Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Daphne Iking Pegang Anjing, Halal Atau Haram? Penjelasan Ini Buat Netizen Berbalah

9-1-2018 10:43 AM|Oleh: Amirah | Dilihat: 5573| Komen: 132

Baru-baru ini Daphne Iking ada memuat naik gambarnya memegang anjing.

Namun sebelum dirinya dicemuh, dia sudah bersedia dengan menulis kapsyen yang agak sarkastik bagi memberi penjelasan tentang tindakannya itu.


Foto: IG Daphne Iking
Umum mengetahui haiwan seperti anjing merupakan isu yang sensitif dalam kalangan orang Melayu.

Foto: IG Daphne Iking
Isu ini juga ada disebut dalam Al-Quran melalui kisah Ashab Al-Kahfi. Menurut seorang pendakwah bebas, Wan Ji kisah memberi minum kepada anjing juga terdapat dalam hadis dimana pelaku dosa besar tersebut diampunkan Allah.

Tambahnya lagi jika diikutkan dalam pengajian usul al-fiqh, tidak ada perkara yang boleh dijatuhkan hukum haram dengan sewenang-wenangnya selagi tiada nas sahih dan sarih (jelas) yang menyebut ianya haram.

Tiada pula larangan yang dikatakan daripada nas sahih dan sarih tentang pengharaman menyentuh anjing sungguhpun dalam mazhab Syafie ianya tergolong dalam najis mughalazah (najis berat).

Jelasnya lagi, bagi mazhab Syafie jika menyentuh anjing, perlulah dibasuh dengan salah satu air tanah sebanyak tujuh kali. Namun ada kekhilafan fiqh berkenaan najis anjing pula.

Pendapat paling kukuh dalam mazhab tersebut, seluruh badan anjing tidaklah dianggap najis tetapi dalam mazhab Maliki pula menyebut badan dan air liur bukanlah sejenis najis. Membasuh sebanyak tujuh kali pula hanya sunat sahaja dan bukanlah perbuatan wajib.

Foto: Media Hangat
Segala perkara berkaitan anjing sebenarnya tidak wajar dianggap sensitif. 

Walau bagaimanapun, dalam ruang komen Instagram Daphne, seperti sudah diketahui ada sahaja yang akan menghentam walau telah dijelaskan dari awal. Bukan itu sahaja, netizen juga bergaduh sesama sendiri untuk menegakkan apa yang benar dan salah.




Isu begini memang panas dan selalu menjadi perhatian. Apa pun masing-masing mempunyai pendapat yang tersendiri. Anda pula bagaimana? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
9
Sedih
1
Lawak
4
Bosan
1
Komen: 132
Komen

Previous : “Makan Banyak Mungkin Sebab Mengidam” – Fazura

Next       : Persenda Kematian Artis Kpop, Sharifah Sakinah Dan Janna Nick Buat Ramai Marah

Komen Terbaru

Quote ReginaGeorge 14-1-2018 09:27 AM
Mak aihhh matkeyboard konek ko tu suchi ke idok?  Jangan2 ntah dah berapa anak nak peah ko gerudi

Lain-lain Komen

Quote mzzenma 9-1-2018 10:52 AM
It should be sertu..bukan cuci or samak. Daphne and netizen sama2 bimbo. Daphne nak acah2 urban, netizen nak acah2 ahli sorga tapi tak reti beza sertu and samak.

Pegang anjing tak haram btw.
Quote PaPa_GoJeS 9-1-2018 11:00 AM
https://www.youtube.com/watch?v=FZNVTpXClEY

