Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Wah! Dengan Hanya 4 Langkah Ini, Anda Boleh Jimat Minyak Dengan Banyak!

12-1-2018 02:32 PM|Oleh: Amiey | Dilihat: 1886| Komen: 27

Tahukah anda, walaupun ramai yang memiliki kereta tapi masih ramai yang tidak tahu cara betul untuk mengisi dan mengoptimumkan isian minyak?


Sungguhpun sudah lama membawa kereta, masih ramai yang enggan atau tidak tahu mengambil langkah bijak dalam penjimatan pengisian minyak.

Melalui portal aislimau, kami kongsikan empat rahsia mengisi minyak yang mungkin ramai tidak tahu:

1. Isi minyak di waktu awal pagi atau di waktu suhu sejuk
Kapasiti minyak petrol lebih banyak pada waktu sejuk berbanding waktu panas di siang hari yang mana ianya mempunyai wap yang berlebihan. Jika anda mengisi minyak di waktu tengah hari, akan kelihatan wap petrol keluar dari tangki minyak anda.



2. Isi minyak dengan perlahan-lahan
Cara ini adalah supaya cecair petrol dapat masuk sepenuhnya ke dalam tangki dan mengurangkan fenomena wap petrol meruap bebas akan membazirkan minyak anda. Kawal picu dengan menarik secara separuh penuh. Ini dapat mengurangkan wap keluar bersama-sama petrol.

3. Isi minyak semasa tangki separuh penuh
Ini kerana semakin banyak baki minyak dalam tangki semakin kurang kapasiti ruang udara yang dipenuhi wap sekaligus anda akan dapat lebih petrol dalam tangki yang lebih optimum.



4. Isi minyak petrol ikut liter
Amalkan pengisian minyak dalam lliter, bukannya ringgit.
Contoh:
Pergi ke kaunter, cakap nak isi 20 liter. pastu bayar RM46. Ini lebih baik daripada isi RM40, kerana jumlah minyak yang masuk adalah 15.7894737 liter. Sedangkan nozzle hanya menyukat sehingga 2 tempat perpuluhan sahaja.


Apa pun, jangan lupa untuk matikan enjin kereta dan elakkan penggunaan handphone semasa mengisi minyak. Selain itu, jangan lupa kunci kereta semasa mengisi minyak untuk mengelakkan kes kecurian yang sering berlaku di stesen minyak.

Selamat mencuba! -CARI



Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
5
Terkejut
2
Sedih
2
Lawak
3
Bosan
4
Komen: 27
Komen

Previous : Penjara Ini Jadi Rebutan Ramai Dan Sebabnya Pasti Mengejutkan Anda!

Next       : 3 Jantina Pun Sudah Pening, Tapi Komuniti Bugis Ini Iktiraf 5 Jantina Manusia

Komen Terbaru

Quote suhada10 18-7-2018 11:40 AM
shhh4567 replied at 15-7-2018 08:41 PM
siapa kata ni??? sbb I x pernah dengar minyak petronas lebih bersih

diorg ada guna Fluid Technology Solutions yg mn ko bole google cari psl tu. tu yg buatkan enjin lebih terjaga dismping boleh bersihkan enjin ko.so tahan lama .drive pon lebih smooth

Lain-lain Komen

Quote zulka 12-1-2018 04:05 PM
lapuk dah tips ni....petrol station tu sentiasa upgrade system dorang     
Quote bottombikini 15-1-2018 09:23 AM
tahnye..ingat ada idea baru
Quote sssmtsss 12-7-2018 05:07 PM
aku skrg baru tau x blh isi minyak pd waktu tengah hari!! Tidak hairanlah, aku rasa minyak yg aku isi macam sikit jer berbanding dgn kwnku
Quote derickwell 12-7-2018 05:15 PM
sssmtsss replied at 12-7-2018 05:07 PM
aku skrg baru tau x blh isi minyak pd waktu tengah hari!! Tidak hairanlah, aku rasa minyak yg aku is ...

ade faktor lain larr, bukan saja x galakkan isi minyak pd waktu tengah hari..
kalau u isi minyak yg x elok dgn kereta u, minyak pun nampak cepat habis..

Quote eaglep 12-7-2018 05:25 PM
derickwell replied at 12-7-2018 05:15 PM
ade faktor lain larr, bukan saja x galakkan isi minyak pd waktu tengah hari..
kalau u isi minyak  ...

btol btol... dulu i salah isi minyak, minyak kereta macam cepat habis jer...bila traffic jam lagi x yah ckp..skrg i isi petronas primax 97, minyak x habis cepat macam dulu2 lar.. fee minyak pun dpt jimat sikit
Quote sssmtsss 12-7-2018 05:34 PM
eaglep replied at 12-7-2018 05:25 PM
btol btol... dulu i salah isi minyak, minyak kereta macam cepat habis jer...bila traffic jam lagi  ...

aku bkn pakai petronas... knp ia lebih jimat minyak??? rasenya aku pun nk try isi...
Quote eaglep 12-7-2018 05:43 PM
sssmtsss replied at 12-7-2018 05:34 PM
aku bkn pakai petronas... knp ia lebih jimat minyak??? rasenya aku pun nk try isi...

ahaha i cuma tau isi nya, akan lebih menjaga enjine kereta i so i baru isi petronas primax 97.. mayb u blh prgi car service tanya kereta u sesuai ke x pakai tu..jgn suka2  jer nak isi ni isi tu..
Quote sssmtsss 12-7-2018 05:46 PM
eaglep replied at 12-7-2018 05:43 PM
ahaha i cuma tau isi nya, akan lebih menjaga enjine kereta i so i baru isi petronas primax 97.. ma ...

