Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Tak Sedar Diri Harap Gaji Macam Jutawan - Nak Petik Buah? Baca Ni Dulu!

Oleh: Ain|11-1-2018 05:21 PM Komen: 9
"Macam mana kita tengok dan layan warga Bangladesh, Myammar, Vietnam dan Indonesia di sini, macam itulah layanan  orang kita terima di negara maju."

Demikian komen netizen bagi mengulas pandangan seorang pengguna Facebook (FB) terhadap mereka yang sanggup berhijrah ke luar negara untuk menjadi pemetik buah. Kononnya, cara mudah untuk raih pendapatan lumayan.


Foto: Carian Internet

Bagus sebenarnya ada inisiatif untuk mendapatkan pendapatan lumayan, namun yang tak bagusnya mereka mudah terjebak dengan ejen 'hantu'.

Irwan Dahnil baru-baru ini, memuat naik status menceritakan pengalamannya berdepan dengan rakyat Malaysia yang sering menghadapi kesukaran apabila bekerja di luar negara.

Mana tak bermasalah, dah masuk kerja pun 'secara haram'. Itu belum lagi ditambah dengan penipuan scammer.


Dah lama aku sabar





Ingat petik buah sebulan dapat naik haji?





Harap gaji macam jutawan





"Kantoi, dia bagi tengkuk tunggu aku sembelih..."





Tabik spring pada scammer!





Menerusi ruangan komen, netizen bersetuju dengan apa yang disampaikan Irwan. Terlalu ramai mahu menjadi jutawan dengan cara mudah.

"Orang Malaysia memang senang kena tipu,"
tulis netizen.


Foto: FB Irwan Dahnil

Tak salah nak berhijrah dan menjadi pemetik buah di 
negara luar, tapi biarlah dengan saluran betul. Lebih bagus, buat persediaan dan kaji selidik terlebih dahulu. Jangan menonong saja, konon-konon pergi bekerja melenggang tangan. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
0
Terkejut
3
Sedih
1
Lawak
0
Bosan
1
Komen: 9
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Artemesiaa 12-1-2018 12:14 PM
Betul tu gunakan saluran yang betul untuk elak penipuan dan akhirnya tak dapat apa yang diharapkan

Lain-lain Komen

Quote irwansuhadi 11-1-2018 06:01 PM
ini betul!!!!
Quote besarkecik 11-1-2018 06:14 PM
tahniah eh Irwan sebab dah jadi viral
Quote yangsemb 11-1-2018 09:41 PM
Mentaliti nak cepat senang plus tamak haloba {:dot
Quote Aurora175 11-1-2018 11:13 PM

pendek cerita, jangan masuk negara maju tanpa visa pekerjaan kalu nk bekerje...

sesiapa nk migrate kena ade sum amount of money to apply visa and to prove creditability

nah website https://www.vfsglobal.co.uk/global/index.html utk UK, netherland, australia, canada n spore xsilap..

Quote pokaibanktokyo 12-1-2018 06:49 AM
Apa bangang lu mau pokpek pokpek ngokngek ngokngek,  tabik sana sini ? Siapa tak dapat gaji setinggi yang dijanjikan boleh berenti  & cari kerja haram lain
Quote mdhelmi 12-1-2018 08:28 AM
kerja kilang cam aku ni mmg dah lali dgn penipuan ajen ni
budak2 foreigner dlm ni semua kene 'main' dgn ajen
ajen pulak suka putar belit cerita
mmg asal diorg kerja sini nk duit lebih la
so sama jela mcm kes petik buah tu
kita pon akan dibanglakan kalo kerja kat luar kerja contract ikut ajen
Quote orked44 12-1-2018 09:18 AM
kawan laki iolss ade  hari2 dok promote kerja dekat Australia tapi kena byr about rm 5k ++ gtu utk urusan..kemain..ntahlah ramai jgk percaya..bila ak ckp xsemudah tuh nk kerja obersi mrah plak kengkawannya.  mls ak nk layan..
Quote tri-max 12-1-2018 10:55 AM
ank jiran aku, 2 tahun lepas petik buah kat new zealand
da abis kontrak,  tahun lepas dgr kata petik buah kat korea plak
ntah ..., aku pon malas nk kata betul ke tak cara depa
Quote Artemesiaa 12-1-2018 12:14 PM
Betul tu gunakan saluran yang betul untuk elak penipuan dan akhirnya tak dapat apa yang diharapkan

Lihat semua komen(9)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.060073s Gzip On
To Top