mohon hadam...
Quote noni165 9-1-2018 11:03 AM
semoga hidayah dtg kpdnya..dia masih belum cukup ilmu tu..
Quote mzzenma 9-1-2018 11:04 AM
Lagi satu, benda yang tak haram memang tak sepatutnya menimbulkan fitnah pun. Fitnah timbul due to lack of knowledge. Dah lack ilmu, malas pula nak cari ilmu and ulang benda yang sama.
Quote virgocircus 9-1-2018 11:07 AM
Netizen acah2 prof serba tau...si defni acah2 bimbo...
Quote prettyuglybabe 9-1-2018 11:12 AM
kata urban.. kejadah nak sibuk-sibuk sertu bagai..
Quote goss79 9-1-2018 11:16 AM
sengaja upload, mmg mintak sgt dikecam la... sekarang hadap...  
Quote hiswife 9-1-2018 11:19 AM
Kat obersi ada je muslims bela anjing.. x jadi issue pon dlm muslim community kat sana. Mybe sebab lain mazhab.. idk
Quote mokcikKSKB 9-1-2018 11:21 AM
Sukati kaulah daphne..semua tu urusan kau ngan tuhan.apa intention kau uplod pon antara kau ngan tuhan.i couldnt care less..asalkan aku x jadi bodow cam kau sudah.
Quote namieamuro 9-1-2018 11:27 AM
isu anjing tak abes2
Quote abbyhoney 9-1-2018 11:30 AM
senangnya dia berhujah utk dptkan pahala free kononnya....sebab nk org kutuk2 dia lepas tu dia dptlah pahala free gitu?  dgn tak tutup aurat, sengaja pegang2 anjing tanpa sebab, lepas tu upload gambar semata2 nk org kecam, boleh pulak ckp boleh je cuci mcm tu. Tak tau lah mcmana dia bersolat kalau hukum najis dan bersuci pun boleh ambil mudah je.  

Pendakwah bebas WAN JI? tak taulah nk kata apa.

Daphne ni tolonglah pergi  belajar lagi hukum hakam agama. Jangan masuk islam hanya sebab nk kahwin je. Suami dia pun menanggung sama.

Ambil contoh Corie. Sejuk mata memandang.
Quote missDollie 9-1-2018 11:40 AM
Dah jadi ustajah Daphne plak ye..dok mengajar netizens bab sertu..kesah pulak aku kau nak pegang pelok cium pun..
Quote tomaz 9-1-2018 11:53 AM
Saper Wan Ji ni? X pernah dgr nama dia tp zaman skrg mudah ramai pulak yg claim diri sendiri tu pendakwah bebas la ustaz la. Kadang tu kelulusan pon entah dr mana tp duk bahas psl hadis psl ayat quran mcm mudah je. Boleh pilih2 mana yg nak guna mana yg x nak guna

Quote MisXoXo 9-1-2018 12:14 PM
aduhaii..  lps pgg.. pgg ank ank pula.. make sure di sertu dgn sebaiknya.. bkn xsg anjing.. blh ja kita puji comel etc etc.. tp sesaja nak peluk bagai. kalau dpt elak. kan. bagus.
Quote merahrose 9-1-2018 12:16 PM
bosan...xda isu lain ke masyarakat malysia ni..
Quote pennypond 9-1-2018 12:20 PM
sertu not samak..tp dahpne ni dgn laki die memang suka provok pun..nnti bila org komen die troll komen2 tu..
Quote ladyflower 9-1-2018 12:21 PM
apa beza dia plok anjing dgn plok jovian mandagie dlm rancangan yes to the dress asia?!
Quote hudalarva 9-1-2018 12:42 PM
Nak pegang anjing ke barbie ke itu u punya pasal la depni... mmg la boleh sertu semua tu... tp yg menjadi masalahnya di sini u are seeking attention dgn menhaploadkan gambar kontroversi tu utk tatapan acik2 kepams bawangs yg dah siap sedia beratur utk mengecam orang... Jadi sekarang ni, u tanggunglah akibat perbuatan u tu... mohon mengadap la diorang semua tu

Retis2 ni patut kena belajar benda apa yg sesuai dikongsi dgn khalayak dan mana yg patut didiamkan jer
Quote iloveyou 9-1-2018 12:46 PM
mmg stiap tahun netizen ni kene gaduh psl anjing eh? xpenat ke woii.
yg bukan artis pun netizen kecam.

Lihat semua komen(132)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.056609s Gzip On
To Top