Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Kanak-kanak Diculik, Dibunuh Dengan Kejam Adalah Palsu!

9-1-2018 12:19 PM |Dilihat:1794| Komen: 28
Penculikan dan pembunuhan kejam seorang kanak-kanak di Johor yang tular baru-baru ini adalah palsu, lapor BH Online.

Baru-baru ini, tersebar sebuah gambar di Facebook dan WhatsApp memaparkan seorang kanak-kanak yang terbaring dengan kesan kelar di bahagian leher serta jahitan di sepanjang badan.



Selain itu, kanak-kanak berkenaan dipercayai meninggal dunia dalam keadaan semua organ dalamannya 'hilang', kata Ketua Polis Johor, Datuk Mohd Khalil Kader Mohd dalam sebuah kenyataan.

"Turut ditularkan ialah gambar dua individu yang masih dikehendaki oleh Polis Johor (wanted person) yang pernah disiarkan kepada media. la (penyebaran) dilihat sebagai satu cubaan untuk menimbulkan ketakutan dan kebimbangan orang ramai," katanya.

Jelasnya, tindakan menyebar dan membuat spekulasi palsu boleh didakwa mengikut Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

"Kes ini boleh didenda tidak melebihi RM50,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi setahun atau kedua-duanya," katanya. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 28
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote PongKang 31-1-2018 12:42 AM
karlmax8 replied at 13-1-2018 03:17 PM
Aku dah cek,penjenayah tu di dakwa bawah kanun 302,membunuh. Lagi sorg kanun 307,menculik bertujuan  ...

ada link cite tak? nak baca

Lain-lain Komen

Quote umbut 9-1-2018 12:24 PM
Gambar mayat mcm real.. indon kan
Quote slavehunter 9-1-2018 12:27 PM
Tapi gambar berjahit tu tetap berlaku di negara lain kan?   tetap sedih.
Quote lkick2113 9-1-2018 12:32 PM
urban legend culik budak jual organ ni dah lama aku dengar sejak akhir 80an lagi......
Quote zulka 9-1-2018 12:45 PM
slavehunter replied at 9-1-2018 12:27 PM
Tapi gambar berjahit tu tetap berlaku di negara lain kan?   tetap sedih.

betul...tapi tu mayat yg dibedah siasat oleh pihak hospital bukannya dikeluarkan organ seperti tular tu
Quote slavehunter 9-1-2018 12:47 PM
zulka replied at 9-1-2018 12:45 PM
betul...tapi tu mayat yg dibedah siasat oleh pihak hospital bukannya dikeluarkan organ seperti tul ...

Oooo itu Dr buat kat hospital? Okay2 dah tak sedih .
Quote zulka 9-1-2018 12:51 PM
slavehunter replied at 9-1-2018 12:47 PM
Oooo itu Dr buat kat hospital? Okay2 dah tak sedih .

ye cik, tak pernah tengok mayat yg telah dibedah siasat ek? haa mcmtu la rupa dia.....sebab tu kadang2 ada family yg tak mau mayat dibedah siasat, sebab kesian kat mayat dibelah belah camtu...tapi kalau kes bunuh ke, kes claim insuran ke terpaksa la
Quote Joannalee 9-1-2018 12:57 PM
Kawan aku kata news2 mcm ni betul.. sbb uncle die polis. Kata btl... Tp kata xbtl sbb xnk org ramai panic.. ntah la
Quote slavehunter 9-1-2018 01:09 PM
zulka replied at 9-1-2018 12:51 PM
ye cik, tak pernah tengok mayat yg telah dibedah siasat ek? haa mcmtu la rupa dia.....sebab tu kad ...

Pernah tengok pic orang besar bedah siasat, budak kecik tak pernah tengok.
Quote beloomberk 9-1-2018 01:27 PM
zulka: ye cik, tak pernah tengok mayat yg telah dibedah siasat ek? haa mcmtu la rupa dia.....sebab tu kadang2 ada family yg tak mau mayat dibedah siasat, seb ...


bedah siasat hospital bukan ke jahitan tu mcm bentuk y..ni straight je jahitan dia
Quote chinta89 9-1-2018 01:45 PM
tertanya2 btl ke ade kes mcm ni tp pihak berkenaan asik nafi??

dlm cter Gerak Khas kalau perati, ade je episod2 yg dibuat mengikut isu ketika tu.

kes budak hilang, van putih, ajaran sesat, etc..
Quote SweetShera 9-1-2018 02:29 PM
palsu x palsu tetap kena hati2

ambil langkah berjaga2
Quote zulka 9-1-2018 02:43 PM
beloomberk replied at 9-1-2018 01:27 PM
bedah siasat hospital bukan ke jahitan tu mcm bentuk y..ni straight je jahitan dia

bergantung pda punca kematian dan bentuk fizikal sbnarnya..
Quote zulka 9-1-2018 02:44 PM
kalau fikir logik...takkan la penculik tu amik organ dalaman sahaja...kenapa tak amik mata sekali.....pastu dijahit balik pula??
Quote yangsemb 9-1-2018 06:13 PM
Seram n sedih tengok gambar boy tu {:cryrun
Quote armin 9-1-2018 09:12 PM
Joannalee: Kawan aku kata news2 mcm ni betul.. sbb uncle die polis. Kata btl... Tp kata xbtl sbb xnk org ramai panic.. ntah la

Aku percaya je kalau dorg nak cover up. Tp kalau betul mak bdk tu takkan senyap je. Mesti dah viral masa hilang anak lg
Quote armin 9-1-2018 09:15 PM
lkick2113: urban legend culik budak jual organ ni dah lama aku dengar sejak akhir 80an lagi......
sbnrnya bkn urban legend kan. Bila dah ada internet ni baru aku tau yg mmg ada black market. Deyols jual kat dark web. Mmg ada buyer yg beli organ2 ni. Kalau beli secara legal kan kena tunggu penderma organ, bertahun2 pastu tunggu giliran. Tu yg mmg ada demand beli organ kt black market ni
Quote tumpanglalu74 9-1-2018 09:17 PM
Joannalee replied at 9-1-2018 12:57 PM
Kawan aku kata news2 mcm ni betul.. sbb uncle die polis. Kata btl... Tp kata xbtl sbb xnk org ramai  ...

Senang la koje korang kalo segale mak nenek kes yang orang cerite sume pelesu belake..  Tak payah la siasat..  Tak gittew?

Quote iloveselangor 9-1-2018 09:23 PM
Boy tu mati kenapa?

Kesian nye akak tengok dia...
Quote SWORKS27 10-1-2018 03:15 PM
geng2 makcik bawang yang gigih mentularkan berita ni dalam wassap

Lihat semua komen(28)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.086488s Gzip On
To Top