aku mmg x ade byk experience dlm bidang minyak kereta...tau pandu kereta jer x tau macam mana nak jaga engine kereta..
Quote daud970 13-7-2018 11:30 PM
Isi minyak di waktu awal pagi atau di waktu suhu sejuk (cara ni aku pernah dengar dr sepupu, masa tu aku rasa dia tipu aku je hahahaha)
Quote linasss 13-7-2018 11:32 PM
sampai sekarang I baru tau tak blh isi minyak dgn cepat2
Quote NurAini11 14-7-2018 12:17 PM
linasss replied at 13-7-2018 11:32 PM
sampai sekarang I baru tau tak blh isi minyak dgn cepat2

Biasanya ku x brp hirau isi dgn pantas atau perlahan lah, apabila semua minyak sudah masuk terus masuk kereta beredar sudah. Kat belakang tu masih ada org tunggu, mau isi brp perlahan tu? Haha
Quote NurAini11 14-7-2018 12:19 PM
eaglep replied at 12-7-2018 05:43 PM
ahaha i cuma tau isi nya, akan lebih menjaga enjine kereta i so i baru isi petronas primax 97.. ma ...

Ku dengar yg kawan ku kata x baik kalau selalu tukar minyak yg berlainan, minggu ni isi Shell, minggu depan isi Petronas pula, lama2 kereta tu akan ada masalah lah,jadi pilih satu je sudah cukup...
Quote NurAini11 14-7-2018 12:25 PM
sssmtsss replied at 12-7-2018 05:46 PM
aku mmg x ade byk experience dlm bidang minyak kereta...tau pandu kereta jer x tau macam mana nak  ...

Pakai petrol yg sesuai dgn kereta sendiri, perlu sendiri gi cuba baru tau kerana setiap kereta guna petrol yg lain ada prekstasi yg berbeza, kalau kawan kau kata Shell bagus utk Vios, kau gi isi Shell kat Axia kau mungkin x sesuai tu...
Quote FirdausSah 14-7-2018 12:36 PM
NurAini11 replied at 14-7-2018 12:25 PM
Pakai petrol yg sesuai dgn kereta sendiri, perlu sendiri gi cuba baru tau kerana setiap kereta gun ...

Kalau Petronas Primax 97 sesuai dgn semua kereta, Perodua lah, Toyota lah, Honda lah semua pun boleh pakai, lebih power juga berbanding dgn petrol jenama lain. Dahulu ku pun x percaya, tapi lepas guna pertama kali sudah dpt lihat perbezaan nya, lepas tu terus pakai Petronas punya je, sampai kini sudah agaknya lima tahun keke.
Quote FirdausSah 14-7-2018 12:43 PM
sssmtsss replied at 12-7-2018 05:34 PM
aku bkn pakai petronas... knp ia lebih jimat minyak??? rasenya aku pun nk try isi...

Petrol Petronas tu lebih bersih utk engine kereta, x akan lekat2 dlm engine kau, hampir 100% akan diguna utk gerakkan kereta kau, jadi ia lebih jimat lah berbanding petrol lain. Kau berbanding dgn petrol lain, pump volume yg sama, Petronas punya tentu dpt guna utk masa yg lebih panjang.
Quote Akalili 14-7-2018 03:41 PM
Edited by Akalili at 17-7-2018 05:25 PM
FirdausSah replied at 14-7-2018 12:43 PM
Petrol Petronas tu lebih bersih utk engine kereta, x akan lekat2 dlm engine kau, hampir 100% akan  ...

Betul! ku rasa Petronas lebih baik, ia juga blh bersih enjin kereta dan sesuai utk perjalanan jauh. Petrol Petronas sentiasa first choice saya.

Quote Akalili 14-7-2018 03:48 PM
Edited by Akalili at 18-7-2018 10:09 AM
FirdausSah replied at 14-7-2018 12:36 PM
Kalau Petronas Primax 97 sesuai dgn semua kereta, Perodua lah, Toyota lah, Honda lah semua pun bol ...

Aq dengar kwn i cakap ron 97 lebih sesuai kpd kereta.kwn ku semua guna petrol Petronas dan cakap Petronas primax ron97 lebih sesuai kpd kereta dan enjin kereta.
Quote Akeela 14-7-2018 03:57 PM
FirdausSah replied at 14-7-2018 12:43 PM
Petrol Petronas tu lebih bersih utk engine kereta, x akan lekat2 dlm engine kau, hampir 100% akan  ...

Aku pernah isi petrol Petronas Primax pd beberapa thn dahulu. Aku rasa petrol ia tak bagus sgt. Lepas tu aku tukar kpd petrol esso dan guna sampai kini. Aku rasa fuel consumption ia sgt baik jika berbanding dgn petrol lain dlm pasaran.

Quote Ranjeetha 14-7-2018 04:03 PM
FirdausSah replied at 14-7-2018 12:43 PM
Petrol Petronas tu lebih bersih utk engine kereta, x akan lekat2 dlm engine kau, hampir 100% akan  ...

Wah! Nampaknya petrol Petronas lebih baik drpd petrol lain. Boleh cuba try jer lepas ni.

Lihat semua komen(27)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.043230s Gzip On
    To Top