Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Tinggal Dengan Mertua Berpotensi Terkena Serangan Jantung, Betulkah?

12-1-2018 10:20 AM|Oleh: Has | Dilihat: 1451| Komen: 29

Foto: Theodysseyonline.com

Menantu Perempuan VS Mertua! Topik ini tidak asing lagi bagi anda, tetapi apakah sebab sebenar menantu perempuan tidak boleh berbaik dengan mertua? Pasti ada sebab-musabab tertentu, kan? Ramai saja berpesan, selepas berkahwin, elakkan tinggal serumah dengan ibu bapa. Tapi kenapa? 

Jom fahami sebab-sebab yang dipetik dari SirapLimau.com ini.


1) Berebut kuasa

Foto: Supermamma.ru

Masing-masing ingin menunjukkan merekalah yang berkuasa dan paling penting dalam keluarga. Ia disokong Dr Terri Apter iaitu seorang pakar psikologi yang juga mengatakan kedua-dua wanita ini ingin mencapai posisi penting dalam keluarga. Apabila masing-masing nak menunjukkan kuasa, maka terjadilah konflik di antara menantu dan mertua.


2) Sensitif

Foto: Siiradio.com

Wanita terkenal dengan sikapnya yang sensitif kerana otak wanita lebih fokus terhadap emosi dan perasaan. Berbeza dengan lelaki yang lebih fokus terhadap membuat analisa logik dan impak terhadap sesuatu keadaan. Bukan nak kata mereka langsung tak sensitif terhadap emosi dan perasaan, sebaliknya otak yang mengendalikan emosi negatif lebih pasif berbanding otak wanita.


3) Simpanan memori lebih besar

Foto: Mangthurien.net

Wanita hebat dalam mengingati sesuatu perkara yang melibatkan perubahan emosi, terutamanya emosi negatif. kalau perasan, wanita selalu dapat mengingati setiap keadaan dan pengalaman pahit tanpa tertinggal satu pun. Hebat, kan wanita? Lelaki lebih bersifat mudah melupakannya dan ia disokong Dr Klara Spalek iaitu Ketua penyelidik

Katanya, kerana itulah wanita lebih terdedah dengan mudah berasa emosional berbanding lelaki.


4) Banyak buat kerja rumah

Foto: Ofpof.com

Segala kerja di rumah seperti memasak, mencuci, mengemas dan menjaga anak akan menjadi kayu ukur terhadap wanita bergelar isteri dan ibu. 

Ia sangatlah berbeza dengan lelaki yang jarang-jarang sekali melakukan kerja rumah, kan? 


5) Lelaki pandai mengelak dan bermain strategi

Foto: Ici.radio-canada.ca

Lelaki selalunya lebih licik dalam mengelak pertanyaan dan persoalan daripada mertua. Malah, mereka juga mudah untuk melupakannya, berbeza dengan wanita. Kajian mendapati, wanita yang tinggal dengan keluarga mertua lebih berpotensi untuk terkena penyakit jantung hingga dua kali ganda berbanding lelaki.

Buat menantu dan mertua yang menghadapi masalah seperti ini, segeralah berbaik ya. Bersengketa tidak dapat memberikan sebarang faedah, malahan memberikan tekanan yang tidak baik untuk kesihatan anda. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
1
Bosan
0
Komen: 29
Komen

Previous : Tak Payah Rebonding! Mudah Je Nak Dapatkan Rambut Lurus Tanpa Perlu Ke Salon!

Next       : Jangan Buang Berus Maskara Yang Dah Habis! Ada Gunanya...

Komen Terbaru

Quote munchkin 18-1-2018 12:15 AM
i baru dapat biras. rajin naw buat kerja rumah. masak pun rajin. sendiri rajin tak disuruh suruh.

my mil pulak takut. takut besan kata dia dera menantu. kadang mil i lipat kain (sebab ipar and biras kerja). balik dia bising kat mil i, kenapa lipat bajuuuuuuuu.

so far my in laws and biras lelaki perempuan semua rajin rajin. kat dapur semua masuk, laki and perempuan buat tugas masing masing.

