Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Kenapa Alif Syukri, Sajat, DS Vida, Boy Iman Rela Nampak Bodoh Demi Populariti? Ini Mungkin Sebabnya...

9-1-2018 11:45 AM|Oleh: Ghafar Nawi | Dilihat: 3476| Komen: 55

Adakah teknik ini cerdik atau bodoh? Ianya berkesan dalam mempromosikan apa yang dihasilkan syarikat mereka kini. Teknik ‘viral bodoh’ ini sememangnya berkesan dalam menjadi alat pemasaran bagi segelintir pihak yang tahu menggunakannya. Mari kita lihat secara teliti mengapa Datuk Seri Alif Syukri dan ahli perniagaan lain rela menjadi bodoh demi duit.

Walaupun kedengaran agak kasar tapi itulah hakikatnya kini, teknik pemasaran ini  menjadi ikutan para pengusaha seperti Datuk Seri Alif Syukri, DS Vida, Nursajat dan lain-lain. Namun baru-baru ini kita dikejutkan lagi buka Datuk Boy Iman pun turut bersama-sama bakal menghasilkan lagu demi meraih populariti segera.

Sumber: ohsemput.com
Memetik laporan dari Sinar Harian, modus operandi teknik pemasaran ini sedikit sebanyak mempengaruhi jualan mereka secara atas talian. Seperti Datuk Alif Syukri, dia tidak akan berhenti memaparkan video-video hangatnya kerana dikecam netizen. “Kita tidak sempurna, saya yakin orang yang mengecam saya itu lebih buruk daripada saya,” katanya.

Jadi, logiknya di mana dalam strategi menghasilkan video bodoh dan viral ini?

Sumber: ghafarnawi.com
Perhatian itu diperlukan dalam pemasaran.

Perhatian adalah apa yang setiap pemasaran sesebuah syarikat dalam mempromosikan produk, meraih populariti, menjual barang, mencipta nama atau menawarkan perkhidmatan perlukan. Mereka akan memuat naik banyak video atau pelbagai media lain semata-mata untuk perhatian.

Teknik paling mudah adalah memuat naik video yang akan membuatkan netizen menyampah. Biasanya ia akan dilakukan dengan rakaman video secara langsung atau menerusi lagu seperti apa yang Datuk Seri Alif Syukri lakukan dan Datuk Boy Iman  lakukan. Tidak mustahil selepas dimuat naik, mereka akan dikecam atau disukai dan seterusnya bakal menarik perhatian portal-portal hiburan atau forum untuk berkongsi dan memberikan komen.

Secara automatiknya si pelaku akan mendapat apa yang dihajati iaitu perhatian dan portal hiburan tadi akan mendapat modal untuk menulis. Situasi menang-menang akan dapat dicapai.

Sumber: youandkat.com
Dalam buku Seth Godin bertajuk ‘Purple Cow’, ini adalah contoh yang terbaik kerana produk yang bagus belum cukup untuk menyuruh orang menggunakan produk kita. Ini adalah fitrah kerana manusia sudah terbiasa dengan cara promosi yang ‘biasa’. Ramai akan benci, tetapi ada juga yang menyukai. Mereka ini adalah ‘Purple Cow’ yang dimaksudkan.

Datuk Seri Alif Syukri pernah memberikan kenyataan dalam portal berita Sinar Harian seperti, “Dalam perniagaan kita wajib tahu sasaran pasaran, kalau produk itu dicipta untuk perempuan kita kena tahu curi hati melalui kepekaan kaum itu, begitu juga kalau produk untuk lelaki kena pandai cari kecenderungan mereka.”

Ironinya, tular dengan perangai bodoh dan menggedik selain melenting apabila dikritik, mereka akan mendapat pelanggan dari kalangan sasaran pasaran. Ajaib sungguh dan ia sangat berkesan!

Sumber: Youtube Jebart Media
Mungkin lepas lancarkan lagu bertajuk ‘Malas Nak Layan’, Datuk Boy Iman dapat menjual rumahnya dibawah DBI Properties. Siapa tahu pasaran sasarannya adalah para pendengar lagu ‘Malas Nak Layan’ kan? -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
1
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 55
Komen

Previous : Penjara Ini Jadi Rebutan Ramai Dan Sebabnya Pasti Mengejutkan Anda!

Next       : Nak Tahu Ritual Unik Haiwan Saat Mengawan? Jom Baca!

Komen Terbaru

Quote ReginaGeorge 14-1-2018 09:07 AM
Boy iman kaki tipu songlap duit.

Lain-lain Komen

Quote haryatie 9-1-2018 12:05 PM
apa2 lah..
belum lg terpengaruh
mmg x beli/guna pun produk dia org..


