Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"Jangan Dok Pulun Sangat Kalau Ampa Makan Gaji" - Kuli

Oleh: Ain|9-1-2018 05:09 PM |Dilihat:2521| Komen: 22
Setiap orang memiliki pengalaman dan pandangan berbeza di alam pekerjaan. Ada yang baik dan buruk, ada yang gembira dan tertekan. Ada jenis pekerja yang bertungkus-lumus memberikan yang terbaik dalam menjalankan tugas, ada yang 'janji siap', tak kurang juga yang culas dan suka mengambil kesempatan.

Bagaimanapun, seorang pengguna Facebook, Daniel Koay baru-baru ini berkongsi pandangannya berhubung realiti dunia makan gaji.



"Bila kita sakit, mana ada majikan teman atau bertanya khabar. Yang mereka tahu, nak kita pulun kerja.

"Bila tak pulun, mereka nilai kerja kita memuaskan,"
luahnya.




Ramai juga yang bersetuju dengan pandangan
jurufoto profesional itu. Malah, mereka turut berkongsi pengalaman di mana majikan 'pijak kepala' ketika bekerja dengan mereka.




Begitulah realiti menjadi orang bawahan, memang tak dapat elak perkara macam ini. Namun, tak semua majikan bersikap begitu. Ramai lagi di luar sana yang prihatin dengan keadaan pekerja mereka.

Mungkin juga mereka bersikap sedemikian kerana pengalaman mengajar mereka untuk lebih berhati-hati supaya pekerja tidak mengambil kesempatan.

Bertabahlah jika anda ada masalah dengan pekerjaan sekarang. Segala kesusahan ada penyelesaiannya, okey? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
1
Terkejut
2
Sedih
0
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 22
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Lagubestbest 10-1-2018 12:10 PM
https://www.youtube.com/watch?v=FIQ8594dMcU

Lain-lain Komen

Quote kikuri 9-1-2018 05:17 PM
macam kawan meols jah... dia jaga akaun gst tapi bos dia buat macam orang gaji... beli susu anak, beli makanan bibik, hantar baju dobi, eh banyak lagilah benda bukan bukan kena buat. dah la kawan meols tak sihat, selalu ada appoinment dengan doktor...nak berenti tak bagi sebab dah seronok buat member macam hamba... arini dok citer kat meols bergaduh lagi dengan bos... dia cakap nak berenti 24jam... bos dia pujuk balik member meols tu... nasib dia dah bagi notis 2 bulan...
Quote salmon-suki 9-1-2018 05:26 PM
Mmg pon..my friend sakit slipped disc pn still diarah bos utk angkat brg2 berat..pstu kalau mc,gaji ditolak taw..lg satu,personal trip/family trip dorg claim as company trip..kalau bab gaji,mmg berkira,kedekut nk mati...ai nk tkr kejeeeee{:cryrun{:cryrun{:cryrun
Quote Artemesiaa 9-1-2018 05:30 PM
Sebab tu bukan kena work hard tapi work smart
Quote yangsemb 9-1-2018 05:35 PM
Begitulaaa realiti bila bekerja ni khennn...sbbnya bila mc, terpaksa laa rakan setugas atau si boss yg take over mc staff tu punya kerja
Kalau satu hari sakit/mc ok lg kott, klu da berhari2, mana boley tahenn
Quote sinalegna 9-1-2018 06:10 PM
Tau la nak meluahkan perasaan. Tapi kalau boss dia tau pasal ni agak2 ok ke?

U just put your career at risk & ruining future prospects bro.. nak post kat FB tu fikir dulu panjang2
Quote Jorja 9-1-2018 06:23 PM
Memang mcm tu lah kalau makan gaji. We can never win kekdahnya
Quote tokio 9-1-2018 06:50 PM
Betul tu...kita keja ikut gaji yg dibayar kt kita...tp ada jgk tu rakan sekerja yg dengki.
Quote ~boolean 9-1-2018 06:59 PM
Aku cari rezeki halal, maka aku pulun. Bukan sebab nak ampu bos tapi atas nama tanggungjawab.