Lain-lain Komen

Quote zawara 12-1-2018 10:48 AM
Mak mertua kalau dgn menantu bkn main lg suruh msk la kemas rumah la tp dgn anak perempuan sendiri dibiarkan je pemalas,bangun tidur tengahari,nak menolong kt dapur pon jgn hrp la..Whyyyy ehhh???
Quote CardiGans85 12-1-2018 11:31 AM
Klu mertua baik..xde la jd mcm ni. Len kali ikut nasihat org lama2, once nikah ddk asing dgn MIL
Quote krustykrab 12-1-2018 11:42 AM
mertua jgn campur urusan rumahtangga anak2, takde la bercekau.
Quote kucingitam 12-1-2018 11:42 AM
zawara replied at 12-1-2018 10:48 AM
Mak mertua kalau dgn menantu bkn main lg suruh msk la kemas rumah la tp dgn anak perempuan sendiri d ...

betul sangat...
kenal seseorang yang mil nya gini..
balik kg ujung minggu ke raya ke ceritanya..
akak2 ipar ni sibukla memasak, buat gitu gini kat dapur..
yg adik ipar ni...rilek2 tgk tv..
mil cakap..adik ipar penat, kerja..
dah..kakak2 ipar tak kerja?


oh..at that time adik ipar bujang..

kesian kan?
Quote ninjago 12-1-2018 11:43 AM
dah asik berdebar2 je.. takut wat salah itu ini, segan nak itu ini.. mmg leh kena sakit jantung oo. tapi kalau dpt mertua yg jenis tak byk hal ok je.. tapi still for me, toksahla duk sebumbung camne baik pun mertua. privacy is important!!
Quote alesandra 12-1-2018 12:28 PM
ini between menantu pompuan ngan MIL  je ke?abg aku tinggal ngan MIL..mak aku pulak yg runsing
Quote Minami2013 12-1-2018 12:38 PM
Mmg tk ok lah... dlm ajaran islam pun after nikah sila lah berdikari sendiri...
Quote kiambang 12-1-2018 01:12 PM
Selalu kena tegur tu yang tak boleh blah..
Ada ke tak kena di mata ... tak salin cadar pun kena .. guna mug salah pun kena ... dengan anak sendiri pun tak cerewet dengan menantu cerewet ... nasib baik dapat pindah dengan alasan suami tempat kerja dekat dengan rumah sendiri . Alhamdullilah ...
Quote Oroi8887 12-1-2018 01:24 PM
Kalau mak mntua elok, menantu pon elok ok je kot tp sebaik2nya duduk asing la para menantu sekalian, berdikari dan ada privasi...  
Quote cempakaa 12-1-2018 01:45 PM
betul kalau pesen mertua busy body
Quote Mata.kucing 12-1-2018 02:47 PM
Tingai asing2 ler br snng hati
Quote noni165 12-1-2018 04:52 PM
apa2 pun bermula dgn diri masing2..diri sendiri ok,mertua pun ok,ok lah semuanya..kdg2 kalau diri sendiri pun xberperangai mcm yg sepatutnya,mertua ok pun boleh jd sebaliknya..vice versa..
Quote salmon-suki 12-1-2018 08:12 PM
CardiGans85 replied at 12-1-2018 11:31 AM
Klu mertua baik..xde la jd mcm ni. Len kali ikut nasihat org lama2, once nikah ddk asing dgn MIL