Quote mizruncing 9-1-2018 12:10 PM
bg dorg biarlah bodoh asal duit masyuk kepuk2
Quote Artemesiaa 9-1-2018 12:46 PM
Betul tu yang penting bagi mereka product mereka banyak terjual duit laju masuk account
Quote tri-max 9-1-2018 02:03 PM
menyampesss
abes target product derang dari kalangan 'purple cow' jugaklah
video lagu annoying, upload video ntah hapa2
through all the bullshit dlm socmed, this 3 clowns will be on top of the list..
Quote Aduradura 9-1-2018 02:09 PM
Editor TT pun sama bodo jugak duk asyik cover pasal diorang ni , choiiii
Quote hudalarva 9-1-2018 02:14 PM
Memang tak boleh nak buat apa2 dah... org2 opportunist penjual maruah mcm diorg tu, lubuk emas dah ada depan mata... tunggu nak masa nak kaut jer... kita yg sorang ni nak sekat khalayak ramai mmg tak mampu

Buat kontroversi sampai org duk mengecam 24jam... bagi teaser sikit biar panas enjin... pastu bila dah ramai org bercakap baru keluarkan video... kompem meletop view... duit pun masyuk berkepok2
Quote samasam90 9-1-2018 02:15 PM
ghafar oiiiii, kru yg buat lagu depa semua.. so kau ghase, ghafar?
Quote noni165 9-1-2018 02:19 PM
untuk dpt perhatian la..marketing..kalau x mane org kenal mereka2 ni..siapa ye pembeli2 produk mereka2 ni?
Quote asmara_me 9-1-2018 02:22 PM
btw, aku baru lepas pening kepala tgk teaser Badang Alif Syukri kat page fb Maskulin .. habis data hanat
Quote Tweety_Senrose 9-1-2018 02:27 PM
Kau jadi attention whore pun x hingin aku nak beli produk repackaging ni. Mulus je muka aku guna pencuci muka brand Simple dan baby oil
Quote MH3707 9-1-2018 02:31 PM
ehh...si anjing kurap gemok pendek boy iman tu dah lepas ke?...harap2 those yg kena tipu dengan dia ni,doakan dia ni mati kena langgar lori...aku tumpang simpati...
Quote manehnya 9-1-2018 02:47 PM
bg aku lepas tgk video murahan tu, aku lg meluat nk beli/ give shit to them
Quote chipsmoremore 9-1-2018 02:51 PM
alhamdulillah x pernah teringin pun nak beli produk diorg... akak pun x tau sejenis manusia apakah yg rajin pakai produk diorg ni...

mmg elok ke nokk
Quote doubleA 9-1-2018 02:51 PM
well, i admit strategi dorang memang menjadi dan produk2 dorang banyak orang tahu (dan tertipu). walaupun bukan iols yang beli produk2 deme ni, kesian kat makcik2 pakcik2 yang terpengaruh.
dan iols tetap rasa dorang selfish. demi memenuhkan poket sendiri sanggup buat macam2
Quote cahayamataku 9-1-2018 02:56 PM
Gosip dorang lagi !!!!!!!

Quote cascutes 9-1-2018 03:10 PM
bakal masuk list, princhiqy dinzly.....
Quote BookerT 9-1-2018 03:44 PM
Tweety_Senrose replied at 9-1-2018 02:27 PM
Kau jadi attention whore pun x hingin aku nak beli produk repackaging ni. Mulus je muka aku guna pen ...

kan nyah..kerja pepenat takkan nak pakai produk repackaging kan nyah? penat dengar bohong dekat tv dia orang ada kilang sendiri...tapi tunjuk kat tv masa pembungkusan...bila dia extract bebuah tu semua entah lah kan nyah?
Quote BookerT 9-1-2018 03:45 PM
MH3707 replied at 9-1-2018 02:31 PM
ehh...si anjing kurap gemok pendek boy iman tu dah lepas ke?...harap2 those yg kena tipu dengan dia  ...

ada ke doakan orang kena langgar lori..kau dah kenapa nyah...kau pun kena tipu dengan mak hayam boy ke nyah?
Quote BookerT 9-1-2018 03:45 PM
doubleA replied at 9-1-2018 02:51 PM
well, i admit strategi dorang memang menjadi dan produk2 dorang banyak orang tahu (dan tertipu). wal ...

mak ingat mak sorang je yang rasa golongan warga emas yang sesakit tertipu dengan penjualan produk mereka itu nyah...mak tidak keseorangan nampaknya nyah...

Lihat semua komen(55)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.041076s Gzip On
    To Top