Bila dapat gaji boleh rasa keberkatan duit tu.
Quote CiliPadiSedap 9-1-2018 06:59 PM
give and take.

bagi akak sebagai pekerja kita kena ada multiskill dan specialize dalam satu bidang supaya ramai cari kita bukan kita cari kerja.

sambil2 jadi hamba abdi belajar,belajar tak semestinya buat phd master, belajar daripada mereka yang dah berjaya dan master and specialize. than boleh demand kerja dalam company besar.

Quote Lagubestbest 9-1-2018 08:59 PM
Ingat pesanan expat yang dapat notis company suruh dia quit. Padahal dah kerja lama, kerja kat sini tinggal anak bini bagai. 'Family, family, family'.
Quote tom2 9-1-2018 09:38 PM
CiliPadiSedap: give and take. bagi akak sebagai pekerja kita kena ada multiskill dan specialize dalam satu bidang supaya ramai cari kita bukan kita cari kerja. sambi ...

Good advise. Tapi saya keje sebab fikir nak setelkan dan  buat kerana Allah.
Quote mrsqueen 10-1-2018 05:00 AM
betul la..
Quote BoongaKertas 10-1-2018 09:22 AM
Win win situation. Not all bosses mcm tu. Ada yg considerate, tp undeniably most bosses dont care pun about us. Kita yg kena take care of our own self and family.
Quote Iema5008 10-1-2018 09:36 AM
Aku dan boss dua2 tlalu give and take... tp bila kerja masuk blmbakm dgn boss skali tpksa stay overnite. Tu yg bt akunrespect sungguh kt dia.
Quote MissVixen 10-1-2018 09:42 AM
Sibuk jaga orang sampai keluarga sendiri terabai. Akhir2 nanti, kau kena maki juga. Dah tua nanti, ada orang lain boleh ganti tempat kau. So, jadilah pentingkan diri sendiri dulu.
Quote CardiGans85 10-1-2018 09:45 AM
Kerja fokus, on time siap..blk pun awal.asalkan bos baik.
Quote dory.thefish 10-1-2018 10:28 AM
1 lg xbest kalau dapat bos yg mudah di ampu/ekon. xprofesional la senang cite. staff yg kerja efficient bagai nak rak lgsg bos xpandang. tapi yg kaki ekon ni dapat advantage lebih pdhal hasil kerja teruk. meluat dgn org mcm ni. nak kerja pn jadi sakit hati.
Quote rospinki 10-1-2018 11:21 AM
aku ngan bos baik sgt..tapi we both set certain boundaries. isu yg berkaitan keje sahaja very straigt forward kt dia..bos nak duit blabla..cakap terus.

tapi apapun..cina tetap cina..bila dia amongst with his cianis geng..dia seperti tunjuk kaler kat aku..aku perati jek..tak kesahla dia pun tahu aku bukan bole main2 punya orang..dulu pernah kena sound aku masa meeting..time tu dia hanya board of directors masa site meeting..time tu dia pelekeh aku. tup2 skrg jadi my bos.

pernah dia suh aku jadi cikgu tusen anak dia..walau berbayar..pls dont get involve with his family isu. dia faham aku tolak..nak suh anak belajar bahse melayu kenapa masuk dia sekolah international..pegi masukkan ke sekolah kebangsaan. baru bole berbangga kalau anak bos berjaya.

tapi satu je aku bersyukur sgt dgn bos..dia tak kacau keje aku..im fully free to do my work. janji datang keje. tak kesahla berenang or terbang..u must come to work!
Quote yum3 10-1-2018 11:47 AM
Bos  aku ada secretary.   Tapi secretary dia ni anak sedara kpd org besar Gomen. Bila minah ni tak buat kerja . Dia tak berani nak marah . Kitorg ni bengang gile babi. Minah ni dtg keja mengangkang je. Bila minah ni resign kami bertepuk2 tangan, Suka yg amat. Apa ke bangang bos kitoarg..   ada otak tapi ltk kat lutut.. puihhh,,

Lihat semua komen(22)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.057114s Gzip On
To Top