Setuju sis! Xkira laa mertua tu baik ke x,takut mak mertua baik,family members y len sebok ngutuk..huhu..so better duk asing..
Quote anaktoyol 13-1-2018 02:18 AM
duduk dgn mil mmg mencabar...ini antara kes yg aku alami...
isnin sampai jumaat aku masak makanan untuk serumah ...tetiba hari sabtu mak mertua aku sibuk2 masak kat dapur pastu tak lama anak dia datang nampak yg mak mertua tgh masak kat dapur....pastu aku kena cop pemalas...
kemas rumah pun mcm tu...mop lantai beriya hari2 ...tetiba hari yg lantai melekit..mainan bertabur tu lah anak2 dia dtg...again aku kena cop pemalas..
mil buat kenduri...takda sapa anak dia yg dtg awal nak tolong apa yg patut...harapkan aku semata2 ...pastu bila kenduri habis...masing2 pakat tapau makanan lepastu berkemas balik...aku lagi  yg di harap kemas rumah after kenduri
aku plan weekend nak pegi jalan2 dgn suami....tetiba adik beradik dia dtg...aku berkeras nak pg jugak.....aku kena cop x hormat tetamu....adik beradik dia dtg tgk laki aku tgh jemur kain,basuh pinggan...dah memasing bersidang dalam bilik cop aku bomohkan laki aku..
laki aku mintak masak asam pedas...teringin....tetiba tiba waktu nak masak mil suh masak makanan lain...anak dia tak makan asam pedas ...dia kenal beno anak dia katanya....
MIL ni skill dia mmg play victim sentiasa..so nak dudk dgn dia kena pandai berlakon rajin,belakon setia,belakon mcm lembu cucuk idung....kalau tak larat...speak up...bersuara...biar dia tahu kita pun mampu menggugat..
Quote hudalarva 13-1-2018 02:27 AM
Mertua kalau nak terima menantu perempuan, dia dah siap plan dlm kepala awal2 dah nak bagi tugas apa kat menantu nanti... kalau tak diikut dikata pemalas... kononnya dah tua nak berehat buat kerja rumah... mindset bossy mcm ni memang selalu sgt terjadi di kalangan mertua

para suami2 sekalian, menyewalah kat rumah lain ye... u all tak tau byk kali dah isteri berendam air mata psl kes mertua abuse menantu ni... lagipun bila dah ada private space sendiri, nak having romantic time pun tak perlu nak cari line clear dulu
Quote CardiGans85 13-1-2018 07:31 AM
zawara replied at 12-1-2018 10:48 AM
Mak mertua kalau dgn menantu bkn main lg suruh msk la kemas rumah la tp dgn anak perempuan sendiri d ...

X apply dlm keluarga sy. Da jd menantu, pandai2 jenguk dapur. Biasa sy (tuan rumah) yg lead dapur time raya. Bila sy penat,sy minta my SIL take over. Abg2 me biasa refill kuih raya n suka vacuum rumah.

Ade je one of My SIL yg suka bgn 1230 noon ms mula2 kawen dl lg2 time raya. But sy just husnuzon je la, may be penat handle anak kecil, i guess?.

Sy akan mgelak if my mummy terutamnya nk start mgumpat psl my SIL.-sy ade 3 SIL even sy tau mummy ckp tu fakta. But sbg anak,kita elakkan dr jd batu api wlupun sy tpaksa dgr sbb stuck tgh memasak kt dapur.
Quote CardiGans85 13-1-2018 07:47 AM
salmon-suki replied at 12-1-2018 08:12 PM
Setuju sis! Xkira laa mertua tu baik ke x,takut mak mertua baik,family members y len sebok ngutuk. ...

Yg penting, mulut tu jaga. Sy sendiri ade bbrapa org SIL. So, jgn la jd batu api bila my mummy start bcakap psl mereka even perkara tu fakta, psl da jatuh mngumpat.

Skrg ni sy biasa balas dgn mummy, kena redha je la maaa...lgpun sy sendiri pun sudah sedia maklum perangai2 my SIL mcmana sbb da berbelas thn jd mnantu.

Ada yg dah ok n ada yg ttp sama je. Tp nk buat mcmana, abg2 sy ok je dgn life dorg. So, siapa sy nk msk campur.
Quote ReginaGeorge 13-1-2018 03:06 PM
Monster in law memang wujud.
Quote jargon 14-1-2018 02:15 AM
Mak mntua kwn aku lg terer,kwn aku dlm pantang konon dtg jaga lah,walhal lebih pd nk amik cucu,di potongnye langsir kt slh satu bilik rmh kwn aku tu dgn alasan mnyemak ssh nak kuar masok...dahla mse awal pindah susun atur perabot mak mntua yg tentukan..kt dpo mk mntua yg bg arahan...stress kwn aku tu...jnis pndang rendh kt mnantu,xkn mkn klau menantu mask takot xsedap mcm dia masak...kau ghaseee??bila kwn aku xbuat pape dicop pemalas

Lihat semua komen(29)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.047174s Gzip On
    To Top