknya.


Foto: Carian Internet

Selepas diperiksa, Sudhir dibenarkan pulang dengan dibekalkan ubat batuk.

Sudhir bagaimanapun, didakwa tidak menerima ubat batuk, sebaliknya dia diberi krim antiseptik. Lebih parah, dia meminum sebotol ubat berkenaan menyebabkan keadaannya memburuk.

Malangnya, oleh kerana Sudhir dan keluarga tidak boleh membaca dalam bahasa Inggeris, dia menelan keseluruhan kandungan krim antiseptik itu tanpa menyedari ia bermaksud untuk kegunaan luar sahaja.

Sudhir hanya mengetahui ubat batuk yang diambilnya sebelum ini merupakan krim antiseptik selepas dia membeli ubat sama di sebuah farmasi.

Sementara itu, menurut mStar Online, Sudhir dibawa ahli keluarga ke hospital sama di mana pegawai perubatan memberi jaminan akan menanggung kos rawatannya jika dia mengalami kesan atau alahan akibat tersilap meminum ubat berkenaan. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
18
Marah
1
Terkejut
0
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
2
Komen: 9
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote hasniey 14-1-2018 11:54 AM
melinda_kerr replied at 14-1-2018 11:37 AM
takde label ke kat botol tu?? ngerinya.  mungkin heols tak reti membaca kot ni. kesian

Label english.dia xpandai baca

Lain-lain Komen

Quote shernazz 12-1-2018 02:14 PM
Nasib dia sorang minum habis
Kalau dia bagi anak anak dia..
Habis semua lagi teruk..
Doc pung alahai..sian atok tu
Quote alesandra 12-1-2018 02:58 PM
mcm mana krim antiseptik masuk dlm botol?calamine lotion ke?
Quote mieymiey 12-1-2018 03:35 PM
Antiseptik ni kiranya macam Dettol la kan? Sampai sebotol dia habis minum
Quote mieymiey 12-1-2018 03:36 PM
Tapi katanya dibagi krim pula?
Quote jolijo 12-1-2018 10:54 PM
Bahaya gila salah masuk
Quote Artemesiaa 14-1-2018 10:19 AM
Bahaya betul kalau dia tak ke farmasi semula mesti dia masih menanggap ianya masih buat batuk mana nak baik
Quote chinta89 14-1-2018 11:23 AM
aduhhh mcm2 la
Quote melinda_kerr 14-1-2018 11:37 AM
takde label ke kat botol tu?? ngerinya.  mungkin heols tak reti membaca kot ni. kesian
Quote hasniey 14-1-2018 11:54 AM
melinda_kerr replied at 14-1-2018 11:37 AM
takde label ke kat botol tu?? ngerinya.  mungkin heols tak reti membaca kot ni. kesian

Label english.dia xpandai baca

Lihat semua komen(9)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.088937s Gzip On
To Top